Στο 70% έφτασε η αύξηση στα καθαρά κέρδη για το 2007 για την ΕΤΕ, η διοίκηση της οποίας περηφανεύεται ότι αποτελούν «ιστορικό ρεκόρ». Πάνω 28,1% η αύξηση των κερδών και για την ΑΤΕ
Κάθε ρεκόρ σπάσανε μέσα στο 2007 τα κέρδη των τραπεζικών ομίλων. Τόσο η μάζα όσο και το ποσοστό αύξησης των τραπεζικών κερδών, ξεπέρασαν και τις αρχικές, αισιόδοξες, προβλέψεις που έκαναν οι διοικήσεις και οι μεγαλομέτοχοι των τραπεζών. Η εξέλιξη αποτελεί ανοιχτή πρόκληση για τα λαϊκά στρώματα, τους μισθούς, τα μεροκάματα και τις συντάξεις σε μια περίοδο που το μεγάλο κεφάλαιο βάζει στο χέρι ολοένα και μεγαλύτερα κομμάτια από τον κοινωνικά παραγόμενο πλούτο.
Αποκαλυπτικά του μεγέθους της λεηλασίας που υφίστανται - για πολλοστή χρονιά - τα λαϊκά εισοδήματα είναι και τα στοιχεία του ισολογισμού -12μηνο 2007 - που δημοσιοποίησε χτες η Εθνική Τράπεζα. Συγκεκριμένα, τα καθαρά κέρδη του ομίλου της ΕΤΕ εκτινάχτηκαν στο αστρονομικό ύψος των 1,7 δισεκ. ευρώ (από 990 εκατ. ευρώ στο 12μηνο του 2006) καταγράφοντας αύξηση 70% ή 690 εκατ. ευρώ!
Ο εν λόγω τραπεζικός όμιλος, πατώντας στα υπερκέρδη που συσσώρευσε από την ντόπια αγορά ξανοίχτηκε στην ευρύτερη ζωτική περιοχή, αποσπώντας σημαντικά μερίδια αγοράς και κέρδη. Σε αυτό το πλαίσιο, η κερδοφορία των θυγατρικών τους στο εξωτερικό έφτασε να αποτελεί το 35% των συνολικών κερδών (448 εκατ. ευρώ στην Τουρκία από τη Finansbank και ακόμη 155 εκατ. ευρώ στη λεγόμενη ΝΑ Ευρώπη).
Αποκαλυπτικά είναι και επιμέρους στοιχεία του ισολογισμού της ΕΤΕ, σύμφωνα με τα οποία:
Εντατικούς ρυθμούς κερδοφορίας στο 12μηνο του 2007 καταγράφει και η Αγροτική Τράπεζα. Τα καθαρά κέρδη του ομίλου εκτινάχτηκαν σε 241,4 εκατ. ευρώ (από 188,4 εκατ. για το 2006), παίρνοντας αύξηση 28,1%. Και η εν λόγω τράπεζα εμφανίζει στον ισολογισμό της σημαντική μείωση των «μη εξυπηρετούμενων δανείων» στο 7,1% (από 10,8% το Δεκέμβρη του 2006), γεγονός που έχει να κάνει με τις λογιστικές διαγραφές μετά και τις σχετικές αποφάσεις από την Τράπεζα της Ελλάδας, αποκλειστικά για λόγους προστασίας των μεγαλομετόχων και άλλων επίδοξων «επενδυτών».
Για το έτος 2006, που υπάρχουν συγκεντρωτικά στοιχεία, οι τράπεζες που είναι εισηγμένες στη Σοφοκλέους απέσπασαν 3,36 δισ. ευρώ (αύξηση 20,7% σε σύγκριση με το 2005). Είναι απόλυτα φανερό ότι το 2007 θα σπάσουν κάθε προηγούμενο ρεκόρ.