Με την τιμή του αργού πετρελαίου να καταγράφει χτες νέα άνοδο, βρίσκεται σε εξέλιξη μια νέα κερδοσκοπική επίθεση με άμεσες επιπτώσεις στα νοικοκυριά, αφού οι ανατιμήσεις σε βασικά είδη λαϊκής κατανάλωσης αιτιολογούνται με πρόσχημα τις χρηματιστηριακές τιμές του πετρελαίου. Την ίδια ώρα, η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (ΔΥΕ) προβλέπει σε έκθεσή της για τις παγκόσμιες ενεργειακές εξελίξεις ότι η παγκόσμια ζήτηση για πετρέλαιο θα αυξάνεται κατά 1,3% ετησίως ώστε το 2030 να φτάσει τα 116,3 εκατ. βαρέλια τη μέρα, εκτινάσσοντας ακόμη περισσότερο τις διεθνείς τιμές.
Η υπηρεσία εκτιμά ότι μέχρι το 2030 πρέπει να επενδυθούν στα πεδία άντλησης πετρελαίου 5,4 τρισ. δολάρια για την ανάπτυξη νέων και την αντικατάσταση παλιών εγκαταστάσεων, ενώ σε διαφορετική περίπτωση μπορεί να προκύψει επιπρόσθετη επιβάρυνση των διεθνών τιμών. Μάλιστα, ο Φ. Μπιρόλ, επικεφαλής οικονομολόγος της ΔΥΕ, εκτίμησε ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί «το ενδεχόμενο κρίσιμης κατάστασης στην τροφοδοσία, την περίοδο μέχρι το 2015, συμπεριλαμβανομένης μιας απότομης εκτίναξης των τιμών του πετρελαίου».
Το μεγαλύτερο τμήμα της αύξησης ζήτησης πετρελαίου αναλογεί στην Κίνα και την Ινδία. Εκτιμάται ότι έως το 2010 η Κίνα θα ξεπεράσει την Ιαπωνία, ανερχόμενη στον δεύτερο μεγαλύτερο εισαγωγέα πετρελαίου μετά τις ΗΠΑ, τις οποίες θα ξεπεράσει λίγο αργότερα. Στην τρίτη θέση θα ανέλθει η Ινδία μέχρι το 2025.