Τρίτη 26 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Με όπλο τη συσπείρωση

Αποσπάσματα από τοποθετήσεις συνδικαλιστών στη συνδικαλιστική σύσκεψη

Καθαρή στόχευση, μεταφορά εμπειρίας, ανοιχτός διάλογος και αποφασιστικότητα για συντονισμένη δράση, ήταν τα στοιχεία που κυριάρχησαν στις τοποθετήσεις των συνδικαλιστών, μέρος των οποίων δημοσιεύει σήμερα ο «Ρ».

«Το ΠΑΜΕ είναι η μοναδική ελπίδα για την εργατική τάξη. Μπορεί να υπάρχουν διαφορετικές αφετηρίες, αλλά υπάρχουν κοινοί στόχοι. Εχουμε ό,τι καλύτερο διαθέτει η εργατική τάξη και είναι συνειδητή η επιλογή για δράση και αγώνα», επισήμανε ο Κ. Αρτεμίου, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Εμφιαλωμένα Ποτά.

«Το ΠΑΜΕ, συνέχισε, στον ενάμιση χρόνο δράσης του ενόχλησε και αντιμετώπισε την πολιτική επίθεση από ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΣΥΝ. Είμαστε όργανο ταξικό στο οποίο πιστεύουμε και διακηρύσσουμε τη Μαρξιστική θεωρία που θέλει οικονομικά ελεύθερους τους εργαζόμενους».

Αναφερόμενος στην ηγεσία της ΓΣΕΕ ο συνδικαλιστής σημείωσε: «Καλέσαμε τη ΓΣΕΕ να μπει μπροστά και να συντονίσει αγωνιστικές εκδηλώσεις για την κατάργηση του ν.2639 που είναι "χάλκινος δεσμός" μαζί με τα Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης, για τις κατακτήσεις μας. Αντί γι' αυτό όμως είχαμε μέχρι σήμερα τις αυθαιρεσίες του 2639, που τώρα η κυβέρνηση θέλει να νομιμοποιήσει».

«Σήμερα είναι εδώ όλοι όσοι αγωνίζονται καθημερινά και φοβούνται για το τι περιμένει τους εργαζόμενους και το λαό. Οσοι παλεύουν ενάντια στην παγκοσμιοποίηση και στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο που οδηγεί τους εργαζόμενους σε μεγαλύτερη φτώχεια», σημείωσε χαρακτηριστικά προς το ακροατήριο ο Α. Τσώλης, μέλος της διοίκησης της ΓΣΕΕ.

Αναφερόμενος στο συνδικαλιστικό κίνημα, το χαρακτήρισε: «Ελεγχόμενο σε επίπεδο ηγεσίας από την κυβέρνηση και τους εργοδότες, που θέλουν να το εμφανίσουν στο λαό ως ανυπόληπτο και πειθήνιο όργανο χωρίς πολιτική και κατεύθυνση. Οι συνδικαλιστικές ηγεσίες έχουν βολευτεί στην εξουσία που τους έχει χορηγηθεί και κάνουν ό,τι είναι δυνατόν να κρατήσουν το λαό σε "χαμηλή θέση", ώστε να έχουν οικονομικά και πολιτικά οφέλη. Η κατάσταση αυτή πρέπει να ανατραπεί με πρωτοβουλίες, που μέχρι σήμερα μόνο το ΠΑΜΕ παίρνει».

Από την πλευρά της η Χριστίνα Τσεντούρου, πρόεδρος του Συνδικάτου Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος Αθήνας, υπογράμμισε την ανάγκη να οργανωθεί στα συνδικάτα ένα υπερεκμεταλλευόμενο κομμάτι της εργατικής τάξης, οι αλλοδαποί εργάτες. «Είναι ζήτημα - κλειδί και για την ενότητα της εργατικής τάξης και για την αντιμετώπιση σοβαρών διαιρέσεων που προσπαθούν να επιβάλουν εργοδοσία και κυβέρνηση. Πρέπει να προβάλλουμε τα κοινά μας συμφέροντα και όχι τη διαφορετικότητα. Το ΠΑΜΕ πρέπει να δημιουργήσει μια υποδομή να ασχοληθεί συστηματικά με τους ξένους εργάτες», επισήμανε η Χρ. Τσεντούρου.

Καταλήγοντας τόνισε: «Πρέπει να επιδιώκουμε Συνδικάτα που θα ενώνουν τους εργάτες για τα ζωτικά συμφέροντα της τάξης μας και όχι "ενότητα" λεκτική».

Τη συνειδητή ανταπόκρισή του στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ σημείωσε στην ομιλία του Ν. Μαρκάκης, μέλος της διοίκησης της ΟΤΟΕ και καυτηρίασε την ηγεσία της ΓΣΕΕ, που έχει υψώσει «λευκή σημαία» παράδοσης των εργαζομένων και των δικαιωμάτων τους.

«Επιχειρείται μια βάρβαρη επίθεση από κυβέρνηση και εργοδοσία για ανατροπή των εργασιακών σχέσεων μέσω του "κοινωνικού διαλόγου" - απάτη, στον οποίο συναινούν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ. Κινδυνεύουν θεμελιακά δικαιώματα που θα οδηγήσουν τους εργαζόμενους σε ένα βάρβαρο εργασιακό μεσαίωνα», σημείωσε.

Μιλώντας για τη δράση του ΠΑΜΕ τόνισε πως στον ενάμιση χρόνο «απέδειξε ότι μπορεί να εκφράσει εργαζόμενους και συνδικάτα χωρίς κοινή κομματική ταυτότητα και να δώσει ελπίδα στην εργατική τάξη, ανοίγοντας πλατύ μέτωπο αντίστασης στους εκμεταλλευτές της».

Ειδικότερα για το χώρο τον τραπεζών απ' όπου προέρχεται, σημείωσε ότι οι εργαζόμενοι εκεί είναι φοβισμένοι και διαλυμένοι, ενώ ετοιμάζεται συνέδριο της Ομοσπονδίας με εργοδοτικούς συνδικαλιστές. Γι' αυτό το λόγο, όπως είπε, δημιουργήθηκε η Παντραπεζική Συσπείρωση συνδικαλιστών που ενώ έχουν διαφορετικές ιδεολογικές προσεγγίσεις, κοινός τους στόχος είναι ν' αντιπαρατεθούν με τις υποταγμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες.

Ο Σπ. Ράλλης, γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Εμφιαλωμένα Ποτά, τόνισε: «Η διαδρομή του ΠΑΜΕ είναι μικρή, αλλά με πλούσιο απολογισμό σε δραστηριότητες. Υπάρχουν διαφορετικές απόψεις, αλλά όλοι συγκλίνουν στο ότι η εργατική τάξη πρέπει να φύγει από το βάλτο που την έχουν ρίξει». Αναφερόμενος στην κυβέρνηση και στα νέα μέτρα που θέλει να λάβει, είπε ότι «αναδιπλώνεται και προσπαθεί να ξεγελάσει τους εργαζόμενους».

«Παραμένω εργάτης»

«Ημουν, είμαι και θα παραμείνω εργάτης, δεν έχω να χάσω τίποτα και έχω τη συνείδησή μου καθαρή . Πιστεύω ότι το ΠΑΜΕ είναι ό,τι πιο τίμιο έχει γίνει για την εργατική τάξη, την οποία δεν πρέπει να υποτιμάμε», με αυτά τα λόγια χαιρέτισε στη σύσκεψη ο Τ. Αρβανίτης, εργάτης, και σημείωσε ότι «οι πρωτοβουλίες που έχει πάρει το ΠΑΜΕ είναι αποτελεσματικές και πρέπει να συνεχίσει ενημερώνοντας τον κόσμο για να είναι έτοιμος στην επίθεση που έρχεται».

Σε γενική εργατική απειθαρχία στους αντεργατικούς νόμους και μέτρα της κυβέρνησης, ώστε να μην εφαρμοστούν στην πράξη και να μη νομιμοποιηθούν στη συνείδηση των εργαζομένων, κάλεσε εργαζόμενους και συνδικαλιστές ο Θ. Κυριακίδης, γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης.

Στο ερώτημα που έθεσε αν θα εφαρμοστούν τα σκληρά μέτρα της κυβέρνησης, απάντησε: «Οχι, αν το κάθε εργοστάσιο, κάθε χώρος δουλιάς γίνει οχυρό αντίστασης και αγώνα απέναντι στα μέτρα της κυβέρνησης. Αν διαμορφωθούν σε κάθε χώρο αντιστάσεις με ισχυροποίηση, συσπείρωση του σωματείου ή με επιτροπή αγώνα για να μην εφαρμοστούν στους χώρους τους αυτές οι ανατροπές των εργασιακών σχέσεων. Αν αναπτυχθεί με τη δράση των ταξικών αγωνιστικών δυνάμεων η αλληλεγγύη, η συμπαράσταση, ο κοινός αγώνας στον κλάδο, στο εργοστάσιο, στην περιοχή. Εκεί είπε, θα κριθούν όλα και όχι στις διαπιστώσεις και τις διακηρύξεις».

Ο Χ. Σκεπετάρης, μέλος του ΔΣ της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, ανέφερε ότι η εργατική τάξη δέχεται ολομέτωπη σκληρή επίθεση σε όλους τους τομείς. Αναφερόμενος στο αγωνιστικό πλαίσιο του ΠΑΜΕ τόνισε ότι στο συλλαλητήριο που διοργανώνει το ΠΑΜΕ στις 21 Οκτώβρη πρέπει να συμμετέχουν εκτός από εργαζόμενους και αγρότες, επαγγελματοβιοτέχνες, νέοι κ.ά., καθώς «τα προβλήματα είναι κοινά», ενώ σημείωσε για την απεργία στις 10 Οκτώβρη: «Θα πέσει στις δικές μας πλάτες ώστε να θυμηθούν οι εργαζόμενοι ότι υπάρχουν πανελλαδικές απεργιακές κινητοποιήσεις. Είναι όμως αναγκαίο να βάλουμε θέμα για την προοπτική και συνέχιση των κινητοποιήσεων».

Στην ανάγκη η εργατική τάξη να περάσει στην επίθεση με ιδεολογικοπολιτικά όπλα, τα οποία κυβέρνηση, εργοδότες και συμβιβασμένες ηγεσίες χρησιμοποιούν για να την καθυποτάξουν, αναφέρθηκε ο Δήμος Κουμπούρης,μέλος της διοίκησης του Σωματείου τηςΧαλυβουργικής.

«Χρειάζεται αποκάλυψη των σχεδίων κυβέρνησης - Ευρωπαϊκής Ενωσης και να συγκρουστούμε με την πολιτική τους. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα συνολικά και όχι να τα τεμαχίζουμε» και συμπλήρωσε: «Κλειδί στη δουλιά μας - η οποία πρέπει να έχει προοπτική - είναι τα πρωτοβάθμια σωματεία, στα οποία πρέπει να συγκαλούμε συγκεντρώσεις, Γενικές Συνελεύσεις και να συγκροτήσουμε Επιτροπές Αγώνα». Αναφερόμενος στην απεργία στις 10 Οκτώβρη, ο Δ. Κουμπούρης τόνισε: «Πρέπει να την πάρουμε στα χέρια μας, για να είναι αποτελεσματική και μαζική, δείχνοντας στους εργαζόμενους το ρόλο των συμβιβασμένων ηγεσιών».

Ο Γ. Φραγκίδης, πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων «ΜΑΛΑΜΑΤΙΝΑ», επισήμανε: «Το ΠΑΜΕ έχει προοπτική και πείθει τους εργαζόμενους ότι έχει όραμα και ότι μπορούν να στηριχτούν, καθώς είναι το μοναδικό μονοπάτι στο αδιέξοδο που τους έχουν οδηγήσει οι ηγεσίες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ. Χρειάζεται συσπείρωση, οργάνωση και ενότητα στον αγώνα με ταξικό προσανατολισμό».

Στην επέκταση της διαπλοκής στις κορυφές των συνδικαλιστικών ηγεσιών αναφέρθηκε ο Δ. Μανδηλαράς, μέλος της διοίκησης του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας και τόνισε ότι το ΠΑΜΕ πρέπει να βάλει ζήτημα οικονομικό για τις συνδικαλιστικές ηγεσίες (πόθεν έσχες). Αναφέρθηκε ακόμα στην προσπάθεια της ΠΑΣΚΕ να ακυρώσει τις εκλογές του ταξικού Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας. Τέλος, μιλώντας για την πορεία του ΠΑΜΕ τόνισε ότι έχει εξελιχθεί σε «όαση» για τους εργαζόμενους με τη δράση του και την προοπτική του.

Να ξαναζωντανέψει το σωματείο

Στη σημασία που πρέπει να δώσουν οι ταξικές συνδικαλιστικές δυνάμεις στη δράση του πρωτοβάθμιου σωματείου και στην ενίσχυση των δεσμών του με τους εργαζόμενους, αναφέρθηκε ο Τάσος Τσιαπλές, μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Λάρισας.

«Πρέπει - είπε - να δραστηριοποιήσουμε τα σωματεία και μέσα από τις γενικές συνελεύσεις, οι ίδιοι οι εργαζόμενοι ν' αποφασίζουν για τις διεκδικήσεις και τον τρόπο δράσης. Να συγκροτηθούν εργοστασιακές επιτροπές στα μεγάλα κλαδικά σωματεία της βιομηχανίας και να συσταθούν ταμεία αλληλοβοήθειας για την προστασία απολυμένων, διωκόμενων εργατών και συνδικαλιστών». Κάλεσε ακόμα τους συνδικαλιστές να δώσουν ιδιαίτερο βάρος στη δουλιά με τη νεολαία, τους μετανάστες και τις γυναίκες και ταυτόχρονα να αντιμετωπίσουν και τα ζητήματα της ιδεολογικής και πολιτικής αντιπαράθεσης με τις δυνάμεις του κεφαλαίου.

«Σε μας έλαχε ο κλήρος να μπούμε μπροστά και πρέπει να δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας» τόνισε στην ομιλία του εκ μέρους των συνταξιούχων ο Διαμαντής Μαυροδόγλου, μεταφέροντας το ανυπότακτο πνεύμα και τις αγωνιστικές παραδόσεις της γενιάς του στους νεότερους συνδικαλιστές. Ο παλαίμαχος συνδικαλιστής στάθηκε ιδιαίτερα στο ζήτημα της κοινωνικής ασφάλισης, τη μεγαλύτερη όπως είπε κατάκτηση της εργατικής τάξης, που επιχειρούν να την ισοπεδώσουν, αφού: Αυξάνουν τα όρια συνταξιοδότησης, καταργούν τα βαριά και ανθιυγιεινά επαγγέλματα, βάζουν χέρι στις επικουρικές συντάξεις, καταργούν τα σημερινά κατώτερα όρια συνταξιοδότησης, μειώνουν τις εισφορές της εργοδοσίας και ληστεύουν τ' αποθεματικά των ταμείων.

«Πρωταρχικό καθήκον για το ΠΑΜΕ - υπογράμμισε ο Τάσος Φωτόπουλος εργαζόμενος στον ΟΤΕ - είναι η βοήθεια και η ανάπτυξη κινημάτων στους ανέργους, στις γυναίκες, στους μετανάστες, στους νέους, σ' όλους αυτούς που βιώνουν δραματικά τις συνέπειες του νεοφιλελευθερισμού. Να μάθουμε -είπε - να ακούμε όχι μόνο αυτούς που "φωνάζουν", αλλά και αυτούς που "σιωπούν". Να ξεκινήσουμε καμπάνια εγγραφής νέων μελών στα σωματεία, ιδιαίτερα παιδιών που δουλεύουν τρίωρα και τετράωρα με συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Οι πιέσεις που δέχονται είναι τρομακτικές. Τώρα μάλιστα τους πλασάρουν και μια νέα αντίληψη. Τους αντιμετωπίζουν σαν μια «νέα κατηγορία» εργαζομένων. Οχι σαν μισθωτούς, αλλά σαν "συμβασιούχους έργου"»...

Ιδιαίτερη σημασία - σημείωσε ο συνδικαλιστής - πρέπει να δοθεί στη δημιουργία «Επιτροπών Πρωτοβουλίας η Αγώνα» σε διάφορους χώρους, στις ΔΕΚΟ κ.α.

«Νίκη των ναυτεργατών»

Στον πρόσφατο αγώνα των ναυτεργατών, που ανάγκασαν σε υποχώρηση το μονοπώλιο της «Minoan Flying Dolphins» αναφέρθηκε ο Γιώργος Τούσσας, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΜΕΝ) και τόνισε τον αποφασιστικό ρόλο, την έμπρακτη εργατική αλληλεγγύη που εκφράστηκε από ταξικά συνδικάτα και συνδικαλιστές με την παρουσία τους στον απεργιακό αγώνα στους καταπέλτες των πλοίων. «Η προετοιμασία, η οργάνωση του απεργιακού αγώνα ήταν αποτέλεσμα μιας μακρόχρονης επίμονης προσπάθειας των ταξικών δυνάμεων, ήταν αποτέλεσμα της ανάδειξης της αναγκαιότητας της ταξικής πάλης», σημείωσε ο Γ. Τούσσας και συμπλήρωσε πως τα σωματεία ΠΕΜΕΝ και «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» με καθημερινό προγραμματισμό, βασισμένο στα οξυμένα προβλήματα, οργάνωσαν μεγάλο αριθμό πολύμορφων κινητοποιήσεων.

«Η επιτυχία του απεργιακού αγώνα συνιστά μια σημαντική νίκη για τους ναυτεργάτες και τους άλλους εργαζόμενους, συνιστά μια ήττα για τους εφοπλιστές και το κεφάλαιο. Αποδεικνύει ότι η πλουτοκρατία δεν είναι παντοδύναμη, ότι οι ταξικοί αγώνες μπορούν να φέρνουν αποτελέσματα τόσο για την υπεράσπιση όσο και για τη διεύρυνση των δικαιωμάτων», κατέληξε ο πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ.

Την αγωνία των 30.000 αποκλειστικών νοσοκόμων, που στη μέση του καλοκαιριού άκουσαν τον υπουργό Υγείας να λέει ότι στα πλαίσια εξυγίανσης του ΕΣΥ τους καταδικάζει σε ανεργία και πείνα, καταργώντας τον εργασιακό τους κλάδο, μετέφερε στην πανελλαδική σύσκεψη του ΠΑΜΕ η Ελένη Τουλάτου, πρόεδρος του Συνδικάτου Αποκλειστικών Νοσηλευτριών «Ενωση - Αλληλεγγύη».

Επίσης η Ελ. Τουλάτου κάλεσε τους παρευρισκόμενους να συσπειρωθούν γύρω από το μοναδικό όργανο αντίστασης και πάλης που υπάρχει, το ΠΑΜΕ, αφού δε μένει κανένας άλλος δρόμος ανοιχτός για τους εργαζόμενους.


Κορυφή σελίδας
Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ