Τρίτη 25 Δεκέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΕΗ ΑΕ
Βιάζεται να υλοποιήσει τα αντιλαϊκά σχέδια στη Δ. Μακεδονία

Το ΚΚΕ καλεί το λαό των πληττόμενων οικισμών της περιοχής να μην παρασυρθεί από τις υποσχέσεις της διοίκησης της ΔΕΗ και τις συναινετικές νουθεσίες της «συμμαχίας των προθύμων», υπογραμμίζοντας την ανάγκη για πιο μαζικούς και συντονισμένους αγώνες

Motion Team

Πρωτοβουλίες «κοινωνικής υπευθυνότητας» ανακοίνωσε ότι αναλαμβάνει η ΔΕΗ ΑΕ για την περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας, προκειμένου να παρέμβει κατασταλτικά στις αντιδράσεις που έχουν ξεσηκωθεί εδώ και πολύ καιρό ενάντια στην ασύδοτη και εγκληματική δράση της. Από τις ανακοινώσεις που έκανε πριν λίγες ημέρες ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ ΑΕ Π. Αθανασόπουλος, επιβεβαιώνεται για άλλη μια φορά ότι η ΔΕΗ επείγεται να προχωρήσει στην υλοποίηση του νέου στρατηγικού σχεδιασμού της προκειμένου να γίνει ακόμη πιο «ανταγωνιστική» στο απελευθερωμένο περιβάλλον της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Για να προχωρήσει αυτός ο σχεδιασμός χωρίς αντιδράσεις, μοιράζει υποσχέσεις για δράσεις που πολύ απέχουν από τις πραγματικές ανάγκες του λαού της περιοχής.

Μπροστά στους ελιγμούς και τα τεχνάσματα της διοίκησης της ΔΕΗ, το ΚΚΕ καλεί το λαό της περιοχής «να μην παρασυρθούν από τα μεγάλα φτιασιδωμένα λόγια και τις συναινετικές νουθεσίες της "συμμαχίας των προθύμων", που όσο μεγάλη είναι η κατανόησή τους για τις επιχειρηματικές ανάγκες της ΔΕΗ ΑΕ τόσο μικρή είναι για τις βασικές ανάγκες των πολιτών που υποτίθεται ότι εκφράζουν» και τον προτρέπει σε «ακόμη πιο μαζικούς και συντονισμένους αγώνες».

Αντιλαϊκά σχέδια με ...«κοινωνικό μανδύα»

Η ΔΕΗ ΑΕ έχει ανακοινώσει ότι θα προχωρήσει σε:

Κατασκευή νέου Σταθμού Παραγωγής στην Πτολεμαΐδα, ισχύος 450 MW. Απόκτηση χώρου ορυχείων Πτολεμαΐδας σε Μαυροπηγή και Ποντοκώμη. Μετεγκατάσταση Μαυροπηγής και Ποντοκώμης. Κατασκευή νέου Σταθμού Παραγωγής στη Μελίτη, ισχύος 450 MW.

Επίσης στις προτεραιότητές της είναι η παραγωγή ενέργειας από φωτοβολταϊκά και γι' αυτό έχει υποβάλει αίτηση για δύο Αδειες Παραγωγής, συνολικά 30 MW, για την ανάπτυξη φωτοβολταϊκών σταθμών σε εκτάσεις του λιγνιτωρυχείου Πτολεμαΐδας. Παράλληλα, σε σύμπραξη με την ΕΤΒΑ - ΒΙΠΕ ΑΕ, προγραμματίζει την ανάπτυξη φωτοβολταϊκών σταθμών σε βιομηχανικές περιοχές, μεταξύ των οποίων και η Φλώρινα, με ισχύ 1,7 MW.

Ανακοίνωσε ότι εντός του 2008 θα προχωρήσει σε 669 προσλήψεις για τις δραστηριότητές της σε Κοζάνη και Φλώρινα. Επίσης θα προκηρύξει 60 θέσεις εργατοτεχνιτών στις αρχές του 2008 και άλλες 60 θέσεις εργατοτεχνιτών το 2009. Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι ο συνολικός αριθμός των προσλήψεων, που ανακοινώθηκαν, δεν καλύπτει ούτε καν τις προγραμματισμένες αποχωρήσεις εργαζομένων λόγω συνταξιοδότησης.

Οι πραγματικές ανάγκες της επιχείρησης είναι πολλαπλάσιες. Ακριβώς σ' αυτή την αναγκαιότητα στηρίζεται το αίτημα των εργαζομένων της ΔΕΗ, αλλά και των κατοίκων της περιοχής, για τουλάχιστον 1.500-2.000 προσλήψεις άμεσα. Βέβαια, στις διεκδικήσεις του λαού της περιοχής, που η ΔΕΗ κάνει ότι δεν τις ακούει, εντάσσεται η πρόσληψη σε θέσεις σταθερής και μόνιμης δουλιάς όλων των εργαζομένων που απασχολούνται είτε με ολιγόμηνες συμβάσεις είτε μέσω εργολάβων και βιώνουν την εγκληματικότητα του εργασιακού μεσαίωνα που έχει γίνει καθεστώς.

Σε αυτό το θέμα η διοίκηση της ΔΕΗ ΑΕ αναλαμβάνει την εξής συγκλονιστική ...δέσμευση! Να «υπενθυμίσει», δηλαδή, στους συνεργαζόμενους επιχειρηματίες να τηρούν τις προϋποθέσεις του Νόμου για τους όρους απασχόλησης του εργατικού τους δυναμικού, τον εξοπλισμό, την ασφάλεια εργασίας και τη λήψη των απαραίτητων μέτρων για την προστασία του περιβάλλοντος. Με απλά λόγια, δηλαδή, θα υποδείξει στους ιδιώτες επιχειρηματίες, με τους οποίους συνεργάζεται η ΔΕΗ, να εφαρμόσουν τους νόμους που έχουν ψηφιστεί μέχρι σήμερα από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.

Επίσης η ΔΕΗ παρουσίασε ως εξαγγελία και άλλα αυτονόητα μέτρα που θα έπρεπε να εφαρμόζονται καθημερινά στους χώρους της. Δηλαδή την τήρηση των νόμων και διατάξεων για την προστασία του περιβάλλοντος, καθώς και της υγείας των εργαζομένων και των κατοίκων, με μέτρα όπως: «Σκέπαστρα σε ρυπογόνα σημεία, διαβροχή δρόμων, περισυλλογή υλικών, ειδικά γαλακτώματα κατά τη μεταφορά τέφρας, πλύσιμο φορτηγών».

Μετεγκατάσταση οικισμών

Στην προσπάθειά της να παρακάμψει τις αντιδράσεις των κατοίκων της περιοχής, η διοίκηση της ΔΕΗ ΑΕ ανακοίνωσε επίσης ότι ταχύτατα θα πρέπει να αποκτήσει τις εκτάσεις Μαυροπηγής και Ποντοκώμης για να λειτουργήσει τα ορυχεία και να πάρει το κάρβουνο που κρύβει η γη στα σπλάχνα της. Οι όροι και το χρονοδιάγραμμα της μετεγκατάστασης ...θα εξεταστούν. Η πείρα που έχει αποκτήσει ο λαός της περιοχής από παρόμοιες δράσεις έχει αποδείξει ότι για να μην ταλαιπωρηθούν για χρόνια περιμένοντας την υλοποίηση των υποσχέσεων, θα πρέπει να προηγηθεί η οργανωμένη μετεγκατάσταση σε σύγχρονους οικισμούς που θα ικανοποιούν τις ανάγκες τους.

Καμία δέσμευση για μετεγκατάσταση δεν ανέλαβε η ΔΕΗ ΑΕ για τους οικισμούς Ακρινής και Μαυροβουνίου, που επίσης βρίσκονται περικυκλωμένοι από τα ορυχεία και τους ΑΗΣ της. Οι κάτοικοι αυτών των οικισμών θα εξακολουθούν να ζουν με τις επιπτώσεις της ρύπανσης, αφού η ΔΕΗ δε χρειάζεται να αναπτύξει ορυχεία στις εκτάσεις τους. Αποδεικνύεται λοιπόν ότι το κριτήριο για τις μετεγκαταστάσεις εξαρτάται μόνο από το αν θα προκύψουν οικονομικά οφέλη για την ΑΕ.

Η απόφασή της να παραχωρήσει για αγροτική αξιοποίηση 6.500 στρέμματα από τις εκτάσεις που έχει βάλει στο χέρι και έχει εκμεταλλευτεί για δεκαετίες, δεν της προκαλεί κανένα κόστος. Αντίθετα φαίνεται να εντάσσεται σε μια γενικότερη επικοινωνιακή πολιτική που μπορεί να αξιοποιηθεί και από την ίδια για να οικοδομήσει «κοινωνικό προφίλ» και από την κυβέρνηση, αλλά και τους άλλους αιρετούς του δικομματισμού στην Αυτοδιοίκηση. Αλλωστε, αυτοί ανέλαβαν ρόλο κυματοθραύστη απέναντι στις αντιδράσεις των αγωνιζόμενων κατοίκων, αλλά και να προσαρμόσουν τις διεκδικήσεις τους στα μέτρα της ΔΕΗ ΑΕ.

Αλλωστε, όπως αποκάλυψε ο Π. Αθανασόπουλος, το συντονιστικό όργανο των φορέων, που δημιουργήθηκε στο Νομό Κοζάνης για τη «διαχείριση» αυτών των θεμάτων, έγινε «μετά από πρόταση της ΔΕΗ». Μάλιστα, «παρόμοια πρόταση εκπροσώπησης» έχει υποβάλει η ΔΕΗ ΑΕ και στη «Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και τους Φορείς του Νομού Φλώρινας».

Τέλος, η ΔΕΗ ΑΕ ανακοίνωσε ότι παραχωρεί 150 στρέμματα για τη δημιουργία πίστας μηχανοκίνητου αθλητισμού στην Κοζάνη και αναλαμβάνει δράσεις για την τουριστική αξιοποίηση της περιοχής της λίμνης Πολυφύτου.

Το ΚΚΕ

Η επίσκεψη Αθανασόπουλου στην Κοζάνη, για μια ακόμη φορά, επιβεβαίωσε ότι η ασύδοτη στάση της ΔΕΗ ΑΕ προς την περιοχή και το λαό της θα συνεχιστεί. Οτι το Στρατηγικό Σχεδιασμό σκοπεύει να τον εφαρμόσει έστω και με μερικά φτιασιδώματα και ψίχουλα για αποπροσανατολισμό. Αποκάλυψε επίσης, ξανά, το ρόλο της πλειοψηφίας της ΝΑ και όσων συνυπέγραψαν το Σύμφωνο Συνεργασίας με τη ΔΕΗ ΑΕ. Εν ολίγοις, τα «χριστουγεννιάτικα» δώρα της ΔΕΗ ΑΕ περιορίστηκαν σε χάντρες και καθρεφτάκια, μιας και αντιμετωπίζει το λαό της περιοχής σαν ιθαγενείς που, μάλιστα, πρέπει να εντυπωσιαστούν από τη «γενναιοδωρία» της και την «κοινωνική υπευθυνότητά» της!!!

Μπροστά σ' αυτή την εξέλιξη, το ΚΚΕ καλεί το λαό της περιοχής, τους εργαζόμενους στη ΔΕΗ ΑΕ, τους κατοίκους των πληττόμενων οικισμών σε συντονισμό και κλιμάκωση του αγώνα. Σημειώνει ότι ακόμη και οι όποιες παραχωρήσεις της ΔΕΗ ΑΕ είναι αποτέλεσμα της πίεσης που άσκησε ο εργαζόμενος λαός της περιοχής με τις κινητοποιήσεις του.

Ξεκαθαρίζει όμως ότι ο αγώνας, για να έχει ουσιαστικά αποτελέσματα, θα πρέπει να προσανατολιστεί στην κατεύθυνση διεκδίκησης για τη δημιουργία ενιαίου δημόσιου φορέα ενέργειας στην υπηρεσία του λαού, του τόπου και του περιβάλλοντος κι όχι των μεγαλομετόχων της ΔΕΗ ΑΕ και των άλλων επιχειρηματικών ομίλων.


Αννα ΑΝΝΑΝΙΑΔΟΥ


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ