30 χρόνια μετά το σεισμό με τους 47 νεκρούς και τους δεκάδες τραυματίες, ελάχιστα έχουν γίνει στον τομέα της αντισεισμικής θωράκισης |
Η εκδήλωση θα γίνει την Κυριακή 20 Γενάρη στις 11 το πρωί στην αίθουσα του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης και εντάσσεται στο πλαίσιο των παρεμβάσεων που πραγματοποιεί η ΚΟΘ του ΚΚΕ για τα μεγάλα προβλήματα που απασχολούν τους εργαζόμενους της πόλης και του νομού.
Εισηγητές στην ημερίδα θα είναι οι: Κώστας Αβραμόπουλος, Γραμματέας ΚΟΘ και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Βασίλης Παπαζάχος, ομότιμος καθηγητής ΑΠΘ. Κυριακής Πιτιλάκης, καθηγητής Πολυτεχνικής Σχολής ΑΠΘ. Κοσμάς Στυλιανίδης, καθηγητής Πολυτεχνικής Σχολής ΑΠΘ.
Θετικά ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση της ΚΟΘ του ΚΚΕ και θα συμμετέχουν με παρεμβάσεις τους εκπρόσωποι του Τμήματος Κεντρικής Μακεδονίας του ΤΕΕ, της ΥΑΣΒΕ, του Ινστιτούτου τεχνικής σεισμολογίας και αντισεισμικών κατασκευών (ΙΤΣΑΚ), των Συλλόγων Αρχιτεκτόνων, Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανολόγων Ηλεκτρολόγων Βόρειας Ελλάδας, καθώς επίσης της Πολεοδομίας και της Πυροσβεστικής.
Ειδικές παρεμβάσεις για τα ζητήματα ασφάλειας στους εργασιακούς χώρους, στην υγεία και την εκπαίδευση, προγραμματίζεται να γίνουν από εκπροσώπους του ΠΑΜΕ.
Ελάχιστα έχουν αλλάξει από τότε στη Θεσσαλονίκη. Εξακολουθεί να είναι μια ανοχύρωτη πόλη, ένας νομός εκτεθειμένος στα σεισμικά φαινόμενα μεγάλου μεγέθους. Συγκεκριμένα:
Ετσι λοιπόν, 30 χρόνια μετά το μεγάλο σεισμό οι κάτοικοι του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης εξακολουθούν να ζουν εγκλωβισμένοι σε οικοδομικά τετράγωνα με μεγάλες πολυκατοικίες (πυκνοδομημένες περιοχές με υψηλούς συντελεστές δόμησης) και με ελάχιστες οδούς ασφαλούς διαφυγής. Την ίδια ώρα παραδίδονται στο μπετόν και οι ελάχιστοι ελεύθεροι χώροι στους οποίους θα μπορούσαν να καταφύγουν οι κάτοικοι σε περίπτωση σεισμού. Αποκαλυπτικό είναι το στοιχείο πως η συνολική έκταση των ανοιχτών χώρων φτάνει μόλις το 2% του πολεοδομικού συγκροτήματος.
Αυτά είναι αποτελέσματα της πολιτικής εμπορευματοποίησης της γης και της κερδοσκοπίας πάνω της, που οδηγούν σε άναρχη δόμηση, μεγάλες οικιστικές πυκνότητες, εντατική χρήση της γης, στην έλλειψη προγραμμάτων λαϊκής στέγης.
Με δεδομένο ότι η πόλη βρίσκεται σε μια ιδιαίτερα σεισμογενή περιοχή και σε συνδυασμό με την παραπάνω κατάσταση, αναδεικνύεται ότι ο δείκτης επικινδυνότητας σε περίπτωση σεισμού, είναι αυξημένος για τη Θεσσαλονίκη.
Μέσα και από την ημερίδα η ΚΟΘ του ΚΚΕ καταθέτει τις προτάσεις της για την αντισεισμική θωράκιση, στο λαό της Θεσσαλονίκης και τους φορείς του. Προτάσεις που μπορούν και πρέπει να υιοθετηθούν από τον εργαζόμενο λαό και να γίνουν πλαίσιο πάλης και διεκδίκησης για την οργάνωση της ζωής, των κτιρίων της πόλης μας, της παραγωγικής διαδικασίας, τη λήψη όλων των απαιτούμενων μέτρων, ώστε το φαινόμενο να έχει τις μικρότερες δυνατές συνέπειες.