Σάββατο 28 Ιούλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ
ΟΙΚΟΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ
ΟΙΚΟΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ
Μήπως ζούμε σ' άλλη χώρα;

Μετά τα ομόλογα που γύρισαν μπούμερανγκ, στο στρατόπεδο της Χ. Τρικούπη αποφάσισαν να παίξουν με τις πυρκαγιές. Οι αεροφωτογραφίες που δημοσίευσε πρωινή εφημερίδα με τα έργα και τις ημέρες τους πάλι τους έβαλε στο στόχαστρο. Εκαψαν τη χώρα οι «γνωστοί-άγνωστοι» και τώρα έχουν φυτρώσει εκατοντάδες βίλες και μεζονέτες. Αυτοί ήταν που διέλυσαν τα δασαρχεία και τις μονάδες δασοπυρόσβεσης. Απλά η ΝΔ βαδίζει σταθερά στα μονοπάτια που αυτοί χάραξαν. Το θεσμικό πλαίσιο, ως γνωστόν, παραμένει το ίδιο. Επιχειρήματα του στιλ ότι «μετέθεσαν κάποιον ικανό αξιωματικό ή στις προαγωγές παραλείφτηκαν με κομματικά κριτήρια δοκιμασμένα στελέχη» μόνο γέλια φέρνουν. Το κομματικό κράτος που εγκαθίδρυσαν ζει και βασιλεύει. Απλά δουλεύει με τους ομογάλακτους εταίρους τους. Εξ ου και σε όλες τις δημοσκοπήσεις οι πολίτες δε διακρίνουν διαφορές μεταξύ των δύο κομμάτων. Το παιχνίδι παίζεται (για να υπάρχει το άλλοθι της εναλλαγής) στους «πιο έντιμους» και τους «καλύτερους διαχειριστές». Η δυσαρέσκεια των πολιτών είναι μεγάλη. Χρέος μας να μην εκτονωθεί απλά σε αρνητική ψήφο. Με όρους κινήματος (και) στο πεδίο του περιβάλλοντος οι λόγοι είναι πολλοί και σοβαροί.

ΟΙΚΟΑΛΙΕΥΜΑΤΑ
Ολα για το κέρδος

Ολο και περισσότερες εταιρείες στις ΗΠΑ επενδύουν κεφάλαια για πράσινα προϊόντα και άλλες διαφημίζουν τις πράσινες τεχνολογίες που διαθέτουν. Οπως φαίνεται, έχουν χτυπήσει φλέβα χρυσού μια και τα κέρδη που παρουσιάζουν κάνουν όλο και περισσότερους κεφαλαιούχους να κοιτάνε και προς αυτήν την κατεύθυνση. Ο πράσινος καπιταλισμός που ονειρεύεται κι ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ.

Οι πυρκαγιές συνεχίζονται

Μαζί με τις πυρκαγιές που έχουν κάψει τη χώρα συνεχίζονται και οι άθλιες και άκρως υποκριτικές αντιπαραθέσεις ΠΑΣΟΚ - ΝΔ για το αν το κράτος είναι έτοιμο, υπάρχει συντονισμός, κτλ. Φυσικά, κουβέντα δεν ξεστομίζουν ότι η πολιτική τους είναι αυτή που καίει τα δάση. Αλλά ποιος «έγκυρος» δημοσιογράφος τολμά να θέσει το ζήτημα σε μια τέτοια βάση...

ΚΑΙ ΟΙΚΟΑΝΑΓΝΩΣΕΙΣ
Περιεκτική Δημοκρατία τ. 7

Κυκλοφόρησε το τριμηνιαίο περιοδικό για την άμεση οικονομική, κοινωνική και οικολογική δημοκρατία. Ενα πολύ ενδιαφέρον περιοδικό που είχαμε την ευκαιρία να παρουσιάσουμε ξανά από τη στήλη. Στο νέο τεύχος μπορείτε να διαβάσετε ένα εκτεταμένο και ενδιαφέρον κείμενο του διανοητή Τάκη Φωτόπουλου με τίτλο «Κουλτούρα, ιστορία και παγκοσμιοποίηση», που γράφτηκε με αφορμή το βιβλίο Ιστορίας της ΣΤ΄ Δημοτικού. Του ίδιου συγγραφέα άλλο ένα εξίσου ενδιαφέρον κείμενο: «Ο αγώνας ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της Παιδείας στην Ελλάδα». Τέλος, να επισημάνουμε το άρθρο του Π. Αράπογλου «Οι μύθοι για την οικολογική κρίση. Υπάρχει λύση;». Χωρίς να είναι ιδιαίτερα τακτική η έκδοση του περιοδικού κρατά σε ενδιαφέρον τους αναγνώστες του με τα θέματα που ανοίγει.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ