Εναντίον της Ελλάδας και 11 ακόμη κρατών - μελών της ΕΕ στρέφεται η Κομισιόν ενεργοποιώντας τις σχετικές διαδικασίες, λόγω της μη κατάθεσης από αυτές τις χώρες των Εθνικών Προγραμμάτων Ενεργειακής Απόδοσης μέχρι τις 30 του Ιούνη 2007, οπότε και έληγε η σχετική προθεσμία. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα που πρέπει να καταρτίσει κάθε κράτος - μέλος αφορά στα μέτρα που θα λάβει ως εθνική στρατηγική, για τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας κατά 9% μέχρι το τέλος του 2016.
Η Κομισιόν εκτιμά ότι «η ενεργειακή κατανάλωση της Ενωσης είναι κατά 20% περίπου υψηλότερη από εκείνη που δικαιολογείται από οικονομική άποψη». Συμπληρώνει το σκεπτικό της με την παρατήρηση ότι η ΕΕ «αντιμετωπίζει πρωτόγνωρες ενεργειακές προκλήσεις που προκύπτουν από την κλιματική αλλαγή, την αυξημένη εξάρτηση του ενεργειακού εφοδιασμού από τις εισαγωγές και τις ανησυχίες για τις προμήθειες ορυκτών καυσίμων παγκοσμίως».
Το ζήτημα είναι ότι στο πλαίσιο της μείωσης της κατανάλωσης εντάσσονται και οι πολιτικές αντικινήτρων που οδηγούν σε μεγαλύτερη οικονομική επιβάρυνση τους «σπάταλους» καταναλωτές. Καθώς το βασικό κριτήριο είναι, όχι η κάλυψη των αναγκών των νοικοκυριών, αλλά η εκπλήρωση του στόχου για μείωση 9%, οι λαϊκές οικογένειες απειλούνται με νέα χαράτσια μέσα από κλιμακωτές χρεώσεις με πολλαπλά κριτήρια, τουλάχιστον στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας.