Πέμπτη 20 Σεπτέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Μάλικι: (προσωρινά) κατά Blackwater

Δε βλέπει πρόβλημα με τη δράση όλων των άλλων μισθοφορικών εταιρειών

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

«Πρέπει να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της δολοφονίας πολιτών εν ψυχρώ» δήλωνε, χτες, ο Ιρακινός πρωθυπουργός. Ο Μάλικι, προσπαθώντας να κρατήσει τις ισορροπίες με τις εταιρείες μισθοφόρων και με την αμερικανική κατοχή, υποστήριξε ότι το ζήτημα αφορά «συγκεκριμένα στην εταιρεία Blackwater καθώς είναι το έβδομο τέτοιο περιστατικό». Διευκρίνισε δε πάλι ότι η ανάκληση της άδειας λειτουργίας της στο Ιράκ «είναι προσωρινή μέχρις ότου ολοκληρωθεί η σχετική έρευνα».

Προς το παρόν, πάντως, αρκετοί Αμερικανοί διπλωμάτες δε μετακινούνται από την Πράσινη Ζώνη, καθώς η ιρακινή ηγεσία έχει ζητήσει την απομάκρυνση των υπαλλήλων της Blackwater, που είναι και υπεύθυνοι, με βάση τα υπάρχοντα συμβόλαια, για την ασφάλειά τους. Δε γνωστοποιήθηκε αν όντως εγκατέλειψαν τη χώρα οι υπάλληλοι της εταιρείας, ενώ ο Μάλικι πρότεινε στους Αμερικανούς «να χρησιμοποιήσουν κάποια άλλη (μισθοφορική) εταιρεία».

Κατά τα άλλα, 14 ένοπλοι σκοτώθηκαν από τον ιρακινό στρατό έξω από στρατόπεδο στη Μοσούλη, μετά από αποτυχημένη επίθεση αυτοκτονίας. Τουλάχιστον ένας πολίτης σκοτώθηκε και πέντε τραυματίστηκαν από επίθεση αυτοκτονίας σε αμερικανικό σημείο ελέγχου στη Μουκνταντίγια. Επίσης, άλλοι τρεις Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν χτες.

Τέλος, τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε, πάλι, ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός, τονίζοντας ότι «παρά τις αμερικανικές επιχειρήσεις ασφαλείας, αυξάνεται διαρκώς ο αριθμός των πολιτών που γίνονται πρόσφυγες, είτε στο εσωτερικό είτε στο εξωτερικό ενώ οι δωρήτριες χώρες, συμπεριλαμβανομένων όσων συμμετείχαν στην εισβολή, δε χορηγούν τα απαραίτητα χρήματα για να υποστηριχτούν οι πρόσφυγες». Επισημάνθηκε ότι πρόκειται για την ταχύτερα επιδεινούμενη προσφυγική κρίση που έχει ζήσει ο πλανήτης χωρίς ορατό ορίζοντα αναστροφής της.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ