Πέμπτη 3 Απρίλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Επιθέσεις - «μηνύματα» από σιίτες

Οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να αποσύρουν δυνάμεις, ανακοίνωσε το αμερικανικό Πεντάγωνο

Αμερικανοντυμένοι Ιρακινοί στρατιώτες στη Βασόρα

Associated Press

Αμερικανοντυμένοι Ιρακινοί στρατιώτες στη Βασόρα
ΒΑΓΔΑΤΗ - ΒΑΣΟΡΑ.--

Αποφασισμένοι να σταματήσουν τις θριαμβολογίες της κυβέρνησης Μάλικι περί «επιτυχημένης» επιχείρησης στη Βασόρα εμφανίζονται οι σιίτες ένοπλοι, οι οποίοι μπορεί να αποσύρθηκαν από τους δρόμους κατ' εντολή του ηγέτη τους Μουκτάντα Σαντρ, αλλά δεν κατέθεσαν τα όπλα. Χθες, μία μέρα μετά την επιστροφή του πρωθυπουργού στη Βαγδάτη, κομβόι του ιρακινού στρατού, με επικεφαλής ανώτερο αξιωματικό και εκπρόσωπο του υπουργείου Αμυνας, αποπειράθηκε να προχωρήσει σε «επίδειξη δύναμης» στις συνοικίες που ελέγχονται από το «στρατό του Μεχντί» στη Βασόρα, διασχίζοντάς τες. Εγινε στόχος βομβιστικής επίθεσης, που δεν προκάλεσε τραυματισμό, αλλά έδωσε σαφές μήνυμα, ιδιαίτερα καθώς στις περισσότερες συνοικίες της πόλης δεν μπορεί να εισέλθει ο στρατός ακόμη.

Ταυτόχρονα, στόχος γίνονταν κατοχικοί και συνεργάτες τους. Κοντά στη σιιτική συνοικία Σαντρ Σίτι αμερικανικό κομβόι γινόταν στόχος βομβιστικής επίθεσης, όπου σκοτώθηκαν τρεις πολίτες και τραυματίστηκαν 13, ενώ στην Ντιλουίγια, βορείως της Βαγδάτης, στόχος έγιναν, πάλι, οι σουνίτες συνεργάτες των κατοχικών, που έχουν, υπό την ονομασία «Συμβούλιο Αφύπνισης», στραφεί κατά της «αλ Κάιντα». Σε επίθεση τέσσερις σκοτώθηκαν και τέσσερις απήχθησαν. Τέλος, στόχος επίθεσης έγιναν αστυνομικοί και στην Μουκνταντίγια, όπου σκοτώθηκαν οκτώ και τραυματίστηκαν 22.

Στο μεταξύ ο Αμερικανός ναύαρχος Μάικ Μιούλεν, επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου, ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει να αποσύρει στρατεύματα από το Ιράκ έως τον Ιούλη, παρά την κλιμάκωση της βίας τις τελευταίες μέρες, αλλά στη συνέχεια θα παγώσει αυτή η διαδικασία για να γίνει εκτίμηση της κατάστασης στον τομέα της ασφάλειας. Πρόσθεσε, δε, ότι η πρόσφατη κλιμάκωση της βίας στη Βαγδάτη και τη Βασόρα δε θα οδηγήσει σε αλλαγή των σχεδίων για απόσυρση πέντε μάχιμων ταξιαρχιών από την εμπόλεμη ζώνη. Στόχος είναι να επανέλθει ο αριθμός των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ στα επίπεδα που ήταν πριν αποφασιστεί η ενίσχυση της στρατιωτικής παρουσίας, τον περασμένο χρόνο.

Δε διευκρίνισε για πόσο διάστημα θα διαρκέσει η εκτίμηση της κατάστασης, αλλά επισήμανε ότι οι συνθήκες σε θέματα ασφάλειας στο Ιράκ θα καθορίσουν και τις μελλοντικές αποσύρσεις δυνάμεων. Οι δηλώσεις Μιούλεν θεωρούνται ως μία πρώτη γεύση για τα όσα αναμένεται να πει στο Κογκρέσο την επόμενη βδομάδα ο διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ, στρατηγός Ντέιβιντ Πετρέους, ενημερώνοντας τους βουλευτές για την κατάσταση στο μέτωπο.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ