Παρασκευή 30 Νοέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ν. ΜΠΕΡΝΣ
«Πίεση» στα Σκόπια λόγω Ανάπολης...

Την ευγνωμοσύνη της κυβέρνησης των ΗΠΑ για τη συμμετοχή της ελληνικής κυβέρνησης στη διάσκεψη της Ανάπολης και την υποστήριξη των «ειρηνευτικών προσπαθειών» για το Μεσανατολικό εξέφρασε ο Ν. Μπερνς, προσφέροντας ως αντάλλαγμα φραστικές «πιέσεις» προς την ηγεσία της ΠΓΔΜ για το ζήτημα της ονομασίας.

«Η κυβέρνηση των Σκοπίων πρέπει να δείξει μεγαλύτερη ευαισθησία στην ελληνική κοινή γνώμη και την ελληνική κυβέρνηση και να καταλάβουν ότι ορισμένες ενέργειές τους ήταν πάρα πολύ προκλητικές», δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ μετά τη συνάντησή του με την υπουργό Εξωτερικών Ν. Μπακογιάννη στο περιθώριο της υπουργικής συνόδου του ΟΑΣΕ στη Μαδρίτη.

Την ίδια στιγμή, ο Ν. Μπερνς εξήρε την ελληνική παρουσία στη διεθνή διάσκεψη για το Μεσανατολικό στην Ανάπολη των ΗΠΑ, δηλώνοντας ευτυχής που η κυβέρνηση συμμετείχε στη διάσκεψη ως πλήρες μέλος. «Είμαι ευγνώμων στην κα Μπακογιάννη για την υποστήριξη που προσφέρει στις προσπάθειες για την επίτευξη ειρήνης μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων, για τη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους μετά από 60 χρόνια και τη δημιουργία συνθηκών ασφαλείας στο Ισραήλ», τόνισε, επισημαίνοντας ότι «είναι πολύ σημαντικός ο ρόλος της Ελλάδας που εμπλέκεται σ' αυτή τη διαδικασία». Ζήτησε όμως «να συνεχίσουμε τη σκληρή δουλιά, να συνεχίσουμε αυτή τη διαδικασία και να επιτύχουμε περαιτέρω πρόοδο».

Για το Κόσσοβο, ο Μπερνς εκτίμησε ότι «οι επόμενοι μήνες θα είναι πολύ δύσκολοι, αφού θα υπάρξει μια μεταβατική περίοδος εκεί» είπε και κατέληξε εκφράζοντας την ελπίδα «ότι αυτό θα συμβεί ειρηνικά με σταθερότητα και δε θα υπάρξει βία».

Από την πλευρά της, η Ελληνίδα ΥΠΕΞ αναφερόμενη στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ δήλωσε ότι «είμαστε έτοιμοι να προσέλθουμε σε εποικοδομητικό διάλογο και διαπραγμάτευση και ότι μ' αυτό το πνεύμα αναμένουμε τις προσεχείς μέρες στην Αθήνα τον κ. Νίμιτς».

Για τη συνάντησή της με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, είπε ότι διαπίστωσαν το πολύ καλό επίπεδο οικονομικής και πολιτικής συνεργασίας και συζήτησαν και για την ατζέντα της επίσκεψης του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή στη Μόσχα.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ