Παρασκευή 12 Νοέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
Τηλεόραση
Σε κρίσιμη «διάσταση» ΕΣΡ - υπουργείο Τύπου

Το ΕΣΡ εμμένει στη νομιμότητα των αποφάσεών του

Κρίσιμες διαστάσεις παίρνει η αντιπαράθεση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης με το υπουργείο Τύπου, αντιπαράθεση που έχει να κάνει με την ανεξαρτησία του ΕΣΡ και με τη νομιμότητα των αποφάσεών του. Το ΕΣΡ μπροστά στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί και η οποία βάζει «τροχοπέδη» στο έργο του, χΤες, διέκοψε τη συνεδρίασή του και ο πρόεδρος του ΕΣΡ Παύλος Σούρλας, ζήτησε συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη, προκειμένου να τεθούν όλα τα σοβαρά ζητήματα που έχουν προκύψει. Η συνάντηση, εκτός απροόπτου, έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί σήμερα. Από τη συνάντηση, όπως φαίνεται, θα εξαρτηθεί και η στάση που θα κρατήσουν τα μέλη του ΕΣΡ, «στάση» που θέτει ως ζήτημα ακόμη και την «ύπαρξη» του ΕΣΡ. Ενός ΕΣΡ που στην ουσία δεν έχει τις κύριες αρμοδιότητες ελέγχου του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου, αρμοδιότητες τις οποίες τις έχει το υπουργείο Τύπου. Το τελευταίο διάστημα μάλιστα ο υπουργός Τύπου έχει απορρίψει όλες σχεδόν τις κυρωτικές αποφάσεις που έχει επιβάλλει το ΕΣΡ στους τηλεοπτικούς σταθμούς, θεωρώντας ότι δεν είναι νόμιμες.

Σύμπνοια απόψεων όλων των μελών του ΕΣΡ υπήρξε στη χτεσινή συνεδρίαση στη διάρκεια της συζήτησης για τη νομιμότητα των αποφάσεων του ΕΣΡ, αποφάσεις που η νομιμότητά τους αμφισβητήθηκε από το υπουργείο Τύπου, το οποίο αρνείται να υπογράψει τις κυρωτικές αποφάσεις και τις επιστρέφει στο ΕΣΡ. Επιστολή στο ΕΣΡ κατέθεσε ο αντιπρόεδρός του Αντώνης Μανιτάκης, αναφερόμενος σε όλα τα ζητήματα που έχουν προκύψει και παρεμποδίζουν το έργο του ΕΣΡ. Επειδή ήδη έχει δημιουργηθεί μείζον ζήτημα, αφού ο υπουργός Τύπου θεωρεί ότι οι αποφάσεις «πάσχουν» και δεν επιβάλλονται κυρώσεις αναδρομικά -μετά δηλαδή από το νόμο για την ψηφιακή -ο πρόεδρος και τα μέλη του ΕΣΡ, θεώρησαν ότι τα προβλήματα θα πρέπει να τεθούν στον ίδιο τον πρωθυπουργό. Αφού πραγματοποιηθεί η συνάντηση με τον Κ. Σημίτη, το ΕΣΡ έχει προγραμματίσει να συνεδριάσει εκ νέου την ερχόμενη Τρίτη, προκειμένου να καταλήξει στις τελικές του αποφάσεις.

Είναι γνωστό ότι η ανεξαρτησία του ΕΣΡ «πάσχει» από τον ίδιο το νόμο, που δίνει τις κύριες αρμοδιότητες στον υπουργό Τύπου. Παρά, τις επίσημες εξαγγελίες και του πρωθυπουργού στην πανηγυρική συνεδρίαση του ΕΣΡ πριν δύο χρόνια, για ανεξαρτησία του ΕΣΡ και για διασφάλιση της διαφάνειας στο ραδιοτηλεοπτικό χώρο, παρά τις δηλώσεις του Δ. Ρέππα για «στήριξη» του ΕΣΡ, το ΕΣΡ με ευθύνη της κυβέρνησης δεν έχει καταφέρει μέχρι σήμερα να επιτελέσει το έργο του και ν' αποσαφηνίσει το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο. Και με όσες ακόμη προσπάθειες καταβάλλει να επιβάλει μία στοιχειώδη τάξη και να επιβάλει έναν έλεγχο στους τηλεοπτικούς σταθμούς, ουσιαστικά έρχεται αντιμέτωπο με τις «παρεμβολές» του υπουργείου Τύπου. Και όχι μόνο: γιατί δεν είναι λίγες οι φορές που εμμέσως πλην σαφώς το υπουργείο Τύπου καταφεύγει και στην υπονόμευση του ΕΣΡ. Ουσιαστικά ο Δ. Ρέππας και με τις τελευταίες πράξεις και δηλώσεις του με αφορμή τα πρόστιμα - που όπως φαίνεται η κυβέρνηση δε θέλει να επιβάλει στους τηλεοπτικούς σταθμούς, αφού ήδη διανύουμε προεκλογική περίοδο - δεν αποδέχεται τη νομιμότητα των αποφάσεων του ΕΣΡ. Με αυτό τον τρόπο o υπουργός Τύπου αμφισβητεί τη ρυθμιστική ραδιοτηλεοπτική αρχή, το ΕΣΡ. Το υπουργείο Τύπου επιχειρεί με όλα τα μέσα να έχει αυτό τον κύριο λόγο για το ραδιοτηλεοπτικό πεδίο, αφήνοντάς το φυσικά να λειτουργεί άναρχα και ασύδοτα. Αλλωστε, δεν είναι άσχετο ότι ακόμη δεν έχει δημιουργηθεί στο ΕΣΡ το τμήμα ελέγχου και διαφάνειας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ