Παρασκευή 8 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΑΙΔΕΙΑ
Η μόρφωση της νεολαίας είναι υπόθεση όλων μας

Παλλαϊκό συλλαλητήριο για την Παιδεία στις 19 Σεπτέμβρη και άλλες πολύμορφες κινητοποιήσεις αποφάσισαν εκπαιδευτικοί φορείς

Τα πανό του αγώνα βγαίνουν για άλλη μια φορά στους δρόμους. Δυναμικά και συντονισμένα
Τα πανό του αγώνα βγαίνουν για άλλη μια φορά στους δρόμους. Δυναμικά και συντονισμένα
Με πολύμορφες κινητοποιήσεις και παλλαϊκό συλλαλητήριο για την παιδεία στις 19 Σεπτέμβρη, στις 7.30 μμ στην πλατεία Κάνιγγος και πορεία στο υπουργείο Παιδείας απαντούν εκπαιδευτικοί φορείς και εργαζόμενοι στην εμμονή της κυβέρνησης στην αντιεκπαιδευτική πολιτική. «Η μόρφωση των παιδιών μας, η Παιδεία του σήμερα και του αύριο, που έχει ανάγκη ο λαός μας, αποτελεί ζήτημα πάλης του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος, του ταξικού μετώπου πάλης όλων των εργαζομένων», τονίζουν σε ψήφισμα που ενέκριναν η Ομοσπονδία Γονέων και Ενώσεις Γονέων Πειραιά, τα Συντονιστικά Σχολείων Αθήνας και Πειραιά, ο Σύλλογος Σπουδαστών Ιδιωτικών Σχολών, ο Σύλλογος Σπουδαστών Δημοσίων ΙΕΚ, η ΕΛΜΕ Πειραιά, Σύλλογος Φοιτητών ΜΙΘΕ και ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Αν. Αττικής «Ο Σωκράτης». Οι φορείς αυτοί διαπιστώνουν ότι με τη συμπλήρωση φέτος τριών χρόνων από την εφαρμογή των νόμων 2525/97 και 2640/98, τα αποτελέσματα είναι πλέον καθαρά σε όλους, αλλά και τραγικά ταυτόχρονα.

«Τα αποτελέσματα από την εφαρμογή της αντιεκπαιδευτικής μεταρρύθμισης ήρθαν να δικαιώσουν πανηγυρικά τους μεγάλους μαθητικούς αγώνες όλα τα προηγούμενα χρόνια, που υπερασπίζονταν το δικαίωμα στην ολόπλευρη και σύγχρονη μόρφωση για όλους τους νέους, κόντρα στην πολιτική της αμορφωσιάς και της μετατροπής της Παιδείας σε εμπόρευμα, το οποίο θα απολαμβάνουν μόνο όσοι έχουν να το αγοράσουν», διαπιστώνει το συντονιστικό φορέων.


Σε ό,τι αφορά τις εξαγγελίες για βελτιώσεις στη μεταρρύθμιση, τονίζουν ότι «έρχονται σαν συνέχεια πολλών προηγούμενων "βελτιώσεων", ένα και μόνο στόχο έχουν: Να σπείρουν αυταπάτες, να αποπροσανατολίσουν, να λειτουργήσουν "πυροσβεστικά" απέναντι στους αγώνες».

«Και στο παρελθόν, επισημαίνεται στο ψήφισμα, προκειμένου να αποτραπούν οι μαθητικοί αγώνες, είχαμε ανάλογες παρεμβάσεις, που όπως και οι τελευταίες εξαγγελίες, επιδιώκουν να "μερεμετίσουν" δευτερεύουσας σημασίας ζητήματα, αφήνοντας όμως ανέπαφο το βασικό πυρήνα των αντιεκπαιδευτικών επιλογών. Τα αποτελέσματά τους καταγράφηκαν στις πανελλαδικές εξετάσεις, με την αποκάλυψη του κυνικού και απροκάλυπτα ταξικού χαρακτήρα αυτής της πολιτικής. Ιδιες και χειρότερες θα είναι οι συνέπειες και των νέων μέτρων. Η κυβέρνηση, τονίζουν, επιδιώκει να μας ξεγελάσει, να εκτονώσει τους αγώνες, για να υλοποιήσει ανενόχλητη ολόκληρο το σχεδιασμό της, που περιλαμβάνει και νέα σφοδρότατη επίθεση σε βάρος της δημόσιας Παιδείας, με το προχώρημα της εμπορευματοποίησης, που θα οδηγήσει στον ταξικό διαχωρισμό των σχολείων (ανάλογα με το πόσο βαθιά βάζουν το χέρι στην τσέπη οι γονείς), την αφαίρεση των δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών, την άρση της μονιμότητάς τους και την επιβολή της πλήρους υποταγής τους, την παραπέρα υποβάθμιση των πανεπιστημιακών πτυχίων, την εμπορευματοποίηση όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης (εξάλλου στα επίσημα κείμενα της ΕΕ οι μαθητές και οι γονείς, οι εργαζόμενοι, χαρακτηρίζονται ως "πελάτες"). Σ' αυτή την κατεύθυνση, τονίζεται στο ψήφισμα, είναι ενταγμένος και ο σχεδιασμός για την πραγματοποίηση φέτος νέου διαγωνισμού μέσω ΑΣΕΠ για την πρόσληψη εκπαιδευτικών. Ο στόχος δεν είναι να επιλεγούν οι καλύτεροι, όπως ισχυρίζεται υποκριτικά η κυβέρνηση, αλλά να χτυπηθεί η επετηρίδα, να κατοχυρωθεί η αποσύνδεση πτυχίου - επαγγέλματος, ν' ανοίξει ο δρόμος για την πρόσληψη "ημετέρων", μέσα από τα πρόσθετα "κριτήρια" τα οποία θεσπίζονται, να δοθεί η δυνατότητα για την πρόσληψη εκπαιδευτικών σε επίπεδο σχολικής μονάδας, κάτι που είναι ο τελικός τους στόχος στα πλαίσια της εμπορευματοποίησης της γνώσης, του ταξικού διαχωρισμού των σχολείων και του προσανατολισμού τους για την ιδεολογική χειραγώγηση και την ομηρία των εκπαιδευτικών».

Οι πολύμορφες κινητοποιήσεις που αποφασίστηκαν περιλαμβάνουν επίσης:

Τριήμερο δράσης για την Παιδεία στις 11-12-13 Σεπτέμβρη, με μοίρασμα ενημερωτικού υλικού στα σχολεία και τους χώρους δουλιάς, περιοδείες σε εργασιακούς χώρους, γενικές συνελεύσεις κλπ. Τις μέρες πραγματοποίησης του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ για πρόσληψη εκπαιδευτικών, παρουσία σε όλα τα εξεταστικά κέντρα και μοίρασμα ενημερωτικού υλικού σε όλους τους εκπαιδευτικούς που θα πάρουν μέρος, ταυτόχρονα με κάλεσμα για συμμετοχή τους στις κινητοποιήσεις που έχουν προγραμματιστεί. Αποκλεισμό του υπουργείου Παιδείας στις 30 Σεπτέμβρη, στις 7 το απόγευμα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ