Σάββατο 10 Μάη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Αξιος τιμής

Ο Δημήτρης Παπαδήμας
Ο Δημήτρης Παπαδήμας

Τη Δευτέρα (12/5, 7μμ), στο Μουσείο Μπενάκη (Πειραιώς 138), το περιοδικό «Διαβάζω» θα απονείμει τα φετινά λογοτεχνικά βραβεία του και το Βραβείο Προσφοράς στο Βιβλίο (στη μνήμη του Περικλή Αθανασόπουλου). Το βραβείο αυτό, ορθώς, θα απονεμηθεί στον ιστορικό, μακρόβιο εκδότη και βιβλιοπώλη βιβλίων των Ανθρωπιστικών Επιστημών, Δημήτριο Ν. Παπαδήμα.

Το 1960, στην οδό Ιπποκράτους 23, ο Δημήτρης Παπαδήμας ανοίγει ένα παλαιοβιβλιοπωλείο 10 τ.μ. Το 1962 κυκλοφορεί το πρώτο βιβλίο των εκδόσεων, η «Ιστορία της Αρχαίας Ελληνικής Λογοτεχνίας» του Γκίλμπερτ Μάρεϊ, σε μετάφραση Σίμου Μενάρδου. Εκτοτε εκδόθηκαν πλήθος εκδόσεις παγκοσμίου φήμης βιβλίων των κλασικών και ανθρωπιστικών σπουδών (ανάμεσά τους και οι περίφημες εκδόσεις B.G. Teubner, της Λειψίας, με τους κυριότερους Ελληνες και Λατίνους κλασικούς συγγραφείς). Από το 1978, το βιβλιοπωλείο και οι εκδόσεις στεγάζονται στην οδό Ιπποκράτους 8.

Ο Δημήτρης Ν. Παπαδήμας γεννήθηκε στην Πύλο. Συμμετείχε στην ΕΑΜική Αντίσταση, συνελήφθη και φυλακίστηκε. Αγωνίστηκε για τα προβλήματα του βιβλίου, την προαγωγή του πολιτισμού και τα συμφέροντα των μικρομεσαίων εκδοτικών επιχειρήσεων και επί πολλά χρόνια ήταν μαχητικός συνδικαλιστής του κλάδου.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ