Πολλαπλό είναι το κόστος που πληρώνουν οι ΗΠΑ για τον πόλεμο και την κατοχή στο Ιράκ. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το κόστος το πληρώνουν κατά κύριο λόγο τα λαϊκά στρώματα είτε μέσω των περικοπών των κοινωνικών δαπανών, είτε με την αυξημένη ανεργία και φτώχεια, είτε με την αφαίρεση στοιχειωδών δικαιωμάτων όπως της περίθαλψης.
Μια μόνο πλευρά αυτών των «παράπλευρων απωλειών» είναι αυτή που αφορά στον μέλλον των βετεράνων του αμερικανικού στρατού που επιστρέφουν στα σπίτια τους από το Ιράκ και το Αφγανιστάν και δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μόνο τα σωματικά και ψυχολογικά τους τραύματα.
Σύμφωνα με έκθεση του αμερικάνικου Κογκρέσου (δημοσιεύτηκε την περασμένη Δευτέρα), οι περισσότεροι απ' αυτούς έρχονται αντιμέτωποι με την απειλή της ανεργίας.
Οπως προκύπτει από την έκθεση, το ποσοστό των βετεράνων ηλικίας 20 έως 24 ετών που παραμένει εκτός της αγοράς εργασίας, καθώς αδυνατεί να βρει απασχόληση, σκαρφάλωσε στο 23% το 2005 από μόλις 10% το 2000. Είναι προφανές ότι οι νέοι που έχουν υπηρετήσει στο στρατό αντιμετωπίζουν πολύ περισσότερες δυσκολίες στην εύρεση εργασίας σε σχέση με τους συνομηλίκους τους.
Ακόμη όμως και όσοι καταφέρνουν να βρουν μια δουλειά, δεν αμείβονται ικανοποιητικά. Το 50% των νεαρών βετεράνων έχουν απολαβές κατώτερες των 25.000 δολαρίων ετησίως. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, περίπου το 30% των βετεράνων υποφέρουν από το Σύνδρομο Μετατραυματικού Στρες. Παράλληλα βάσει πρόσφατης δημοσκόπησης, το 76% εξ αυτών αισθάνονται ανέτοιμοι να αντιμετωπίσουν τις απαιτήσεις της κοινωνίας εκτός στρατεύματος, ενώ επτά στους δέκα δε γνωρίζουν πώς να διαπραγματευτούν για το μισθό και τις εργασιακές συνθήκες ή να διεκδικήσουν δικαιώματά τους.