Σκηνή από την παράσταση του Π. Μπρουκ «Varum Varum» («Γιατί Γιατί»)
Ως «ιερή», βέβαια, «δόση στρυχνίνης», χαρακτηρίζει τη θεατρική τέχνη ο διάσημος, καινοτόμος σκηνοθέτης του μεταπολεμικού θεάτρου Πίτερ Μπρουκ. Δουλεύοντας, πάντα σαν «μαθητευόμενος μάγος», θα παρουσιάσει (19, 20/5, 9μ.μ.), στα πλαίσια της διοργάνωσης «Θέατρο πέρα από τα όρια» (θέατρο «Δημήτρης Χορν»), την πρόσφατη (γερμανόφωνη, με ελληνικούς υποτίτλους) παράστασή του «Varum Varum» («Γιατί Γιατί»). Μια παράσταση - ανίχνευση των καταβολών της γλώσσας, αλλά και των μέσων του σύγχρονου θεάτρου. Ερμηνεύτρια η παλιά του συνεργάτρια, αφρικανικής καταγωγής, Μίριαμ Γκόλντσμιντ. Μουσική Φραντσέσκο Ανιέλο (παίζεται με ένα παράξενο όργανο), φωτισμοί Φιλίπ Βιαλάτ, σκηνικό Π. Μπρουκ - Μαρλέν Μπαλντό, κοστούμια Βερένα Λανχεμάιερ.
Ο Μπρουκ πιστεύει ότι η θεατρική δημιουργία αποτελεί δυναμικό διάλογο ηθοποιών - θεατών. Δεν υποδεικνύει, δε θεωρητικολογεί. Τονίζει μόνο ότι «Το σημαντικό είναι να γίνονται ορατά τα γεγονότα της ζωής». Η πραγματικότητα. «Κίνητρο» όλων των παραστάσεών του ήταν το ερευνητικό ερώτημα του: «γιατί;» Αυτό το ερώτημα θέτουν και τα κείμενα που επέλεξε, κείμενα «επαναστατών» δημιουργών του θεάτρου, που προσπάθησαν να δουν την αθέατη πλευρά των προβλημάτων του ανθρώπου και της κοινωνίας στην εποχή τους.
Ο θίασος «Οι όπερες των ζητιάνων» θα παρουσιάσει (18, 21, 23, 25/5) στο «Bios» (Πειραιώς 84, 210-3425.335), την όπερα του Τζουζέπε Βέρντι «Τροβατόρε», σε μουσική διεύθυνση - διδασκαλία του συνθέτη Χαράλαμπου Γωγιού και σκηνοθεσία Εκτορα Λυγίζου. Η μουσική διδασκαλία διερευνά τη λεπτότητα και ευαισθησία της γραφής του Βέρντι, που χάνονται συχνά στα «παραδοσιακά» ανεβάσματα. Η αντισυμβατική σκηνοθεσία αντιμετωπίζει το έργο ως ζουμερό, σύγχρονο θέατρο, εστιάζοντας στην αμεσότητά του. Οι δημιουργοί του θιάσου (Χαράλαμπος Γωγιός, Κωνσταντίνος Ζαμάνης, Γαβριέλλα Τριανταφύλλη), θεωρούν λαϊκό θεατρικό είδος το λυρικό θέατρο, αν το έργο παρουσιάζεται πλήρες, σε νέα ενορχήστρωση, με ζωντανή μουσική εκτέλεση. Ο «Τροβατόρε» παρουσιάζεται με σκηνικά - κοστούμια Κωνσταντίνου Ζαμάνη. Τραγουδούν: Γιάννης Χριστόπουλος, Μαρίνα Κολυβά, Μανώλης Παπαδάκης, Ιωάννα Φόρτη, Μιχάλης Κατσούλης. Συμμετέχει 25μελής χορωδία.