Κυριακή 13 Απρίλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΑΠΕΡΓΙΑ 16 ΑΠΡΙΛΗ
Μάχη σε όλα τα μέτωπα

Η στάση εκπροσώπων του εργοδοτικού κυβερνητικού συνδικαλισμού απέναντι στην απεργία της Τετάρτης πρέπει να αποτελέσει κριτήριο για την καταδίκη τους από τους εργαζόμενους

Οι εργαζόμενοι έχουν αντικειμενικό συμφέρον να γυρίσουν την πλάτη στις πλειοψηφίες της συναίνεσης, να συμπορευτούν με τις ταξικές δυνάμεις
Οι εργαζόμενοι έχουν αντικειμενικό συμφέρον να γυρίσουν την πλάτη στις πλειοψηφίες της συναίνεσης, να συμπορευτούν με τις ταξικές δυνάμεις
Χιλιάδες εργάτες δίνουν αυτές τις ώρες τη μάχη για την επιτυχία της απεργίας της Τετάρτης στον κλάδο και τον τόπο της δουλειάς τους. Η δική τους αποφασιστικότητα και η συνειδητοποίηση της ανάγκης να κλιμακωθεί ο αγώνας για τις συμβάσεις είναι εκείνα που επέβαλαν απεργιακές αποφάσεις για τις 16 Απρίλη σε σωματεία και Εργατικά Κέντρα όπου δεν πλειοψηφούν οι ταξικές δυνάμεις.

Είναι αυτοί οι χιλιάδες εργάτες που ξεσκεπάζουν την τακτική των συνδικαλιστικών πλειοψηφιών σε όλα τα επίπεδα, οι οποίες σε πάμπολλες περιπτώσεις προσπάθησαν να δυσκολέψουν, να εμποδίσουν την απεργία, την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων για ικανοποιητικές αυξήσεις στις κλαδικές συμβάσεις.

Η στάση και η συνολικότερη τακτική τους στο κίνημα πρέπει να καταδικαστεί συνδικαλιστικά και πολιτικά. Κι αυτή η καταδίκη να εκφραστεί από την Τετάρτη ακόμα, με την καθολική συμμετοχή όλων στην απεργία. Με το ξεπέρασμα των αρνητικών αποφάσεων σε επίπεδο σωματείου, που στόχο είχαν να εμποδίσουν την απεργία που αποφασίστηκε σε επίπεδο Ομοσπονδίας.

Αποκαλυπτική η στάση τους

Οι εργαζόμενοι μπορούν και πρέπει να βγάλουν ουσιαστικά συμπεράσματα από τη στάση του εργοδοτικού κυβερνητικού συνδικαλισμού απέναντι στην απεργία. Ορισμένα χαρακτηριστικά παραδείγματα:

  • Στην ΑΔΕΔΥ οι παρατάξεις ΠΑΣΚ, ΔΑΚΕ, «Αυτόνομη Παρέμβαση» (ΑΠ) απέρριψαν την πρόταση των ταξικών δυνάμεων για απεργία στις 16 Απρίλη. Χαρακτηριστική είναι η στάση της ΑΠ. Στη συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου στις 28 Μάρτη είχε δηλώσει ότι είναι νωρίς να συζητηθεί η πρόταση του ΠΑΜΕ για απεργία στις 16 Απρίλη. Δέκα σχεδόν μέρες μετά, στις 7 Απρίλη, οπότε και συνεδρίασε η Εκτελεστική Επιτροπή, η παράταξη του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι πλέον είναι αργά για την προετοιμασία της απεργίας.
  • Στην επιχείρηση «Ελληνική Υφαντουργία» στα Γιαννιτσά, οι παρατάξεις ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ, που συγκροτούν τη διοίκηση του σωματείου, αποφάσισαν να μη συμμετέχουν στην απεργία που κήρυξε η Ομοσπονδία Εργαζομένων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος. Την ίδια ακριβώς μέρα, σε συνάντηση με εκπροσώπους της εργοδοσίας για την υπογραφή της εργοστασιακής σύμβασης, τους απάντησαν ότι για το 2008 η εταιρεία δεν έχει σκοπό να δώσει καμία αύξηση!
  • Στην Εκτελεστική Επιτροπή και στη διοίκηση της Ομοσπονδίας Εργατοϋπαλλήλων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, η παράταξη της ΠΑΣΚΕ καταψήφισε την πρόταση για 24ωρη απεργία, αφού οι εκπρόσωποί της είπαν ότι συμφώνησαν με την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβασης Εργασίας και θα πάνε να διαπραγματευτούν καλύτερες επιχειρησιακές συμβάσεις (!) στους χώρους τους. Την πρόταση καταψήφισε και η ΔΑΚΕ. Η «Αυτόνομη Παρέμβαση» δήλωσε στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής ότι θα συμφωνήσει σε απεργία για τη σύμβαση που θα έχει συγκεκριμένη ημερομηνία. Οταν οι ταξικές δυνάμεις επί τόπου πρότειναν απεργία στις 16 Απρίλη, απάντησε διά του εκπροσώπου της ότι δε θα συμμετέχει σε κομματική απεργία. Ανάλογη στάση κράτησε η ΑΠ και στην ολομέλεια της διοίκησης όπου δήλωσε ότι δε θα συμμετέχει σε απεργία του ΠΑΜΕ γιατί «διασπά το κίνημα». Σε επίπεδο σωματείων, στο επιχειρησιακό της «Κόκα - Κόλα» (ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ) είπαν όχι στην απεργία, αλλά δεν το έβαλαν σε ψηφοφορία. Στην επιχείρηση «ΠΕΠΣΙΚΟ» η ΠΑΣΚΕ με δύο συνδυασμούς αρνήθηκε να το βάλει σε συζήτηση στο ΔΣ. Στη «Δωδώνη» ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ αποφάσισαν να μη συμμετέχουν στην απεργία.
  • Στην Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας, από κοινού ΠΑΣΚΕ, «Αυτόνομη Παρέμβαση» και ΔΑΚΕ στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής, δεν ήθελαν να συζητήσουν την πρόταση για την κήρυξη απεργίας στις 16 Απρίλη και παρέπεμψαν τη συζήτηση και την απόφαση για απεργία στις 14 Απρίλη (!), οπότε και θα συνεδριάσει η Ολομέλεια της διοίκησης.
  • Στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ και «Αυτόνομη Παρέμβαση» καταψήφισαν την πρόταση για απεργία. Αντ' αυτού, αποφάσισαν απογευματινό συλλαλητήριο στην πόλη για την ίδια μέρα!

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ