Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες στο Καράκας της Βενεζουέλας
Από τη συνέντευξη που δόθηκε για τις εκδηλώσεις του ΠΣΕ στο Καράκας (στο κέντρο ο Θ. Παφίλης, δεξιά ο Γιουλ Γιαμπούρ) |
Οι εργασίες του Συνεδρίου του ΠΣΕ, στο οποίο - όπως αναφέρθηκε - συμμετείχαν συνολικά 550 φιλειρηνιστές (από άλλες χώρες αλλά και τη Βενεζουέλα) εκπροσώπησαν 124 οργανώσεις από 76 χώρες από κάθε ήπειρο (6 οργανώσεις δεν μπόρεσαν να συμμετάσχουν λόγω εκτάκτων προβλημάτων), αλλά και η Παγκόσμια Συνδιάσκεψη Ειρήνης που ακολούθησε το Συνέδριο (11-12/4), ανέδειξαν τις νέες δυνάμεις με τις οποίες το ΠΣΕ επιδιώκει τα επόμενα χρόνια να βρίσκεται σταθερά στην πρώτη γραμμή των αντιιμπεριαλιστικών αγώνων των λαών όλου του κόσμου.
Ολοκληρώθηκε μια γόνιμη συζήτηση για το παγκόσμιο φιλειρηνικό κίνημα, σημείωσε ο γενικός γραμματέας της COSI (του μέλους του ΠΣΕ στη χώρα) Γιουλ Γιαμπούρ, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚ Βενεζουέλας, επισημαίνοντας ότι η πραγματοποίηση του Συνεδρίου στη Βενεζουέλα αποτύπωσε τη στήριξη προς τον αντιιμπεριαλιστικό μπολιβαριανό αγώνα και την κυβέρνηση της χώρας, που συμβάλλει σημαντικά στην ειρήνη. Την απόφαση του Συνεδρίου παρουσίασε αναλυτικά η νέα πρόεδρος του ΠΣΕ, Σόκορο Γκόμες (εκπρόσωπος του Βραζιλιάνικου Κέντρου για την Ειρήνη).
Από τη μεριά του, ο επανεκλεγείς γενικός γραμματέας του ΠΣΕ, Θανάσης Παφίλης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και ευρωβουλευτής, μεταξύ άλλων, επισήμανε: «Παρά τον πλούτο που υπάρχει, τα προβλήματα των ανθρώπων δε λύνονται. Ποιο είναι το πρόβλημα; Είναι ο ιμπεριαλισμός! Εν έτει 2008, υπάρχουν άνθρωποι που δεν έχουν να πιουν καθαρό νερό! Το 2% του παγκόσμιου πληθυσμού κατέχει το 60% του παγκόσμιου πλούτου! Μόνο την τελευταία 15ετία είχαμε 5 εκατομμύρια νεκρούς από πολέμους. Από τη μεριά μας υψώνουμε μια φωνή: Σταματήστε τώρα!». Ενώ επισήμανε ότι με δεδομένη την όξυνση της αντιλαϊκής επίθεσης παγκοσμίως, αποτελεί επιβεβλημένο καθήκον η αποφασιστική συμμετοχή των συνδικάτων, των κοινωνικών οργανώσεων, του λαϊκού κινήματος, του καθενός χωριστά, στην αντιιμπεριαλιστική πάλη.
Το Συνέδριο εξέλεξε νέα 40μελή Εκτελεστική Επιτροπή, η οποία στην πρώτη της συνεδρίαση εξέλεξε τη νέα Γραμματεία, η οποία αποτελείται από τις εξής οργανώσεις: MOVPAZ (Κούβα), CPPC (Πορτογαλία), Γερμανικό Συμβούλιο Ειρήνης, Επιτροπή Ειρήνης και Αλληλεγγύης Παλαιστίνης, Εθνικό Συμβούλιο Ειρήνης Συρίας, Συμβούλιο Ειρήνης ΗΠΑ, Κογκολέζικη Επιτροπή Ειρήνης, Νοτιοαφρικάνικη Πρωτοβουλία Ειρήνης, Βιετναμέζικη Επιτροπή Ειρήνης, Γιαπωνέζικη Επιτροπή Ειρήνης, Πανινδική Οργάνωση Ειρήνης και Αλληλεγγύης. Στη θέση του εκτελεστικού γραμματέα συνεχίζει να είναι η ΕΕΔΥΕ (με εκπρόσωπο τον Ηρακλή Τσαβδαρίδη). Επίσης, συντονιστές ανά περιφέρεια εκλέχτηκαν: για την Αμερική η MOVPAZ (Κούβα), για την Ευρώπη η CPPC (Πορτογαλία), για την Αφρική η Κογκολέζικη Επιτροπή Ειρήνης, για τη Μέση Ανατολή η Παλαιστινιακή Επιτροπή Ειρήνης, για την Ασία - Ειρηνικό η Βιετναμέζικη Επιτροπή Ειρήνης.