Παρασκευή 14 Μάρτη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΟΣ ΤΖΟΓΟΣ
Αναταράξεις και «αβεβαιότητες»

Εντείνονται τα κρισιακά φαινόμενα στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα και τις χρηματαγορές. Τελευταίο στη σειρά κρούσμα το κανόνι που φαίνεται να ετοιμάζει μεγάλο διεθνές χαρτοφυλάκιο (Carlyle Capital), δίνοντας το έναυσμα για μαζικές πωλήσεις μετοχών και απότομη πτώση τιμών σε όλα τα μεγάλα χρηματιστήρια. Ταυτόχρονα ,οι «αβεβαιότητες» για τις περαιτέρω εξελίξεις, τις οποίες επικαλούνται όλα τα ιμπεριαλιστικά κέντρα και κυβερνήσεις, παίρνουν και νέες διαστάσεις. Στο χτεσινό τζογάρισμα στις χρηματαγορές το δολάριο συνέχισε να υποχωρεί - με αποτέλεσμα το ευρώ να ενισχυθεί πάνω από τα 1,56 δολ. - ενώ η χρηματιστηριακή τιμή του πετρελαίου έσπασε και νέο ρεκόρ ξεπερνώντας τα 111 δολ. το βαρέλι.

Από την πλευρά της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επιχειρεί να φορτώσει τα σπασμένα στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων εμμένοντας στην εφαρμοζόμενη νομισματική πολιτική των υψηλών επιτοκίων που επιβαρύνει ακόμη περισσότερο τα υπερδανεισμένα στις τράπεζες νοικοκυριά. Με πρόσχημα τον πληθωρισμό (ανατιμήσεις σε πετρέλαιο και στις χρηματιστηριακές τιμές των αγροτικών εμπορευμάτων) η κεντρική τράπεζα της ευρωζώνης ζητάει και τα ρέστα αξιώνοντας τη συγκράτηση των μισθών.

Σε αυτό το πλαίσιο ο γενικός δείκτης τιμών στο χρηματιστήριο της Αθήνας έκλεισε χτες στις 3.894 μονάδες με χασούρα 3,78% με συνολικό τζόγο 347,4 εκατ. ευρώ. O τραπεζικός κλάδος έχασε 4,13% με τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας να υποχωρεί 6,3%.

  • Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία για το μήνα Φλεβάρη του 2008 η συμμετοχή κεφαλαίων με έδρα εκτός Ελλάδας στο χρηματιστήριο διαμορφώνεται σε 50,8% (από 51,3% το Γενάρη). Στις 20 εταιρίες με τη μεγαλύτερη χρηματιστηριακή αξία η συμμετοχή ξένων ρεντιέρηδων διαμορφώνεται σε 59,8%.

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ