Υπερκέρδη εκατοντάδων εκατομμυρίων προσδοκά η πολυεθνική από τη συμφωνία που υπέγραψε με την ελληνική κυβέρνηση
Με την επίσκεψη του επικεφαλής της «Microsoft» (Μάικροσοφτ) στη χώρα μας και τη δημιουργία «κέντρου καινοτομίας» της εταιρείας στην Αθήνα, ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση της πλήρους παράδοσης της ψηφιακής αγοράς και έρευνας στη γνωστή πολυεθνική, στο πλαίσιο της σχετικής συμφωνίας που υπέγραψε η κυβέρνηση Καραμανλή με την εταιρεία. Πρόκειται για μια λεόντεια συμφωνία υπέρ της γνωστής πολυεθνικής, της οποίας, όπως κατήγγειλε το ΚΚΕ στη Βουλή, η κύρωση «αποδεικνύει τη σύμφυση του κράτους με το μονοπωλιακό κεφάλαιο, στα πλαίσια του κρατικομονοπωλιακού καπιταλισμού».
Στην παρέμβασή του στα εγκαίνια του κέντρου καινοτομίας της «Microsoft», τα οποία έγιναν χτες με την παρουσία του Μπιλ Γκέιτς, ο πρωθυπουργός, Κ. Καραμανλής, ούτε λίγο - ούτε πολύ, παρουσίασε τον πολυεκατομμυριούχο σαν τον άνθρωπο που μέσω της πληροφορικής ...απελευθέρωσε τις δημιουργικές ικανότητες των ανθρώπων. «Μια κοινωνία - ανέφερε ο Κ. Καραμανλής - αναπτύσσεται και προοδεύει στο βαθμό που δίνει στα μέλη της την ευκαιρία, τα εργαλεία και την ελευθερία να ανοίξουν οι ίδιοι τους νέους δρόμους της προόδου, σύμφωνα με τα δικά τους όνειρα, τις ικανότητες και τις φιλοδοξίες τους». Για να προσθέσει: «Αυτή την αρχή της ανθρωποκεντρικής οικονομίας της γνώσης και της καινοτομίας ενσαρκώνει και υπηρετεί τόσο με την επιχειρηματική, όσο και με την πολύπλευρη ανθρωπιστική του δράση ο Μπιλ Γκέιτς». Οι σχέσεις αναπαραγωγής του κεφαλαίου, οι σχέσεις καπιταλιστικής εκμετάλλευσης, η οποία φυσικά αναπτύσσεται και στον τομέα της ψηφιακής τεχνολογίας, η πραγματικότητα της εξάρτησης των παραγωγικών δυνάμεων παγκοσμίως από το συγκεκριμένο μονοπώλιο, εμφανίζονται ως «ανθρωποκεντρική οικονομία», η οποία δίνει στους εργαζόμενους τις ευκαιρίες και την ...ελευθερία να ανοίξουν νέους δρόμους. Και μαζί, προσφέρει στους ανά τη Γη εργοδότες τα αναγκαία λογισμικά προγράμματα, παρακολούθησης κάθε αντίδρασης και κίνησης των εργαζομένων στις επιχειρήσεις τους.
Οσο για τη σχέση υποταγής της ελληνικής ψηφιακής αγοράς στην πολυεθνική, αυτή, σε μεγάλο βαθμό, περνάει και μέσα από το κέντρο καινοτομίας της «Microsoft», με τον καθ' όλα φιλόδοξο στόχο του πλήρους ελέγχου της έρευνας και της ψηφιακής καινοτομίας. Για να χρυσώσει το χάπι της συμφωνίας που υπέγραψε με τη «Microsoft», ο υπουργός Οικονομίας, Γ. Αλογοσκούφης, στην παρέμβασή του υποστήριξε: «Οσοι έχουν καινοτόμες ιδέες, θα μπορούν να τις δοκιμάσουν στην πράξη και να τις αναπτύξουν σε ένα περιβάλλον με εξειδικευμένα στελέχη. Και θα μπορούν να έχουν πρόσβαση μέσω μιας μεγάλης διεθνούς εταιρείας στην παγκόσμια αγορά».
Σύμφωνα με τους κυβερνητικούς αξιωματούχους, το κέντρο θα συνεργάζεται με το δημόσιο και με τα ελληνικά πανεπιστήμια, γεγονός που ενισχύει την πολιτική ιδιωτικοποίησής τους, καθώς επιδιώκουν να τα μετατρέψουν σε ερευνητικά παραρτήματα της «Microsoft». Πέραν τούτου, μέσω της σύμβασης, παραδίδεται το σύνολο της ψηφιακής αγοράς της Ελλάδας στον πολυεθνικό γίγαντα, δεδομένου ότι και ο ιδιωτικός τομέας στηρίζει την ανάπτυξή του σε προγράμματα που χρηματοδοτούνται από την κυβέρνηση, στο πλαίσιο προώθησης της ψηφιακής στρατηγικής.