Μέχρι και τις ενισχύσεις προς τις μεγάλες επιχειρήσεις προσπαθεί να εκμεταλλευτεί προεκλογικά η κυβέρνηση, τις οποίες προβάλλει ως ...φιλολαϊκή πολιτική! Την ίδια ώρα εκατοντάδες χιλιάδες αυτοαπασχολούμενοι και μικροί επαγγελματοβιοτέχνες και έμποροι (ΕΒΕ) βιώνουν τον ουσιαστικό - πολλές φορές όμως και τυπικό - αποκλεισμό τους από χρηματοδοτήσεις, που δίνονται μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανταγωνιστικότητας (ΕΠΑΝ) ή του «αναπτυξιακού νόμου». Η συντριπτική πλειοψηφία των κονδυλίων από τις παραπάνω ενισχύσεις κατευθύνεται προς το μεγάλο κεφάλαιο και γενικότερα μεγάλες, για τα ελληνικά δεδομένα, επιχειρήσεις, και στους ΕΒΕ μένουν μόνο οι ψευδεπίγραφες αναφορές της κυβέρνησης για τη στήριξη των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων.
Παρ' όλα αυτά, ο υπουργός Ανάπτυξης, Δ. Σιούφας, μιλώντας σε πολιτική συγκέντρωση στους Σοφάδες Καρδίτσας, θέλησε να αξιοποιήσει αυτή την πραγματικότητα ως προεκλογικό «χαρτί» υπέρ της κυβέρνησης της ΝΔ! Στα πλαίσια αυτά, χαρακτήρισε «ρωμαλέο» τον «αναπτυξιακό» νόμο και έδωσε στοιχεία για τις εγκρίσεις επενδυτικών σχεδίων μέχρι και τον Αύγουστο.
Στην Περιφέρεια Αττικής δίνονται ουσιαστικά οι μεγαλύτερες επιχορηγήσεις. Παρότι ο συνολικός προϋπολογισμός των έργων είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος, με 1.307.197.158 ευρώ, ο αριθμός των εγκεκριμένων αιτήσεων είναι μόλις 255, άρα η μέση επιδότηση είναι μεγαλύτερη σε αυτή την περίπτωση. Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ο συνολικός προϋπολογισμός των εγκεκριμένων επενδυτικών σχεδίων είναι 1.317.993.615 ευρώ, ο μεγαλύτερος, ωστόσο το ποσό αυτό αντιστοιχεί σε 555 αιτήσεις, που σημαίνει ότι η μέση επένδυση είναι αρκετά μικρότερη από αυτή της Αττικής.
Συνολικά θα επιδοτηθούν 3.720 επενδυτικά σχέδια προϋπολογισμού 8.717.322.855 ευρώ, μέρος των οποίων δίνονται από το δημόσιο ταμείο. Ωστόσο, μόνο οι «μικρομεσαίες» επιχειρήσεις είναι περίπου 700.000! Αυτό δείχνει και την ουσιαστική συμβολή αυτών των επιδοτήσεων στην υπόθεση «ανάπτυξη».
Είναι σίγουρο ότι εάν η κυβέρνηση έδινε ακριβή στοιχεία για το «πόσα» σε «ποιους» και σε «πόσους», θα ερχόταν σε πολύ δύσκολη θέση απέναντι στους μικρούς επιχειρηματίες που χάνουν τζίρους και κέρδη, ενώ ταυτόχρονα είναι θεατές των προνομίων που θεσπίζονται διαρκώς για τις μεγάλες επιχειρήσεις που τους ανταγωνίζονται. Πολύ περισσότερο, η τακτική αυτή, να προβάλλει ως «αναπτυξιακή πολιτική» στους εργαζόμενους και στις οικογένειές τους τη στήριξη του μεγάλου κεφαλαίου, χαρακτηρίζει το σύνολο της πολιτικής της, όπως προηγουμένως αυτής του ΠΑΣΟΚ.