Σάββατο 10 Μάη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Απερίγραπτο αντιδραστικό παραλήρημα

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για την ομιλία του υπουργού Παιδείας

Σε ανακοίνωσή του για την ομιλία του υπουργού Παιδείας, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει:

«Ενα απερίγραπτο αντιδραστικό παραλήρημα ήταν η ομιλία του υπουργού Παιδείας στην εκδήλωση προς τιμήν του προέδρου του αμερικανικού πανεπιστημίου Γέιλ, Ρίτσαρντ Λέβιν, υπέρ των πανεπιστημίων που ονειρεύονται και επιθυμούν οι μεγαλοεπιχειρηματίες.

Η ομιλία του υπουργού αποκαλύπτει τη δέσμευση - επιδίωξη της κυβέρνησης να εφαρμοστεί πλήρως και με κάθε τίμημα ο "νόμος - πλαίσιο", να βαθύνει και να ολοκληρώσει την αντιδραστική αναπροσαρμογή της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, να υλοποιήσει πλήρως τις κατευθύνσεις των αποφάσεων της Μπολόνια και της Λισαβόνας.

Κυβέρνηση - ΕΕ δεν επιθυμούν ένα πανεπιστήμιο που θα υπηρετεί μόνο την κερδοσκοπία του κεφαλαίου, αλλά θα είναι και στρατευμένο υπέρ του κεφαλαίου, θα υπερασπίζεται και θα προάγει τις καπιταλιστικές αξίες, τα ιδεολογήματα του ιμπεριαλισμού. Πρόκειται για το πανεπιστήμιο, ιδιωτικοποιημένο ή ιδιωτικό, που αντί για επιστημονική μόρφωση - ειδίκευση, θα παρέχει όπως είπε ο υπουργός κατάρτιση "και ανάπτυξη δεξιοτήτων", "θα υπηρετεί την αγορά" και θα "μεταλαμπαδεύει το σκληρό πυρήνα" του καπιταλιστικού πολιτισμού.

Σε αυτή την κατεύθυνση είναι και ο νέος νόμος, που εξήγγειλε ο υπουργός Παιδείας για τα μεταπτυχιακά στα ΑΕΙ - ΤΕΙ, υπερτονίζοντας τις δυναμικές διαθέσεις του για την επιβολή των ιδιωτικών πανεπιστημίων, σαν μέσο αποτελεσματικότερης πειθάρχησης του "προβληματικού" δημόσιου πανεπιστημίου στους κανόνες και τα "ιδεώδη" της αγοράς. Στο πλαίσιο αυτό σάλπισε επίθεση ενάντια σε όποιον αντιστέκεται ή δεν υποστηρίζει ενεργητικά την ολοσχερή παράδοση της παιδείας στην καπιταλιστική κερδοσκοπία και τη βαρβαρότητα του μονοπωλιακού ανταγωνισμού.

Μπροστά στην εντεινόμενη ταξική επίθεση στην εκπαίδευση, το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους, τους φοιτητές - σπουδαστές, τους εκπαιδευτικούς να αντιπαραθέσουν ένα ισχυρό μέτωπο αντίστασης και πάλης που θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την ανατροπή των αντιδραστικών, αντιεκπαιδευτικών νόμων και την επιβολή του δικαιώματος σε μια ενιαία και αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν ανώτατη εκπαίδευση στην υπηρεσία των λαϊκών αναγκών».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ