Πέμπτη 4 Οχτώβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΝΑΥΠΗΓΕΙΩΝ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ
Σε ρόλο μισθοφόρου της εργοδοσίας

Την καθαίρεση της πλειοψηφίας από τη διοίκηση του σωματείου απαίτησε χτες η παράταξη της Εργοστασιακής Επιτροπής, μετά την προκλητική αντεργατική συμφωνία της ΠΑΣΚΕ με τη γερμανική πολυεθνική

Η συνδικαλιστική πλειοψηφία στα Ναυπηγεία του Σκαραμαγκά επιβεβαίωσε τον αντεργατικό της ρόλο. Η Εργοστασιακή Επιτροπή καλεί τους εργαζόμενους να απαιτήσουν την καθαίρεσή της (φωτ. από πρόσφατη απεργιακή συγκέντρωση)
Η συνδικαλιστική πλειοψηφία στα Ναυπηγεία του Σκαραμαγκά επιβεβαίωσε τον αντεργατικό της ρόλο. Η Εργοστασιακή Επιτροπή καλεί τους εργαζόμενους να απαιτήσουν την καθαίρεσή της (φωτ. από πρόσφατη απεργιακή συγκέντρωση)
Ξεσκεπάστηκαν στα μάτια των εργαζομένων οι συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ - και στελέχη του ΠΑΣΟΚ - στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά. Από τα αποκαλυπτικά στοιχεία που φέρνει στο φως με ανακοίνωσή της, η αγωνιστική παράταξη της Εργοστασιακής Επιτροπής Ναυπηγείων Σκαραμαγκά (ΕΕΝΣ) που συσπειρώνεται στο ΠΑΜΕ, σε συνδυασμό ότι χτες τα έκαναν «πλακάκια» με την εργοδοσία και σταμάτησαν τον απεργιακό αγώνα που έδιναν εδώ και 10 μέρες οι εργαζόμενοι, αποδεικνύεται αυτό που χρόνια ήταν κοινό μυστικό: ότι δηλαδή οι συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ, στην ουσία δρουν και κινούνται σαν «μισθοφόροι» της εργοδοσίας και δεν μπορούν να εκπροσωπούν εργαζόμενους.

Επιβεβαιώνεται για μια ακόμη φορά και με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι ο εργοδοτικός - κυβερνητικός συνδικαλισμός είχε αναλάβει εργολαβικά να φέρει σε πέρας την ιδιωτικοποίηση του ναυπηγείου που προώθησε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ το 2001. Οτι είχε επιφορτιστεί με το «έργο» να βοηθήσει την πολυεθνική εταιρεία, στην οποία παραδόθηκε τότε το ναυπηγείο, να εφαρμόσει τα διαλυτικά της σχέδια, τόσο σε ό,τι αφορά τη μεγαλύτερη ναυπηγοεπισκευαστική μονάδα της χώρας, όσο και σε βάρος των θέσεων εργασίας και των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Είναι επικίνδυνοι!

Η αγωνιστική παράταξη της Εργοστασιακής Επιτροπής Ναυπηγείων Σκαραμαγκά απευθυνόμενη προς τους εργαζόμενους τονίζει ότι είναι η ώρα να απαιτήσουν την καθαίρεση αυτών των συνδικαλιστών. Γιατί, όπως τονίζει, «είναι επικίνδυνοι για τα δικαιώματά μας και τη δουλιά μας όσο παραμένουν στο τιμόνι του σωματείου».

Οι συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ υιοθέτησαν ένα κατάπτυστο κείμενο που εξέδωσε η εργοδοσία, το οποίο εμμέσως προδιαγράφει τον διωγμό των 200 εργαζομένων που δουλεύουν στο τμήμα του τροχαίου υλικού του ναυπηγείου που η «Thyssen» πουλάει στον «Ομιλο Μέγιερ». Οπου Μέγιερ είναι άνθρωπος της «Thyssen» και συνδικαλιστής του γερμανικού Συνδικάτου Εργατών Μετάλλου! Σταμάτησαν αυθαίρετα τις απεργιακές κινητοποιήσεις που έδιναν σύσσωμοι οι εργαζόμενοι εδώ και 10 μέρες για να αποτρέψουν την επέλαση της «Thyssen» σε βάρος του ναυπηγείου, των θέσεων εργασίας και των δικαιωμάτων τους.

Με τη στάση τους προσπάθησαν να περάσουν το σύνθημα «τα κεφάλια μέσα», επιχειρώντας παράλληλα να πιέσουν τους εργαζόμενους ώστε να αποδεχτούν το κατάπτυστο κείμενο στη γενική τους συνέλευση, στις 10 Οκτώβρη. Ολα αυτά, παρά τις έντονες αντιδράσεις εργαζομένων που βρίσκονταν έξω από το ναυπηγείο, αλλά και της ΕΕΝΣ η οποία έθεσε θέμα καθαίρεσής τους.

Ενεργός συμμετοχή στη διάσπαση του Ναυπηγείου

Αυτή η στάση της ΠΑΣΚΕ έρχεται να συμπληρωθεί στο γεγονός που αποκαλύπτει σήμερα στους εργαζόμενους με ανακοίνωσή της η ΕΕΝΣ: «Το αποκορύφωμα είναι ότι ενώ μιλάνε για ενιαίο ναυπηγείο με όλες τις δραστηριότητες και 1.400 θέσεις εργασίας, έχουν οι δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ (ΠΑΣΚΕ) από το 2002 ιδρύσει κρυφά εταιρεία ξεχωριστή στα τρένα την ΕΤΥΕ (σ.σ. Εταιρεία Τροχαίου Υλικού Ελλάδος), που τώρα η εργοδοσία ενεργοποίησε προχωρώντας στην απόσχισή της από το υπόλοιπο ναυπηγείο. Την πουλάει σε άλλο ιδιοκτήτη! Ταυτοχρόνως κατεβάζουν τους εργαζόμενους σε απεργίες για τις θέσεις εργασίας και για ενιαίο ναυπηγείο. Αυτό θα πει θράσος! Υποκρίνονται και κάνουν και Ερώτηση στη Βουλή για το διαμελισμό του ναυπηγείου (Μ. Δαμανάκη 1/10/2007)».

Η ΕΕΝΣ υπογραμμίζει ότι «δεν πάει άλλο» και καλεί τους εργαζόμενους: «Στη γενική συνέλευση είναι η ευκαιρία να τους καθαιρέσουμε και κατεβαίνοντας σε νέες εκλογές να αναδείξουμε στη διοίκηση της Τρίαινας, εργάτες αγωνιστές, για να οργανώσουν την πάλη ενάντια στην αντεργατική πολιτική κυβέρνησης και εργοδοσίας». «Να μην πάει άλλος χρόνος χαμένος, αύριο θα είναι αργά», τονίζει και διεκδικεί: Καμία απόλυση εργαζόμενου, ενιαίο ναυπηγείο με όλες τις δραστηριότητές του, ακύρωση της συμφωνίας εξαγοράς και επαναφορά του ναυπηγείου κάτω από κρατικό έλεγχο.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ