Υπό το βάρος των εξελίξεων στην αμερικανική οικονομία η Σύνοδος των υπουργών Οικονομίας
Εν μέσω του χρηματιστηριακού «κραχ», που σημειώθηκε στα Χρηματιστήρια της Ευρώπης και της Ασίας, ξεκίνησαν χτες στις Βρυξέλλες οι εργασίες των συμβουλίων ΓΙΟΥΡΟΓΚΡΟΥΠ και ΕΚΟΦΙΝ. Αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δήλωσε χτες ότι η είσοδος της αμερικανικής οικονομίας σε ύφεση (τεχνηέντως αποφεύγουν να χρησιμοποιήσουν τη λέξη «κρίση») θα έχει αποτέλεσμα την επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης της ευρωπαϊκής οικονομίας, σε επίπεδα χαμηλότερα από αυτά που είχαν προβλεφτεί στις φθινοπωρινές προβλέψεις.
Στην ημερήσια διάταξη των δύο οργάνων έχει εγγραφεί ως θέμα συζήτησης η τρέχουσα οικονομική κατάσταση, οι εξελίξεις στο χρηματοπιστωτικό τομέα, τα επίπεδα των συναλλαγματικών ισοτιμιών και οι διεθνείς οικονομικές ανισορροπίες... Θέματα, τα οποία πρόκειται να συζητηθούν και στη σύνοδο των επτά πιο αναπτυγμένων χωρών του κόσμου (G7) στις 9 του Φλεβάρη στο Τόκιο. Ηδη κοινοτικοί αξιωματούχοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και προειδοποιούν ότι αν η αμερικανική οικονομία περιέλθει σε ύφεση, θα ακολουθήσει ντόμινο εξελίξεων το οποίο θα επηρεάσει τις οικονομίες όλου του κόσμου.
Πάντως, ο στόχος δε χάνεται ποτέ: Ο επί των Οικονομικών Υποθέσεων επίτροπος, Χ. Αλμούνια, με πρόσφατες δηλώσεις του για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, εξέφρασε τις ανησυχίες του - λέει - για την πορεία ανόδου του πληθωρισμού και ...συνέστησε -τι άλλο; - συγκράτηση των μισθολογικών αυξήσεων. Δίνουν δηλαδή κατεύθυνση, ώστε τις συνέπειες της κρίσης και το ξεπέρασμά της να τις επωμιστούν, όπως πάντα, τα λαϊκά στρώματα.
Υπό τις παρούσες συνθήκες, το έργο της σλοβενικής προεδρίας, η οποία έχει αναλάβει από την 1η του Γενάρη, η προώθηση δηλαδή της περιβόητης στρατηγικής της Λισαβόνας, καθίσταται ιδιαίτερα σύνθετο και δυσχερές. Η τελευταία καλείται να προωθήσει μια σειρά στόχων, οι οποίοι κινούνται στο δίπτυχο αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις - δημοσιονομική λιτότητα, σε ένα όμως περιβάλλον που καθημερινά αλλάζει προς το χειρότερο. Κατά την προηγούμενη τετραετία η ευρωπαϊκή οικονομία, μετά από μια μακρά περίοδο οικονομικής στασιμότητας, κατόρθωσε να ανακάμψει παρουσιάζοντας μέσους ρυθμούς ανάπτυξης μεγαλύτερους του 2%. Η εικόνα αυτή κινδυνεύει να ανακοπεί, μετά τις τελευταίες εξελίξεις στην αμερικανική οικονομία, κάτι που θα έχει αποτέλεσμα την επιβράδυνση της απασχόλησης, αλλά και την άνοδο της ανεργίας, του πληθωρισμού και των επιτοκίων.