Απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας - μετά από προσφυγή κατασκευαστικών εταιρειών - πλήγμα στην Κοινωνική Ασφάλιση
Σε διάσκεψη της Ολομέλειας του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου - κεκλεισμένων των θυρών - αποφασίστηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, η κατάργηση των αντικειμενικών κριτηρίων εισφορών που επιβάλλει το ΙΚΑ σε κατασκευαστικές εταιρείες και ιδιώτες, ως αντίθετων με τις συνταγματικές αρχές της αναλογικότητας και της ισότητας στην Κοινωνική Ασφάλιση.
Πρόκειται αναμφίβολα για φιλοεργοδοτική απόφαση, που εκτιμάται ότι, εκτός των άλλων, θα οδηγήσει σε τεράστια μείωση των εσόδων του ΙΚΑ.
Μέχρι τώρα, σύμφωνα με τον Κανονισμό Ασφάλισης του ΙΚΑ και το Ν. 2434/1996, οι ιδιοκτήτες οικοδομών και οι κατασκευαστικές εταιρείες υποχρεούνται να καταβάλλουν ένσημα για τους απασχολουμένους στις οικοδομικές εργασίες σύμφωνα με τα αντικειμενικά κριτήρια που έχει καθιερώσει το ΙΚΑ, τα οποία προεξοφλούν τις ελάχιστες απαιτούμενες ημέρες εργασίας, σε συνάρτηση με τα τετραγωνικά της οικοδομής, σε κάθε στάδιο των εργασιών (μπετά, τοιχοποιία, επιχρίσματα, δάπεδα, βαψίματα, κλπ.), ανεξαρτήτως του τι συνέβη στην πραγματικότητα.
Η Ολομέλεια του ΣτΕ ωστόσο έκρινε ότι το καθεστώς αυτό αντιβαίνει στη συνταγματική αρχή της ισότητας, καθώς παρέχει στο ΙΚΑ τη δυνατότητα αμφισβήτησης του κατασκευαστή (ιδιώτη ή εταιρείας) όσον αφορά τις ασφαλιστικές εισφορές που αντιστοιχούν στην οικοδομή, ενώ αντιθέτως δεν παρέχεται η ίδια δυνατότητα και στον κατασκευαστή.
Επιπροσθέτως, κάμπτεται και η αρχή του δικαίου της Κοινωνικής Ασφάλισης όταν το ΙΚΑ αυξάνει σε πολλές περιπτώσεις τις απαιτήσεις του, αγνοώντας ακόμη και τα αντικειμενικά κριτήρια που εφάρμοσαν οι Υπηρεσίες του κατά την αρχική εκτίμηση της οικοδομής.