Αντίθετος στις αλλαγές που σχεδιάζει η ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας (ΚΠΔ) είναι ο δικαστικός και δικηγορικός κόσμος της χώρας. Επιφυλάξεις και προβληματισμό εκφράζει η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ) για την πλήρη κατάργηση της προδικαστικής απόφασης στα Πολυμελή Πρωτοδικεία, ενώ είναι αντίθετη με την αύξηση στα παράβολα έφεσης και αναίρεσης στα δικαστήρια δεύτερου και τρίτου βαθμού.
Εκτός από τους δικηγόρους, που ήδη είχαν αντιδράσει στο νομοσχέδιο για την επιτάχυνση απονομής της δικαιοσύνης, τώρα πλέον εκφράζουν την αντίθεσή τους οι δικαστές και οι εισαγγελείς.
Ειδικότερα, η ΕΔΕ σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι στις σημερινές συνθήκες, που επικρατούν στα δικαστήρια, «όπως έλλειψη κατάλληλης υποδομής σε δικαστές και γραμματείς, τήρηση πρακτικών και αίθουσες ακροατηρίων, το νομοσχέδιο αυτό όχι μόνο δε θα επιταχύνει την απονομή της δικαιοσύνης, αλλά θα την καθυστερήσει ακόμη περισσότερο, πέραν του ότι θα υποβαθμίσει και την ποιότητά της».
Σε περίπτωση που εφαρμοστούν οι προτεινόμενες αλλαγές, εκτιμούν ο πρόεδρος και γενικός γραμματέας της ΕΔΕ, Κ. Βαλμαντώνης και Π. Αθανασόπουλος, αντίστοιχα, τα δικαστήρια θα αντιμετωπίσουν δυσεπίλυτα προβλήματα, καθώς στις Γραμματείες των δικαστηρίων και των εισαγγελιών υπάρχουν 2.100 κενές θέσεις. Επίσης, κενές είναι και οι θέσεις 190 δικαστών και εισαγγελέων, εκ των οποίων οι 54 είναι στην Αθήνα, οι 18 στη Θεσσαλονίκη και οι 18 στον Πειραιά.
Για το ίδιο θέμα πραγματοποιήθηκε προχτές ευρεία σύσκεψη στο υπουργείο Δικαιοσύνης υπό την προεδρία του υπουργού Μ. Σταθόπουλου, με τη συμμετοχή της ηγεσίας του Αρείου Πάγου (Στ. Ματθίας και Π. Δημόπουλος), εκπροσώπων των δικαστικών και εισαγγελικών ενώσεων, των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Αθήνας και Πειραιά και εκπροσώπου της διοίκησης του Πρωτοδικείου Αθηνών.
Για την κατάργηση της προδικαστικής απόφασης στα Πολυμελή Πρωτοδικεία, η ΕΔΕ, αν και κατά βάση δεν είναι αντίθετη, επισημαίνει ότι με την υπάρχουσα κατάσταση στα δικαστήρια το μέτρο δε θα βοηθήσει και γι' αυτό δε συμφωνεί με την προώθηση του νομοσχεδίου στη Βουλή. Μάλιστα, η Ενωση υπενθυμίζει ότι η παραπάνω μεταρρύθμιση είχε εισαχθεί και επί υπουργίας Κουβελάκη και απέτυχε, εξαιτίας της έλλειψης κατάλληλης υποδομής στα δικαστήρια (μαγνητοφώνηση πρακτικών, αίθουσες κλπ.).
Σχετικά με τα τσουχτερά παράβολα έφεσης και αναίρεσης που προτίθεται να θεσπίσει η ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης, όταν προσφεύγει κάποιος στα δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια δικαστήρια, με την ελπίδα πως έτσι θα αποσυμφορηθούν τα δικαστήρια, η ΕΔΕ είναι κατηγορηματικά αντίθετη σε τέτοιες επικίνδυνες αντιλήψεις, που ουσιαστικά κλείνουν τις πόρτες της Δικαιοσύνης στα φτωχότερα λαϊκά στρώματα.
«Εχουμε τη γνώμη, αναφέρει η ΕΔΕ, ότι ο διάδικος δικαιούται να έχει πλήρη και ελεύθερη πρόσβαση στη Δικαιοσύνη, ενόψει των υπαρχουσών δομών και της εμβέλειας της λειτουργικότητας του υπάρχοντος συστήματος και συνεπώς δεν πρέπει να τεθεί κανένας από τους σχεδιαζόμενους περιορισμούς».
Στην υπάρχουσα κατάσταση που έχει διαμορφωθεί η Ενωση προτείνει τη συγκρότηση επιτροπής εκπροσώπων από τους φορείς της Δικαιοσύνης (δικηγορικοί σύλλογοι, διοικήσεις μεγάλων δικαστηρίων), με τη συμμετοχή εκπροσώπου της ΕΔΕ για να συζητηθούν τα προβλήματα για την επιτάχυνση απονομής της δικαιοσύνης.