Πέμπτη 14 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ
Να γίνει υπόθεση των εργαζομένων!

Τα στελέχη του ΠΑΜΕ κατέθεσαν το ταξικό διεκδικητικό πλαίσιο που πρέπει να έχει η απεργία στις 10 Οκτώβρη και τόνισαν την ανάγκη κλιμάκωσης του αγώνα, στη χτεσινή συνεδρίαση της διοίκησης της ΓΣΕΕ

Κρίσιμη σημασία, για την αντιμετώπιση της ολομέτωπης επίθεσης που έχουν εξαπολύσει κατά της εργατικής τάξης η κυβέρνηση ο ΣΕΒ και οι συν αυτοίς, αποκτά η πραγματοποίηση της 24ωρης απεργίας στις 10 Οκτώβρη, με ταξικά χαρακτηριστικά, αλλά και η συνέχεια και η κλιμάκωση που πρέπει να υπάρξει από την επομένη ημέρα.

Χτες στη συνεδρίαση της ολομέλειας της διοίκησης της ΓΣΕΕ με τις ψήφους των παρατάξεων ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και «Αυτόνομης Παρέμβασης», εγκρίθηκαν οι αποφάσεις της ΕΕ και επιβεβαιώθηκε - παρά τις μεταξύ τους «αποχρώσεις» και «διαφοροποιήσεις» - ότι η πλειοψηφία συνεχίζει να βολοδέρνει στο λαβύρινθο της συναίνεσης και των «κοινωνικών διαλόγων». Στην αντίθετη κατεύθυνση ήταν οι τοποθετήσεις των στελεχών του ΠΑΜΕ, τα οποία κατέθεσαν ένα διαφορετικό και ολοκληρωμένο πλαίσιο διεκδίκησης και αντίστασης, κόντρα στην πιο βάρβαρη επίθεση των τελευταίων δεκαετιών, την οποία καθοδηγούν από κοινού κυβέρνηση και κεφάλαιο.

Τα στελέχη του ΠΑΜΕ υπογράμμισαν ότι η αντεργατική επίθεση μπορεί και πρέπει ν' αναχαιτιστεί και κάλεσαν τις συνδικαλιστικές οργανώσεις και τους εργαζόμενους να κάνουν «Το κάθε σωματείο, το κάθε εργοστάσιο, την κάθε γειτονιά, αγωνιστικές επάλξεις για να μην περάσουν τα μέτρα», προτείνοντας πανελλαδικό συλλαλητήριο στις 21 Οκτώβρη και απεργιακή κλιμάκωση για τους μήνες Οκτώβρη και Νοέμβρη, ενώ ζήτησαν να εκδηλωθεί άμεση αγωνιστική δράση για το πρόβλημα των καυσίμων.


Την ανάγκη να υπάρξει κλιμάκωση της πάλης και συνολική απάντηση στην αντεργατική κυβερνητική πολιτική σε όλα τα μέτωπα, υπογράμμισε ο Γ. Μαυρίκος, στέλεχος του ΠΑΜΕ, σημειώνοντας ότι η επίθεση που ξεδιπλώνεται δεν είναι προσωρινή, αλλά έχει στρατηγικό χαρακτήρα. Τι έννοια - αναρωτήθηκε - έχει η προκήρυξη της απεργίας, αν δεν εξασφαλίζεται η συνέχεια και η κλιμάκωση; Τι εξυπηρετεί η λογική «πάμε στην απεργία και μετά βλέπουμε»! Τι προσδοκάτε από μια τέτοια κυβέρνηση και ανοίγετε το ασφαλιστικό και μάλιστα με τέτοιους όρους;

Στο λαβύρινθο της συναίνεσης

Η αντίληψη του «κοινωνικού διαλόγου», τόνισε το στέλεχος του ΠΑΜΕ, μέσα από τον οποίο δήθεν διεκδικείτε, έχει χρεοκοπήσει. Η γραμμή του «κοινωνικού διαλόγου» που ακολουθείτε, για δεύτερη φορά, είναι γραμμή ήττας. Είναι γραμμή, για να περνάει η κυβερνητική πολιτική και το κεφάλαιο να εξασφαλίζει περισσότερα κέρδη. Βρίσκεστε στο λαβύρινθο της συναίνεσης και του αντεργατικού διαλόγου και αυτό αποδεικνύετε και από την εικόνα που παρουσιάζετε σήμερα εδώ μέσα. Εμείς, είπε ο συνδικαλιστής, δεν είμαστε γενικά κατά του διαλόγου, αλλά αυτός έχει αξία όταν παλεύεις, όταν αγωνίζεσαι και διεκδικείς και όχι όταν τον ακολουθείς, για να «στρίψεις» από τους αγώνες.

Δημοσκοπήσεις που «δείχνουν αυξημένο το κύρος της ΓΣΕΕ» επικαλέστηκε ο Πρόεδρος της Χρ. Πολυζωγόπουλος, για να δικαιολογήσει τη συμμετοχή στον ψευτοδιάλογο και ενώ παρέθεσε έναν μακρύ κατάλογο αιτημάτων της ΓΣΕΕ, αρνήθηκε την κλιμάκωση του αγώνα. Υποστήριξε ότι ο σχεδιασμός πρέπει να γίνει μετά την απεργία, γιατί φαίνεται ότι η αντίδραση της εργατικής τάξης μπορεί να περιμένει στον προθάλαμο του «κοινωνικού διαλόγου». Δεν μπορεί όμως κατά τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ να περιμένει το «ασφαλιστικό», για το οποίο βιάστηκε να αναγγείλει τη συγκρότηση επιστημονικής επιτροπής η οποία θα επεξεργαστεί θέσεις.

Να παγώσει η ΓΣΕΕ τον «κοινωνικό διάλογο» μέχρι την απεργία, υποστήριξε ο γενικός γραμματέας Γ. Μανώλης, αλλά δεν έχει αντίρρηση ο ψευτοδιάλογος να βγει από το «ψυγείο»... μετά την απεργία. Η τοποθέτησή του προκάλεσε την αντίδραση του Χρ. Πολυζωγόπουλου, ο οποίος του αντέτεινε «ότι άλλα είχαμε πει στη συνάντηση με τον υπουργό»!

Τη στάση της «Αυτόνομης Παρέμβασης» και την υπαναχώρησή της για το θέμα του «κοινωνικού διαλόγου», προσπάθησε να δικαιολογήσει ο Αλέκος Καλύβης, για να εισπράξει τη μήνιν του προέδρου ο οποίος του είπε ότι «έχει μάθει να παίζει» και πως αποδυναμώνει τη θέση της ΓΣΕΕ... Βέβαια παρά τις μεταξύ τους φραστικές αντεγκλήσεις, στο τέλος της συνεδρίασης και οι τρεις παρατάξεις συμφώνησαν και ενέκριναν τις διαδικασίες του «διαλόγου» και τις αποφάσεις της ΕΕ, ενώ από κοινού απέρριψαν το αγωνιστικό πλαίσιο του ΠΑΜΕ. Επαληθεύοντας έτσι τη λαϊκή ρήση «πολύς καυγάς για το τίποτα»...

Δε συμβιβάζονται όλοι

Το διάλογο - απάτη κατήγγειλε στην ομιλία του ο Αλέξης Τσώλης, ο οποίος ζήτησε την αποχώρηση της ΓΣΕΕ από μια διαδικασία που θα δώσει άλλοθι στην κυβέρνηση και θα της επιτρέψει να νομοθετήσει. Το μέλος της διοίκησης της ΓΣΕΕ εξέφρασε την ανησυχία του πως σε περίπτωση που δεν υπάρξει συνέχεια, η απεργία του Οκτώβρη κινδυνεύει να γίνει «εθιμοτυπική» και πρότεινε την εξαγγελία νέας απεργίας για το πρώτο δεκαήμερο του Νοέμβρη.

Η συναίνεση και η συναντίληψη με την κυβέρνηση και την εργοδοσία, που καλλιέργησε τα τελευταία χρόνια η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, έκανε ζημιά στο συνδικαλιστικό κίνημα, υπογράμμισε ο Γ. Σταυρόπουλος, υπενθυμίζοντας γεγονότα όπως την απόφαση της Αλεξανδρούπολης, τα Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης που ορισμένοι θέλουν σήμερα να ξεχάσουν. «Ετσι θα πάμε;», αναρωτήθηκε ο συνδικαλιστής, προτείνοντας νέο απεργιακό πρόγραμμα και μετά την 24ωρη απεργία.

Στο εκρηκτικό πρόβλημα των καυσίμων, που θα γονατίσει την εργατική οικογένεια, αναφέρθηκε ο Α. Αντύπας, ο οποίος ζήτησε να υπάρξει αντίδραση με αιτήματα τη δραστική μείωση των φόρων και των δασμών, τη μείωση του ποσοστού κέρδους των εταιριών και την επιδότηση του πετρελαίου θέρμανσης και αγροτικής παραγωγής.

Την υποκριτική στάση ορισμένων παρατάξεων που τώρα ανακάλυψαν το πρόβλημα της ιδιωτικοποίησης των ΔΕΚΟ, καυτηρίασε ο Σ. Ραυτόπουλος, θυμίζοντας τη στάση τους όταν πέρναγε το πρώτο και δεύτερο πακέτο του ΟΤΕ, όταν κάποιοι καλούσαν τους εργαζόμενους να πάρουν μετοχές, όταν αποδέχονταν το νόμο για τον ΟΣΕ, τα ΕΛΤΑ, την απελευθέρωση της ενέργειας, όταν ξεπουλούσαν το ασφαλιστικό στη ΔΕΗ... Ετσι και αλλιώς, είπε, ο κόσμος θ' αντιδράσει και το ΠΑΜΕ, με όσες δυνάμεις έχει, θα προχωρήσει στον αγώνα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μεθοδευμένη αντεργατική συμφωνία(2006-04-04 00:00:00.0)
«Η 17 Μάη ξεπέρασε την 26 Απρίλη»(2001-05-19 00:00:00.0)
Αναγκαία η κήρυξη και νέας απεργίας(2000-10-27 00:00:00.0)
Χρειάζεται ευρύτερος συντονισμός(2000-09-07 00:00:00.0)
Απεργία για τον προϋπολογισμό(1997-11-29 00:00:00.0)
Συσπείρωση για νέες κινητοποιήσεις(1997-10-26 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ