Τετάρτη 5 Μάρτη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΒΟΥΛΗ
Νομοσχέδιο διαιώνισης της αρχαιοκαπηλίας

Το ΚΚΕ το καταψήφισε

Καμία προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας από την αρχαιοκαπηλία δεν παρέχει το κυβερνητικό νομοσχέδιο περί «Προστασίας των πολιτιστικών αγαθών», αφού δε θίγονται στο παραμικρό τα αρχαιοπωλεία και οι μεγάλες ιδιωτικές συλλογές.

Το νομοσχέδιο συζητείται από χθες στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή. Η εισηγήτρια του ΚΚΕ, Εύα Μελά, καταψηφίζοντας το, τόνισε ότι «το ΚΚΕ είναι κάθετα αντίθετο στη χρησιμοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς με τους κανόνες της αγοράς».

Υπενθύμισε ότι η αρχαιοκαπηλία έχει μακρά ιστορία και ότι όλα τα μεγάλα μουσεία της Δύσης είναι γεμάτα από «προϊόντα» αρχαιοκαπηλίας. «Η ιστορία αυτή», τόνισε η Ε. Μελά, «ξεκινά από τις σταυροφορίες και την αποικιοκρατία και συνεχίζεται με τους πρόσφατους ιμπεριαλιστικούς βομβαρδισμούς στο Ιράκ, στο Αφγανιστάν και τη Γιουγκοσλαβία, όπου καταστράφηκαν ιστορικά μουσεία και μνημεία».

Η βουλευτής υπογράμμισε ότι το νομοσχέδιο, παρά τα ευχολόγια που περιέχει, «ουσιαστικά συντηρεί την αρχαιοκαπηλία, αφού δεν παρεμβαίνει στα διάφορα αρχαιοπωλεία και τις μεγάλες ιδιωτικές συλλογές. «Εκεί», είπε, «έπρεπε να γίνει παρέμβαση, προκειμένου να χτυπηθεί η εμπορία και όχι να αφήνεται στο απυρόβλητο η πώληση και αγορά αρχαίων, αφού έτσι μένουν ανοιχτές οι πύλες της αρχαιοκαπηλίας». Να σημειωθεί πως η βουλευτής επισήμανε και ότι το νομοσχέδιο «αποδυναμώνει και την Αρχαιολογική Υπηρεσία, καθώς οι αρχαιολογικοί χώροι μένουν αφύλακτοι ή καλύπτονται με έκτακτους υπάλληλους, αντί για ειδικευμένους, με μόνιμη και σταθερή εργασία».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ