Την επιδίωξη να έχει λόγο στην επιλογή του «μνηστήρα» που θα αποκτήσει το πλειοψηφικό πακέτο και τη διοίκηση ΟΤΕ, είναι τώρα πια η γραμμή που χαράζει η κυβέρνηση, η οποία φαίνεται να έχει προτιμήσεις σχετικά με το ποια ομάδα επιχειρηματικών συμφερόντων θα βρεθεί στο τιμόνι του Οργανισμού. Χωρίς καμιά απολύτως ταλάντευση σε ό,τι αφορά την ουσία της παράδοσης του ΟΤΕ σε ιδιωτικά συμφέροντα, διαδικασία που ξεκίνησε επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, στη ΝΔ αναζητούν το νέο αφεντικό σε «ευρωπαϊκό επιχειρηματικό όμιλο στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών». Ωστόσο, η εμπλοκή του Ομίλου ΜΑΡΦΙΝ που ήδη κατέχει το 18% του ΟΤΕ και διεκδικεί συνδιοίκηση, φαίνεται να προκαλεί κάποια προβλήματα στο όλο εγχείρημα.
Ενδεικτικό της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί, αλλά και του γενικότερου σκηνικού που υπάρχει στο χώρο των εξαγορών και συγχωνεύσεων επιχειρηματικών ομίλων, είναι και η τοποθέτηση του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών, χτες στη Βουλή. Ο Γ. Αλογοσκούφης, απαντώντας σε σχετική Ερώτηση, μίλησε για επαφές που έχει η κυβέρνηση με την ΕΕ, όπου γίνονται διεργασίες στην ΕΕ προκειμένου να μην είναι εφικτή «μια κίνηση επιθετικής εξαγοράς και τυχόν επιθετικές εξαγορές σε οργανισμούς στρατηγικής σημασίας όπως ο ΟΤΕ».
Κατά τ' άλλα, ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι ο ΟΤΕ θα ιδιωτικοποιηθεί πλήρως, υποστηρίζοντας ότι «δε θα πω παραπάνω σήμερα, υπάρχει ένα συγκεκριμένο σχέδιο και αυτό το σχέδιο έχει διαμηνυθεί σε όλους τους ενδιαφερόμενους, όπως έχει διαμηνυθεί και η σταθερή βούληση της κυβέρνησης για τον ΟΤΕ».
Η σταθερή βούληση, όπως είναι κατανοητό, αφορά απλά τις διαφορές που φαίνεται να υπάρχουν ανάμεσα στην κυβέρνηση και στον Ομιλο MARFIN, κάτι που ο υπουργός προσπαθεί να το διασκεδάσει λέγοντας ότι «η κυβέρνηση δεν έχει κανένα σκοπό να αφήσει μέσα από διαδικασίες απόκτησης μετοχών - μέσω της αγοράς - να χαθεί ο έλεγχος του ΟΤΕ». Απλά, αλλά αυτό δεν το λέει, η κυβέρνηση προτιμά να χαθεί ο έλεγχος μέσα από... διαπραγματεύσεις.
Σχολιάζοντας τις δηλώσεις Αλογοσκούφη, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ έδωσε στη δημοσιότητα το παρακάτω σχόλιο:
«Οι διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης ότι δε σκοπεύει να καταργήσει τον κρατικό έλεγχο του ιδιωτικοποιημένου ΟΤΕ δε σημαίνουν απολύτως τίποτα για τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων και το ρόλο των τηλεπικοινωνιών στη χώρα μας. Ο ιδιωτικοποιημένος ΟΤΕ μπορεί να υπηρετήσει το ίδιο καλά τα συμφέροντα του κεφαλαίου σε βάρος των λαϊκών αναγκών, μπορεί να αφαιρέσει τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων του και χωρίς να ανήκει η διοίκησή του ή οι μετοχές του στον απόλυτο έλεγχο του κεφαλαίου. Αυτό έχει αποδείξει η έως τώρα εμπειρία.
Είναι παραπλανητική η θέση και των άλλων κομμάτων του "ευρωμονόδρομου" (ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ - ΛΑ.Ο.Σ.) που υποστηρίζουν είτε το λεγόμενο έλεγχο του δημοσίου, είτε ότι είναι καλύτερη και προς το συμφέρον του λαού η παραμονή του ιδιωτικοποιημένου ΟΤΕ μόνο στα χέρια του ελληνικού κεφαλαίου και όχι του ξένου. Κρύβουν τη συνύφανση που υπάρχει μεταξύ ελληνικού και ξένου κεφαλαίου και ότι η απελευθέρωση της αγοράς στον τομέα των τηλεπικοινωνιών (που έχουν στηρίξει) καθιστά τη δράση του κεφαλαίου ανεξέλεγκτη. Ακόμα, ότι δεν υπάρχει καμία διαφορά για το λαό, αν εκμεταλλεύεται τις τηλεπικοινωνίες ξένο ή εθνικό κεφάλαιο.
Οι εργαζόμενοι στον ΟΤΕ και στις άλλες ιδιωτικές εταιρείες, μαζί με το σύνολο των λαϊκών στρωμάτων, πρέπει να αντιπαλέψουν κάθε μορφή ιδιωτικοποίησης στο χώρο των τηλεπικοινωνιών, διεκδικώντας αποκλειστικά ενιαίο δημόσιο φορέα».
Ξεχνώντας προφανώς τα έργα και τις ημέρες του ΠΑΣΟΚ στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων και παραβλέποντας ότι πρώτες οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ ξεκίνησαν την ιδιωτικοποίηση και το διαμελισμό του ΟΤΕ με την παράλληλη υπονόμευση των εργασιακών σχέσεων στον Οργανισμό, η υπεύθυνη της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τον Τομέα Κοινωνικής Πολιτικής Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, δήλωσε χτες ότι με τις επιλογές της ΝΔ άνοιξε η «κερκόπορτα για την υφαρπαγή του ΟΤΕ, άνοιξε η κερκόπορτα για να χάσει κάθε έλεγχο το δημόσιο, αλλά και για να αφελληνιστεί ο ΟΤΕ, με ό,τι αυτό θα συνεπάγεται στο μέλλον, για την ανάπτυξη και για τα συμφέροντα της χώρας».