Τετάρτη 13 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΧΙΛΗ - 27 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ
Δυναμικά «γιορτάστηκε» η επέτειος

Στιγμιότυπο από τη διαδήλωση στο Σαντιάγο

Associated Press

Στιγμιότυπο από τη διαδήλωση στο Σαντιάγο
ΣΑΝΤΙΑΓΟ.-

Εντεκα Σεπτέμβρη του 1973. Τα ξημερώματα ο στρατός, υπό τις διαταγές του συνταγματάρχη Αουγούστο Πινοτσέτ, εισβάλλει μέσα στο Προεδρικό Μέγαρο. Για δεκαεφτά χρόνια, η χώρα θα βυθιστεί μέσα στο φασιστικό σκοτάδι.

Είκοσι εφτά χρόνια μετά, στην αυγή της νέας χιλιετίας χιλιάδες Χιλιανοί δε φαίνονται να ξέχασαν και με δυναμικές και μαχητικές διαδηλώσεις τίμησαν τα θύματα της χούντας.

Στην πρωτεύουσα Σαντιάγο, οι διαδηλώσεις και εκδηλώσεις που διοργανώθηκαν από τους φοιτητές και τους συνδικαλιστές επί διήμερον, την Κυριακή και τη Δευτέρα, απέδωσαν τιμή στους τουλάχιστον 3.000 Χιλιανούς που έχασαν τη ζωή τους στη διάρκεια του πραξικοπήματος, αλλά τίμησαν επίσης και τη μνήμη του αδικοχαμένου Προέδρου Σαλβαδόρ Αλιέντε, που έχασε τη ζωή του σε εκείνο το πραξικόπημα.

Αψηφώντας το βαρύ χειμωνιάτικο κρύο, άνδρες και γυναίκες, συχνά συνοδευόμενοι από τα παιδιά τους, πορεύτηκαν στους δρόμους της πρωτεύουσας με τελικό προορισμό τα στάδια Νασιονάλ και Βίκτορ Χάρα, που στη δικτατορία είχαν μεταβληθεί σε στρατόπεδα κράτησης αντιφρονούντων, ανάβοντας κεριά στη μνήμη των δολοφονημένων. Αν και σποραδικά, τα επεισόδια δεν έλειψαν, καθώς η αστυνομία αντιμετώπισε με κανόνια νερού και δακρυγόνα τις δυναμικές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας του Πινοτσέτ από τους φοιτητές.

Στο μεταξύ, μέλη της οικογένειας του πρώην δικτάτορα και εν ενεργεία αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων παρακολούθησαν λειτουργία που τελούνταν στη Στρατιωτική Σχολή του Σαντιάγο επί την ευκαιρία της επετείου του πραξικοπήματος, στη μνήμη των στρατιωτών και των αστυνομικών που έχασαν τη ζωή τους στη διάρκεια του πραξικοπήματος, ενώ παρευρέθηκαν οι αρχηγοί του στρατού και πολλοί συνεργάτες της δικτατορίας (1973 - 1990). Ο ίδιος ο αιμοσταγής πρωταγωνιστής αρνήθηκε να συμμετάσχει. Ο πρώην δικτάτορας Πινοτσέτ, από τον οποίο αφαιρέθηκε η βουλευτική ασυλία, οφείλει να παρουσιαστεί ενώπιον του ανακριτή Χουάν Γκουσμάν Τάπια, στις 9 Οκτώβρη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ