Σάββατο 17 Νοέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Στις «επάλξεις» του «Ριζοσπάστη»

Σπάνια ένας άνθρωπος, ακάματα, μέρα - νύχτα (όποτε χρειαζόταν και... χρειαζόταν), συνειδητά, αταλάντευτα, πάνω από 30 χρόνια, μπορεί να βρίσκεται «Με τους ανθρώπους του μόχθου (στις επάλξεις του αγώνα και της δημοσιογραφίας)». Αυτός είναι ο τίτλος του νέου βιβλίου του Γιώργη Μωραΐτη (εκδόσεις «Γκολέμα»). Βιβλίο - πολύτιμη διδαχή του αγωνιστή της ΕΑΜικής Αντίστασης και του ΔΣΕ, του κομμουνιστή δημοσιογράφου, πολλά χρόνια μέλους της Συντακτικής Επιτροπής και της διεύθυνσης του νόμιμου «Ριζοσπάστη». Διδαχή για όλους τους συντάκτες του «Ρ» - ιδιαίτερα για τους νέους, για το τι σημαίνει μαχόμενη - δίπλα στο λαό και για το λαό - δημοσιογραφία.

Ο Γιώργης Μωραΐτης, βρέθηκε στο νόμιμο «Ριζοσπάστη» από την πρώτη ώρα του. Και τον υπηρέτησε «εφ' ω ετάχθη», όπως αποδείχνουν τα δημοσιευμένα στο «Ρ» κείμενά του (αρκετά εικονογραφούνται με φωτογραφίες), τα οποία περιλήφθηκαν στο βιβλίο (420 σελίδες). Τα κείμενα δεν παρατίθενται χρονολογικά, αλλά θεματολογικά, ενταγμένα σε 13, συνολικά, κεφάλαια. Αναφέρουμε τους τίτλους τους ως «πρόγευση» του αναγνώστη: «Αφιερώματα», «Ρεπορτάζ», «Λάρκο. Ο "Ριζοσπάστης" στη Λάρυμνα», «Λοκρίδα. Εργατικά-Αγροτικά», «Εύβοια. Μολών λαβέ», «Φθιώτιδα», «Βοιωτία», «Ευρυτανία», «Αγραφα. Τ' αντάμωμα», «Σκόπελος», «Ηπειρος», «Κυκλάδες», «Στιγμιότυπα». Ενδεικτικό του θεματολογικού εύρους των δημοσιογραφικών κειμένων του είναι μια επιφυλλίδα (18/7/1976), με τίτλο «Ο "ανθρωπισμός" της άρχουσας τάξης», την οποία υπέγραφε με τα αρχικά Α.Ρ., προερχόμενα από το χαρακτηρισμό «Αγαθός Ρουμελιώτης», που του έδωσε ο βασιλικός επίτροπος, αγορεύοντας εναντίον του στο χουντικό στρατοδικείο (27/4 - 5/5/1969).

Ας δούμε, όμως, την άποψη του Γ. Μωραΐτη για τη μαχόμενη δημοσιογραφία, με τρεις φράσεις από τον πρόλογό του: «Οι απλοί άνθρωποι γράφουν την Ιστορία. Δηλαδή, οι εργάτες, οι αγρότες, οι εργαζόμενοι. Η δημοσιογραφία, πάντως, η κομμουνιστική, πρέπει να βρίσκεται κοντά τους, να παρακολουθεί τον αγώνα τους, να καταγράφει τη δράση τους. Να γίνεται ένα μαζί τους, να μπαίνει στις σκέψεις τους, να εξηγεί τα προβλήματά τους, να τους δίνει κουράγιο».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ