Κυριακή 29 Ιούλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΛΕΙΨΥΔΡΙΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ
«Στεγνώνει» τον κάμπο η «άνυδρη» πολιτική!

Αρδευτικό κανάλι στον Θεσσαλικό κάμπο, χωρίς νερό
Αρδευτικό κανάλι στον Θεσσαλικό κάμπο, χωρίς νερό
Εφιαλτικές διαστάσεις λαμβάνει το πρόβλημα της λειψυδρίας στη Θεσσαλία, απειλώντας με δίψα τους κατοίκους, προκαλώντας μεγάλες καταστροφές στις αγροτικές καλλιέργειες και υποβαθμίζοντας δραματικά και επικίνδυνα το περιβάλλον. Ενώ οι υδρευτικές και αρδευτικές ανάγκες είναι μεγάλες, τα αποθέματα νερού εξαντλούνται κι όσο δίκαιη κι αν είναι η μοιρασιά του, δεν αρκεί. Φέτος το καλοκαίρι, η στάθμη του Πηνειού ποταμού, φτάνει, σχεδόν, στον πάτο - πέφτει κατά διαστήματα κάτω κι από τα 50 εκατοστά - οι υπάρχοντες ταμιευτήρες στεγνώνουν, τ' αντλιοστάσια, πολλές φορές, σταματούν τη λειτουργία τους και τα νερά της λίμνης Πλαστήρα λιγοστεύουν, πλησιάζοντας το όριο επιφυλακής.

Στα «παρακάρλια» του νομού Λάρισας, οι αγροτικές καλλιέργειες καίγονται. Στη Μελία, περίπου, 8.000 στρέμματα, καταστράφηκαν ολοκληρωτικά. Ανάλογες ζημιές, αναμένεται να έχουν, άμεσα, 60.000 στρέμματα καλλιεργειών στα γειτονικά χωριά και χιλιάδες άλλα, γενικότερα, στη Θεσσαλία.

Για τη λειψυδρία, ευθύνεται η «άνυδρη» πολιτική των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που ακολουθείται τα τελευταία 30 χρόνια, οι οποίες αξιοποιούν το πρόβλημα, για να προωθήσουν την πολιτική ξεκληρίσματος των μικρομεσαίων αγροτών, αλλά και για να επιβάλουν «χαράτσια» στις τιμές του νερού, ενώ και ο ΣΥΝ ως υποστηριχτής αυτής της πολιτικής αντιμετωπίζει «εχθρικά» το αίτημα του λαού της Θεσσαλίας, για την κατασκευή των έργων υποδομής. Συνυπεύθυνοι είναι και οι τοπικοί εκφραστές του δικομματισμού, στην περιοχή, όπως οι Νομαρχιακές και Δημοτικές Αρχές που στον ντορό της κυβερνητικής πολιτικής, δε διεκδικούν την υλοποίηση των έργων.

ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, αποπροσανατολιστικά, προσπαθούν να μεταφέρουν τις ευθύνες τους στους αγρότες, κατηγορώντας τους για «υπερκατανάλωση νερού». Ομως, συνειδητά ποτέ δε λένε ότι όπως κανείς δεν μπορεί να ζήσει χωρίς νερό, έτσι κανείς δεν μπορεί να ζήσει και χωρίς τρόφιμα.

Είναι ολοφάνερο ότι όσο διατηρείται ο αρνητικός για το λαό συσχετισμός πολιτικών δυνάμεων, τόσο θα εντείνεται το πρόβλημα της λειψυδρίας. Κι αυτό είναι ένα από τα κριτήρια ψήφου για τους μικρομεσαίους αγρότες, το λαό της Θεσσαλίας που έχουν κάθε λόγο να καταδικάσουν το δικομματισμό και τα πολιτικά δεκανίκια του, ΣΥΝ και ΛΑ.Ο.Σ. και να ενισχύσουν το ΚΚΕ, για να αντισταθούν και να διεκδικήσουν, από καλύτερες θέσεις, λύσεις, ανοίγοντας το δρόμο της προοπτικής της Λαϊκής Εξουσίας και Λαϊκής Οικονομίας. Μόνο, όταν η εξουσία είναι στα χέρια του λαού, τα μέσα παραγωγής και οι πηγές πλούτου είναι λαϊκή περιουσία, μπορεί να εφαρμοστεί μια άλλη πολιτική, με μοχλό ανάπτυξης τον παραγωγικό συνεταιρισμό της μικρομεσαίας αγροτιάς, στα πλαίσια της οποίας θα υλοποιηθεί σχέδιο έργων υποδομής που θα δώσει ώθηση στην ανάπτυξη προς όφελος των φτωχών ξωμάχων και του λαού.


Ρεπορτάζ: Ελένη ΤΖΗΚΑ


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ