Ενα χρόνο μετά το σεισμό, δεν έχουν βρεθεί οι φάκελοιτεσσάρων από τα 27 κτίρια που κατέρρευσαν!
Ενα χρόνο μετά το σεισμό, πολλοί φάκελοι που βρέθηκαν και παραδόθηκαν στη Δικαιοσύνη έχουν σημαντικές ελλείψεις!
Αυτά ακριβώς άκουσαν χτες από τα χείλη του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ, Κ. Λαλιώτη, οι συγγενείς όσων θάφτηκαν κάτω από τα ερείπια των κτιρίων, σε μια πρωτοφανή επίδειξη εμπαιγμού από την κυβέρνηση προς τον ελληνικό λαό.
Παρ' όλα αυτά, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ δήλωσε ότι «αυτά τα στοιχεία μπορούν και πρέπει να αξιολογηθούν για να αποδοθούν οι ευθύνες και να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι»... Το αποκορύφωμα της κοροϊδίας όμως προς τους συγγενείς των θυμάτων ολοκληρώθηκε με δηλώσεις του Κ. Λαλιώτη όπως: «Ως πολιτεία, ως κυβέρνηση και ως ΥΠΕΧΩΔΕ είχαμε δεσμευτεί ότι η Επιστημονική Επιτροπή που διερευνά τα αίτια της κατάρρευσης θα αποτυπώσει τα πάντα, δε θα αποκρύψει τίποτα, δε θα καλύψει κανέναν».
Και ακόμα: «Είναι αυτονόητο ότι σε όλους τους φακέλους και τα στοιχεία που έχει το ΥΠΕΧΩΔΕ είναι διασφαλισμένη η πρόσβαση όλων των οικογενειών των σεισμοπλήκτων, που κατοικούσαν ή εργάζονταν στα συγκεκριμένα 27 κτίρια»...
Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κάλεσε χτες τους δημοσιογράφους για να τους δώσει κάποια συμπεράσματα της αρμόδιας Επιτροπής, που υποτίθεται ότι θα ολοκληρώσει την έρευνά της έως το τέλος του χρόνου. Σύμφωνα με αυτά, οι βασικές αιτίες κατάρρευσης των κτιρίων είναι οι εξής:
Και τα ερωτήματα που μπαίνουν είναι τα εξής:
Η κυβέρνηση, αντί να αναλάβει τις τεράστιες ευθύνες της για την καταστροφή, επιχειρεί με την παρουσίαση ανύπαρκτων πορισμάτων και με κορόνες περί απόδοσης δικαιοσύνης να «χρυσώσει το χάπι» για τους συγγενείς των θυμάτων.
Μάλιστα, χτες ο Κ. Λαλιώτης - σε μια προσπάθεια να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα και να προλάβει τις αντιδράσεις των συγγενών των θυμάτων - δήλωσε πως «είναι αυτονόητο ότι εκτός από κρίσιμα και επαρκή στοιχεία, που δίδουμε σήμερα, θα δίδουμε τμηματικά όλα τα πρόσθετα στοιχεία και συμπεράσματα της Επιτροπής, που θα προκύπτουν κατά τη διάρκεια των εργασιών της, ώστε ο φάκελος του κάθε κτιρίου να έχει την απαιτούμενη πληρότητα και τεκμηρίωση».