Πέμπτη 15 Μάη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΑΝΟΣ
Διαμεσολάβηση Αραβικού Συνδέσμου

Σε ανάκληση των αποφάσεων κατά της «Χεζμπολάχ» προσανατολίζεται ο φιλοαμερικανικός κυβερνητικός συνασπισμός

ΒΗΡΥΤΟΣ.--

Εφθασε, χτες, στη Βηρυτό προκειμένου να συναντηθεί με εκπροσώπους κομμάτων τόσο του φιλοαμερικανικού κυβερνητικού συνασπισμού, υπό τον πρωθυπουργό Σινιόρα, όσο και της αντιπολίτευσης, υπό τη σιιτική «Χεζμπολάχ», η αντιπροσωπεία του Αραβικού Συνδέσμου. Επικεφαλής της αντιπροσωπείας έχουν τεθεί ο υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ, που θεωρείται σχετικά «φίλα προσκείμενος» στη λιβανική αντιπολίτευση, μαζί με τον ΓΓ του Συνδέσμου, Αμρ Μούσα, ενώ συμμετέχουν και άλλοι επτά υπουργοί Εξωτερικών από αραβικές χώρες. Απουσιάζουν, όμως, τα «ηχηρά ονόματα» - η Σαουδική Αραβία και η Αίγυπτος - που, στον έναν ή στον άλλο βαθμό, έχουν εκφράσει ανοιχτά την υποστήριξή τους στην κυβέρνηση Σινιόρα, αλλά και η Συρία, που δεν έχει κρύψει την «προτίμησή» της για την αντιπολίτευση.

Η άφιξη της αντιπροσωπείας συνοδεύτηκε από σχετική ηρεμία σε όλη τη χώρα. Ενδεικτικό πάντως της κατάστασης είναι ότι το διεθνές αεροδρόμιο της πρωτεύουσας λειτούργησε μόνο για την άφιξή της, μετά από σχετική συνεννόηση στρατού και «Χεζμπολάχ», ενώ παρών στην υποδοχή της ήταν ο, αποπεμφθείς την περασμένη εβδομάδα, διευθυντής ασφαλείας του αερολιμένα, αντιστράτηγος Ουαφίκ Σουκέιρ. Επίσης, κατά μήκος της διαδρομής από το αεροδρόμιο μέχρι την πρωτεύουσα είχαν παραταχθεί εκατέρωθεν του δρόμου άνδρες της «Χεζμπολάχ».

Ενώ η αντιπροσωπεία άρχισε τις συναντήσεις της, για χτες το απόγευμα είχε προγραμματιστεί υπουργικό συμβούλιο, κατά το οποίο ο φιλοαμερικανικός κυβερνητικός συνασπισμός αναμενόταν να ανακαλέσει, και επισήμως, την αποπομπή του διευθυντή ασφαλείας του αεροδρομίου, αλλά και τον τερματισμό λειτουργίας του δικτύου τηλεπικοινωνιών της «Χεζμπολάχ», τις αποφάσεις που πυροδότησαν την ένταση και είχαν, ήδη, «παγώσει» από το στρατό. Η κίνηση αυτή σχολιαζόταν, από αναλυτές, ως απτή απόδειξη υποχώρησης της φιλοαμερικανικής κυβέρνησης, την ώρα που ο Πρόεδρος Μπους επαναλάμβανε την υποστήριξή του.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πρωθυπουργός, πάλι, ο Σινιόρα με ενστάσεις(2008-05-29 00:00:00.0)
Προς αποκλιμάκωση η ένταση(2008-05-16 00:00:00.0)
Σε τεντωμένο σχοινί(2008-05-10 00:00:00.0)
Βήματα πολιτικής αποκλιμάκωσης;(2007-01-31 00:00:00.0)
Αλλεπάλληλες συναντήσεις Μούσα με τις πολιτικές δυνάμεις(2006-12-13 00:00:00.0)
Διπλωματικό παρασκήνιο με Αραβικό Σύνδεσμο(2006-12-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ