Στάση εργασίας στις 28 Σεπτέμβρη και κλιμάκωση ενάντια στο ξεπούλημα, για την ανάπτυξή της και τη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα της
Το εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ |
Η απόφαση πάρθηκε μετά από ευρεία σύσκεψη που έγινε το περασμένο Σάββατο, στη Λάρυμνα, με πρωτοβουλία όλων των σωματείων εργαζομένων της επιχείρησης. Είχαν κληθεί επίσης εκπρόσωποι κομμάτων, συνδικαλιστικών οργανώσεων, της Τοπικής και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης.
Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που παραβρέθηκαν στη σύσκεψη, δε δίστασαν να ισχυριστούν ότι μόνη διέξοδος για την επιχείρηση είναι η ΛΑΡΚΟ να πάει στον ιδιωτικό τομέα ή να μπει στο χρηματιστήριο. Συνάδελφοί τους της ΝΔ είχαν, επίσης, την άποψη ότι η ιδιωτική πρωτοβουλία θα «σώσει» την επιχείρηση. Εκ μέρους της ΓΣΕΕ παραβρέθηκε ο γενικός γραμματέας Γ. Μανώλης, ο οποίος περιορίστηκε να δηλώσει τη συμπαράστασή του, χωρίς να αναφερθεί στο θέμα της διασφάλισης του δημόσιου χαρακτήρα της επιχείρησης. Παράλληλα, εμφανίστηκε ταυτισμένος στη λογική του «κοινωνικού διαλόγου» της συναίνεσης και του συμβιβασμού, στη λογική των αποκρατικοποιήσεων - ιδιωτικοποιήσεων. Την ίδια στάση κράτησε και ο πρόεδρος της ΠΟΕΜ κ. Κοντοπάνος που εξέφρασε τη συμπαράστασή του, αλλά την ίδια ώρα ως πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στην ΕΑΒ, συναινεί στις κυβερνητικές αποφάσεις για ξεπούλημά της.
Εκ μέρους του ΠΑΜΕ παραβρέθηκε στη σύσκεψη ο Γιάννης Σταυρόπουλος μέλος της Γραμματείας και μέλος της ΕΕ της ΓΣΕΕ. Οπως σημείωσε, οι εργαζόμενοι πρέπει να γνωρίζουν ποιοι είναι μαζί τους και ποιοι είναι οι αντίπαλοί τους. Ποιοι στηρίζουν την κυβερνητική πολιτική που πλήττει σε πολλά μέτωπα τους εργαζόμενους. «Εμείς δεν έχουμε αλλάξει θέση. Στηρίζουμε και παλεύουμε για ΛΑΡΚΟ δημόσια, αφού αφορά τον ορυκτό πλούτο της χώρας. Αγωνιζόμαστε για να γίνουν πράξη οι προτάσεις των εργαζομένων», υπογράμμισε και συμπλήρωσε: «Μπροστά σε αυτή την κατάσταση οι εργαζόμενοι πρέπει να πάρουν πρωτοβουλίες από τα κάτω. Τα σωματεία να μπουν μπροστά και να αναπτύξουν αγωνιστική κοινή δράση με αγρότες, μικρομεσαίους και τα άλλα λαϊκά στρώματα».
Σε ψήφισμα των σωματείων, υπογραμμίζεται η απαίτησή τους «η κυβέρνηση να ανακαλέσει εδώ και τώρα την απόφαση της πώλησης, γιατί τώρα που η εταιρία βρίσκεται σε μια καλή πορεία με τιμές υψηλές, που μπορεί να πραγματοποιήσει τεράστια κέρδη, τα οποία θα της εξασφαλίσουν ένα μακρόχρονο δυναμικό μέλλον, η κυβέρνηση με τις ενέργειές της δυναμιτίζει τα θεμέλιά της, την οδηγεί στην απαξίωση και τον αφανισμό».
Στη σύσκεψη διαπιστώθηκε, επίσης, ότι: Τα κέρδη της εταιρίας για το 2000 υπολογίζονται σε 15 δισ. δρχ.. Εξαγγέλθηκε επενδυτικό πρόγραμμα 16 δισ. δρχ.. Εχουν εξασφαλιστεί πωλήσεις για τα επόμενα τρία χρόνια, με αυξημένη τιμή νικελίου. Το ταμείο της ΛΑΡΚΟ έχει 6 δισ. δρχ. αυτή τη στιγμή. Η κυβέρνηση απαξιώνει το προσωπικό, με μειώσεις, εργολαβίες, διαθεσιμότητες. Η ΛΑΡΚΟ είναι αυτοχρηματοδοτούμενη και κερδοφόρα. Ολα αυτά μαζί, αποτελούν μια τεράστια «προίκα» για τον ιδιωτικό, ξένο ή ντόπιο όμιλο που θα την πάρει.