Κυριακή 23 Δεκέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΗΠΑ - ΑΝΑΠΤΥΞΗ(;) Αμετάβλητη, όπως αναμενόταν, στο 4,9%, διατήρησε η αμερικανική κυβέρνηση την αρχική της εκτίμηση για τον ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης της εγχώριας οικονομίας στο τρίτο τρίμηνο του 2007. Πρόκειται για τον ταχύτερο ρυθμό ανάπτυξης των τελευταίων τεσσάρων ετών. Ωστόσο, πτώση κατά 0,4% σημείωσε το Νοέμβρη ο βασικός οικονομικός δείκτης, έναντι μείωσης κατά 0,5% τον Οκτώβρη. Οι αναλυτές προέβλεπαν υποχώρηση κατά 0,3%. Η εξέλιξη αυτή αποτελεί ένδειξη για επιβράδυνση της ανάπτυξης στους δύο επόμενους μήνες.

ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ ΚΑΣΠΙΑΣ Υπεγράφη η τελική συμφωνία για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου που θα συμβάλει στην αύξηση των εξαγωγών αερίου από την Κασπία προς τη Ρωσία. Τη συμφωνία υπέγραψαν την περασμένη Πέμπτη, στο Κρεμλίνο, η Ρωσία, το Καζαχστάν και το Τουρκμενιστάν. Ο Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος ήταν παρών στην υπογραφή μαζί με τον Καζάκο ομόλογό του Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγεφ, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την κατασκευή αυτού του αγωγού αερίου, που, σύμφωνα με τον ίδιο, «θα ενισχύσει την ενεργειακή ασφάλεια στην Ευρώπη».

ΕΕ - ΥΠΟΧΩΡΗΣΗ Η πρόσφατη κρίση που έπληξε τις διεθνείς αγορές αναμένεται να περιορίσει τις προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης της ζώνης του ευρώ, σύμφωνα με την τελευταία τριμηνιαία έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ειδικότερα, η έκθεση προβλέπει ανάπτυξη του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) κατά 2,2% το 2008, χαμηλότερα από το 2,6% που αναμενόταν το 2007.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ