Τετάρτη 21 Μάη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΜΟΛΥΣΜΕΝΟ ΗΛΙΕΛΑΙΟ
Καθυστερημένες κινήσεις εντυπωσιασμού

Την απόσυρση όλων των ηλιελαίων ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Αποπέμφθηκε ο πρόεδρος του ΕΦΕΤ. Αλλο «μη κανονικό» και άλλο «επικίνδυνο», λένε οι κυβερνώντες, για να καθησυχάσουν τους εργαζόμενους

Σε απόσυρση όλων των συσκευασιών ηλιελαίου εξαναγκάζεται τώρα η κυβέρνηση, θορυβημένη από τις διαστάσεις που παίρνει το σκάνδαλο με το επιμολυσμένο ηλιέλαιο με ορυκτέλαιο και καθώς αργά χτες υπήρχαν πληροφορίες ότι σε αποθήκες πολυεθνικής εντοπίστηκαν αρκετές ακόμα χιλιάδες τόνοι. Επιβεβαιώνεται, έτσι, με δραματικό τρόπο ότι στο πλαίσιο της πολιτικής της «ελεύθερης αγοράς» δεν μπορεί να υπάρξουν αποτελεσματικοί έλεγχοι και προστασία της δημόσιας υγείας. Αυτό προκύπτει από τα όσα ανακοίνωσε χτες, μετά τη σύσκεψη της κυβερνητικής επιτροπής, ο υπουργός Ανάπτυξης Χρ. Φώλιας και ο μέχρι χτες αντιπρόεδρος του ΕΦΕΤ και εκτελών πλέον χρέη προέδρου Αντ. Ζαμπέλας, μετά την αποπομπή του Β. Λάζου, στο πλαίσιο της αναζήτησης εξιλαστήριου θύματος για την όλη υπόθεση.

Μετά και την προχτεσινή αποκάλυψη ότι, εκτός από τους 3.356 περίπου τόνους μολυσμένου ηλιελαίου που εντοπίστηκαν αρχικά, διαπιστώθηκε, δύο ολόκληρους μήνες αργότερα, ότι και η παρτίδα εισαγωγής 3.060 τόνων στις 17 του Μάρτη ήταν επίσης επιμολυσμένη, έγινε ολοφάνερο ότι η κυβέρνηση δεν είναι σε θέση να ελέγξει την κατάσταση. Με αυτό το δεδομένο αναγκάστηκε να ανακοινώσει ότι καλεί τις επιχειρήσεις να αποσύρουν από τα ράφια των καταστημάτων όλες τις παρτίδες ηλιελαίου που έχουν εισαχθεί από την αρχή του 2008. Οπως, μάλιστα, ομολόγησε ο Αντ. Ζαμπέλας, αυτό γίνεται γιατί «δεν μπορούμε να δεσμευτούμε» ότι δεν κυκλοφορούν και άλλες επιμολυσμένες παρτίδες. Σε ό,τι αφορά τα προϊόντα που περιέχουν σαν πρώτη ύλη το ηλιέλαιο, γι' αυτά υποστήριξε «ακολουθούμε τις οδηγίες που μας έχει δώσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή». Αυτές οι οδηγίες λένε ότι μπορούν να κυκλοφορούν ελεύθερα όσα προϊόντα έχουν λιγότερο από 10% επιμολυσμένο ηλιέλαιο και «μπορεί να αποδειχτεί» ότι η περιεκτικότητα είναι μικρότερη από 300 ppm. Μέχρι στιγμής, η τελευταία επίσημη ενημέρωση από τον ΕΦΕΤ αναφέρει ότι για τα δείγματα που ελήφθησαν από προϊόντα που περιέχουν ηλιέλαιο δεν έχουν ολοκληρωθεί οι εργαστηριακές αναλύσεις και το μόνο προϊόν που επισήμως αποσύρεται είναι η μαγιονέζα KRAFT της «Unilever».

Αξιοσημείωτο είναι ότι ο Αντ. Ζαμπέλας, σε ερώτηση γιατί η κυβέρνηση δεν προχώρησε στο στοιχειώδες, δηλαδή, στην απόσυρση όλων των ηλιέλαιων από τη στιγμή που έγινε γνωστό το πρόβλημα της επιμόλυνσης, είπε, ούτε λίγο ούτε πολύ, ότι οι ποσότητες των 3.000 τόνων που γνωστοποιήθηκε αρχικά ότι εισήχθησαν δεν ήταν αρκετά ...ανησυχητικό στοιχείο! «Δεν υπήρχε καμία άλλη πληροφόρηση για να αρχίσουμε να κοιτάμε κάτι το οποίο θεωρείται ότι δεν έχει να κάνει με άμεσο πρόβλημα δημόσιας υγείας», απάντησε χαρακτηριστικά.

Παρά το γεγονός ότι είναι πλέον ολοφάνερο ότι ανυπολόγιστες ποσότητες μολυσμένου ηλιέλαιου όχι μόνο διατέθηκαν στην αγορά αλλά και καταναλώθηκαν, η κυβέρνηση επιχειρεί να καθησυχάσει τα λαϊκά στρώματα, επικαλούμενη κοινοτικές ...κατηγοριοποιήσεις και υποστηρίζοντας την άποψη ότι η συγκεκριμένη επιμόλυνση δεν καθιστά το προϊόν «επικίνδυνο», αλλά ...«μη κανονικό»! «Αλλο μη κανονικό προϊόν, άλλο επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία προϊόν», είπε προκλητικά ο γενικός γραμματέας Καταναλωτή Γ. Οικονόμου!


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ