Τετάρτη 20 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΒΕΡΟΙΑ
Σοβαρά προβλήματα στη σχολική στέγη

Με Ερώτησεις που κατέθεσαν χτες στη Βουλή,οι βουλευτές του ΚΚΕ Γ. Χουρμουζιάδης και Αγγ. Τζέκης, ζητούν από τον υπουργό Παιδείας να παρθούν άμεσα μέτρα

Με σοβαρά προβλήματα ξεκίνησε η νέα σχολική χρονιά για τους μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικούς του 4ου Δημοτικού και 6ου Γυμνασίου Βέροιας αλλά και του 5ου Δημοτικού και του 5ου Νηπιαγωγείου Βέροιας.

Σε τριήμερη αποχή προχώρησαν οι μαθητές του 4ου Δημοτικού Σχολείου της Βέροιας μετά από απόφαση του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων. Αίτημα τους η μεταστέγαση του 6ου Γυμνασίου ώστε το νέο κτίριο, όπου συστεγάζονται Δημοτικό και Γυμνάσιο, να παραμείνει στη διάθεση του Δημοτικού Σχολείου, το σχολείο να λειτουργεί σε μόνιμη πρωινή βάρδια και να αποφευχθεί ο συγχρωτισμός με τα παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας στον ίδιο χώρο. Σημειώνεται ότι και η Ενωση Συλλόγων Γονέων Β`βάθμιας Εκπαίδευσης ζήτησε να εφαρμοστεί η απόφαση της Νομαρχιακής Επιτροπής Παιδείας για τη μετεγκατάσταση του 4ου και 6ου Γυμνασίου Βέροιας σε άλλο νέο διδακτήριο στις εργατικές κατοικίες.

Οι γονείς του 5ου Δημοτικού Σχολείου και 5ου Νηπιαγωγείου Βέροιας με γενική τους συνέλευση διαπιστώνουν για μια ακόμη φορά την ακαταλληλότητα των αιθουσών του σχολικού κτιρίου όπου φοιτούν τα παιδιά κάτω από ιδιαίτερα ακατάλληλες συνθήκες, οι οποίες όχι απλά δεν αρμόζουν στη σύγχρονη εκπαίδευση, αλλά γίνονται και αιτία για συνεχείς και αυξανόμενες απειλές κατά της υγείας των μικρών μαθητών. «Είναι απαράδεκτο, τονίζεται στο ψήφισμα της συνέλευσης, παιδιά ηλικίας 5-11 ετών να κάνουν μάθημα σε υπόγεια, δίπλα από λεβητοστάσια, να χρησιμοποιούν αποθήκες για αίθουσες και να στοιβάζονται σε χώρους 2 επί 2 που κάποιοι επιμένουν να τις ονομάζουν "σχολικές αίθουσες"».

Οι βουλευτές του ΚΚΕ

Για την οξυμένη αυτή κατάσταση με Ερωτήσεις που κατέθεσαν χτες στη Βουλή προς τον υπουργό Παιδείας, οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιώργος Χουρμουζιάδης και Αγγελος Τζέκης ζητούν να παρθούν άμεσα μέτρα ώστε να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα και να δοθούν ριζικές και μόνιμες λύσεις σύμφωνα με τις προτάσεις των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων.

Οτι αφορά το 5ο Δημοτικό και 5ο Νηπιαγωγείο Βέροιας, όπως επισημαίνουν οι δύο βουλευτές, εδώ και πέντε χρόνια υπάρχουν σοβαρά προβλήματα σχετικά με τη στέγαση των μαθητών, μια και ο αριθμός των αιθουσών δεν επαρκεί για τα τμήματα που δημιουργούνται από τους 340 μαθητές οι οποίοι φοιτούν εκεί. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι πέντε αίθουσες του νηπιαγωγείου και του ολοήμερου δημοτικού σχολείου λειτουργούν στα υπόγεια του κτιρίου, το οποίο παλιότερα λειτουργούσε σαν χώρος τιμωρίας. Μάλιστα να σημειωθεί ότι με απόφασή του ο νομίατρος (9 Μάρτη 2000) έκρινε ακατάλληλο το νηπιαγωγείο. Το αιτιολογικό ήταν μουχλιασμένοι τοίχοι, ελλιπής φωτισμός, λεβητοστάσιο δίπλα στις αίθουσες κ.ά. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να εκκενωθεί μόνο μια αίθουσα του νηπιαγωγείου.

Ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Ημαθίας, με έγγραφό του προς τον ΟΣΚ (27/8/99), ζητούσε την κατασκευή προκάτ στην αυλή του σχολείου για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Παρόμοιο έγγραφο έστειλε με το ίδιο αίτημα και ο νομάρχης Ημαθίας στις 17/5/2000. Παρά τις δεσμεύσεις του ΟΣΚ για την κατασκευή του κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, τίποτε δεν έχει γίνει μέχρι τώρα.

Και για το 4ο Δημοτικό και 6ο Γυμνάσιο η κατάσταση δεν είναι καλύτερη. Τα δύο σχολεία συστεγάζονταν με βάρδιες στο ίδιο κτίριο τα προηγούμενα χρόνια και φέτος δε γνωρίζουν πού θα φοιτήσουν. «Η κατάσταση αυτή είναι αποτέλεσμα των αλληλοσυγκρουόμενων αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας και της Νομαρχιακής Επιτροπής Παιδείας», τονίζουν οι κομμουνιστές βουλευτές. Συγκεκριμένα, η Νομαρχιακή Επιτροπή Παιδείας, έχοντας τη σύμφωνη γνώμη των εκπροσώπων των Συλλόγων Γονέων, πρότεινε τη μετεγκατάσταση στο υπάρχον νέο και αχρησιμοποίητο διδακτήριο του 6ου Γυμνασίου Βέροιας. Κάτι τέτοιο θα είχε ως αποτέλεσμα τη λειτουργία χωρίς βάρδιες των παραπάνω σχολείων.

«Ομως το Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας αποφάσισε την εγκατάσταση στα νέα διδακτήρια των 3ου και 4ου Λυκείων, που, ας σημειωθεί, έχουν δικό τους κτίριο και λειτουργούν και τα δύο σε πρωινή βάρδια. Μια απόφαση που κινείται στη λογική σύμπτυξης των τμημάτων και κατάργησης των σχολείων. Η υλοποίηση αυτής της απόφασης θα έχει αλυσιδωτές επιπτώσεις με μετακινήσεις σχολείων και μαθητών σ' όλη την πόλη», αναφέρουν.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ