Σάββατο 15 Μάρτη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΑΙΔΕΙΑ
Επτά διαλέξεις για «Θέματα Παιδείας»

Στο επίκεντρο ο άνθρωπος, η ιστορική του διαμόρφωση, η κοινωνική του συνείδηση και η προσωπικότητά του. Γύρω από αυτή τη θεματολογία οργανώνεται μια σειρά επιστημονικών διαλέξεων από το περιοδικό «Θέματα Παιδείας», που εξετάζει τον άνθρωπο υπό το πρίσμα διάφορων επιστημών, πυροδοτώντας τον προβληματισμό πάνω σε ζητήματα ειδικού και γενικού ενδιαφέροντος. Οι διαλέξεις πραγματοποιούνται κάθε Τρίτη στις 6.30 το απόγευμα, ως τη βδομάδα του Πάσχα, χωρίς δίδακτρα και χωρίς πιστοποιητικά. Αφετηρία τους το αληθινό και έμπρακτο ενδιαφέρον τόσο των εισηγητών - συνεργατών του περιοδικού όσο και του κοινού που συμμετέχει. Αξίζει να σημειωθεί ότι βασικό στοιχείο των διαλέξεων είναι η εκλαΐκευση της επιστήμης. Στοιχείο που τις κάνει ελκυστικές και προσιτές σε οποιονδήποτε θέλει να μάθει, είτε είναι ειδικός, εκπαιδευτικός, φοιτητής, είτε όχι.

Η σειρά επιστημονικών διαλέξεων ξεκίνησε με το θέμα της διαπαιδαγώγησης της νέας γενιάς, μέσα από το παράδειγμα της ηρωικής ΕΠΟΝ. Η Ελένη Μωραΐτου, πρόεδρος της ΠΕΑΦΕ και δασκάλα, παρουσίασε τη διαπαιδαγώγηση της νέας γενιάς μέσα από αρχειακό υλικό του περιοδικού «Νέα Γενιά», το οποίο επανεκδόθηκε πρόσφατα σε δύο τόμους και αντικατοπτρίζει την πολύπλευρη δράση της ΕΠΟΝ. Στη συνέχεια ο Μιχαήλ Παπαδόπουλος, καθηγητής του Πειραματικού Λυκείου Αναβρύτων και διδάκτορας Παιδαγωγικής, καταπιάστηκε με το επίκαιρο θέμα της αναθεώρησης της ιστορικής αλήθειας, όπως εκδηλώνεται ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια μέσα από τη μετάλλαξη της σχολικής ιστοριογραφίας σε απροκάλυπτη προπαγάνδα του συστήματος, και παρουσίασε διδακτικές προτάσεις για το μάθημα σύγχρονης ιστορίας της Γ' Λυκείου βασιζόμενος σε ντοκουμέντα, όπως είναι τα δημοσιεύματα του περιοδικού «Νέα Γενιά».

Η δεύτερη διάλεξη με θέμα «Το ιστορικό περιεχόμενο της προϊστορίας του ανθρώπου» από τον Γιώργο Χουρμουζιάδη, ομότιμο καθηγητή Προϊστορικής Αρχαιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, προσπάθησε να αναιρέσει τον αυθαίρετο διαχωρισμό μεταξύ ιστορίας και προϊστορίας, αποδεικνύοντας μέσα από τα υλικά κατάλοιπα του πολιτισμού που έφερε στο φως η σκαπάνη της αρχαιολογίας, πως από την εποχή της εξανθρώπισης του πιθήκου, ο άνθρωπος προχωρά σε μια πορεία εξέλιξης καθορισμένη από τις υλικές συνθήκες της ζωής του και ιδιαίτερα την παραγωγική του δράση. Αλλωστε, η προϊστορική περίοδος είναι υποτιμημένη και στην εκπαίδευση, καθώς τα ευρήματα εκείνης της περιόδου, από τη μια, αναιρούν την εικόνα του ανθρώπου που τάχα δημιουργήθηκε από κάποιο υπερβατικό ον και, από την άλλη, δεν μπορούν να αξιοποιηθούν στη διαμόρφωση εθνικιστικής προπαγάνδας. Γι' αυτό και την αφήνουν στο σκοτάδι και την παρουσιάζουν σα μια περίοδο βαρβαρότητας. Τα ίδια τα αρχαιολογικά ευρήματα αναδεικνύουν έναν πολιτισμό που έχει αξία να γνωρίσουμε για να παρακολουθήσουμε την εξέλιξη του ανθρώπου.

Η τρίτη διάλεξη με θέμα «Ποιο είναι το αληθινό αντικείμενο της Ψυχολογίας;» από τον Μιχαήλ Κουβελά, συγγραφέα του βιβλίου «Διαλεκτική Ψυχολογία» και ειδικό συνεργάτη του περιοδικού «Θέματα Παιδείας» πραγματοποιήθηκε προχτές. Ο εισηγητής εξήγησε ότι η απάντηση που δίνουν οι επιστήμονες στο ερώτημα ποιο είναι το αντικείμενο της ψυχολογίας, εξαρτάται από την κοσμοαντίληψη των επιστημόνων, ανάλογα με τις φιλοσοφικές τους βάσεις. Αναφέρθηκε στα δυο κύρια φιλοσοφικά ρεύματα, τον υλισμό και τον ιδεαλισμό. Παρέθεσε μια σύντομη ιστορική αναδρομή των φιλοσοφικών προσεγγίσεων της ψυχολογίας και εξήγησε αναλυτικά τις αρχές της διαλεκτικής - υλιστικής ψυχολογίας. Ο εισηγητής άσκησε επιστημονική κριτική και σε διάφορες σύγχρονες αντιλήψεις, όπως η άποψη ότι για όλα ευθύνεται ο... γενετικός κώδικας, που καλλιεργείται συστηματικά διότι συγκαλύπτει τις κοινωνικές αντιθέσεις.

Το πρόγραμμα των επόμενων διαλέξεων έχει ως εξής:

  • Στις 18 Μάρτη: «Ο μύθος του λαβάρου της Αγίας Λάβρας» από τον Βασίλη Λάζαρη, ιστορικό.
  • Στη 1 Απρίλη: «Η ανάπτυξη του ανθρώπινου ψυχισμού» από τον Μιχαήλ Κουβελά
  • Στις 8 Απρίλη: «Κώδικες γλωσσικής επικοινωνίας στην προϊστορική περίοδο του ανθρώπινου πολιτισμού» από τον Γιώργο Χουρμουζιάδη
  • Στις 15 Απρίλη: «Τι είναι τελικά η προσωπικότητα;» από τον Μιχαήλ Κουβελά.

Οι διαλέξεις γίνονται στην έδρα του Ομίλου Εκπαιδευτικού Προβληματισμού, που εκδίδει το περιοδικό (Τροίας 36). Περισσότερες πληροφορίες: 210.8213.430 (γραμματεία των «Θεμάτων Παιδείας»).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ