Παρασκευή 16 Νοέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Σε «ανατροπή» της Χαμάς καλεί ο Αμπάς

ΡΑΜΑΛΑ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.--

Για ανάγκη «ανατροπής της κλίκας που έχει θέσει, με τα όπλα, υπό τον έλεγχό της τη Λωρίδα της Γάζας και εκμεταλλεύεται τα βάσανα του παλαιστινιακού λαού» έκανε λόγο, χτες, ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος, σε ομιλία του σε εκδήλωση για τη 19η επέτειο από τη διακήρυξη της παλαιστινιακής ανεξαρτησίας. Πρόκειται για την πρώτη φορά που ο Αμπάς αντιμετωπίζει κατά τον τρόπο αυτό τις εξελίξεις στη Γάζα.

Κατά πολλούς αναλυτές, ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος προσπαθεί να αξιοποιήσει την εντεινόμενη λαϊκή δυσαρέσκεια σε βάρος της «Χαμάς», στη Λωρίδα της Γάζας, που κλιμακώθηκε περαιτέρω μετά την αιματηρή κατάληξη της ογκώδους συγκέντρωσης της «Φατάχ», τη Δευτέρα, στη μνήμη του Γιάσερ Αραφάτ. Παράλληλα, όμως, εκτιμάται ότι προσπαθεί να «δείξει καλό πρόσωπο» σε Ισραήλ - ΗΠΑ, μετά τις ανεπίσημες επαφές που είχε με στελέχη της «Χαμάς» στη Δ. Οχθη, ενόψει της συνόδου στην Ανάπολις. Συνεργάτες του, πάντως, διευκρίνιζαν ότι δεν προέτρεψε σε «λαϊκή εξέγερση».

Εντονα αντέδρασε ο πρωθυπουργός της «Χαμάς» Ισμαήλ Χανίγια. Τόνισε ότι η «Χαμάς» «δεν εξαλείφεται εύκολα από το χάρτη». Επίσης, κατηγόρησε τον Αμπάς ότι «θα πουλήσει για άλλη μια φορά τους Παλαιστινίους στη σύνοδο».

Κατά τη διάρκεια της ίδιας ομιλίας, ο Αμπάς δήλωσε, επίσης, ότι «οι Παλαιστίνιοι είναι έτοιμοι και αποφασισμένοι για ειρήνη με τους Ισραηλινούς. Η κατοχή δεν ωφελεί κανένα, ούτε την ασφάλεια του Ισραήλ. Χρειάζονται σχέσεις καλής γειτονίας, μεταξύ δύο κρατών, βασισμένες στην ισότητα και το σεβασμό». Ο ισραηλινός στρατός, πάντως, άνοιξε, χτες, πυρ, στη βόρεια Γάζα, κατά αυτοκινήτου, σκοτώνοντας δύο Παλαιστινίους και τραυματίζοντας τέσσερις.

Στο περιθώριο των εξελίξεων αυτών, ο 72χρονος Παλαιστίνιος δισεκατομμυριούχος Μούνιμπ αλ Μάσρι, υποστηριζόμενος και από αρκετούς άλλους επιχειρηματίες, ανακοίνωσε την πρόθεσή του να ιδρύσει νέο κόμμα, το «Φόρουμ της Παλαιστίνης», για να σταθεί απέναντι σε «Χαμάς» - «Φατάχ».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ