Τετάρτη 25 Ιούλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«Θάλαμος αερίων» η Αθήνα

Θερμική εξάντληση ανθρώπων και ...νοσοκομείων. Ελλιπής η λειτουργία των κλιματιστικών στο ΚΑΤ. Στα προβλήματα που προκαλεί ο καύσωνας, προστέθηκε χτες και ο βραχνάς της ρύπανσης του περιβάλλοντος

Σε «θάλαμο αερίων» μεταβλήθηκε χτες η Αθήνα. Οι κάτοικοι της πρωτεύουσας, εκτός από τον καύσωνα, είχαν να αντιμετωπίσουν και το βραχνά της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, που ξεπέρασε τα όρια συναγερμού.

Συνέπεια της κατάστασης αυτής (του καύσωνα και της ρύπανσης του περιβάλλοντος), σύμφωνα με χτεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας, απ' τις 23/07/07 (ώρα 8.00 μμ) έως τις 24/07/07 (την ίδια ώρα), εννιά άτομα προσήλθαν στα νοσοκομεία με συμπτώματα θερμικής εξάντλησης, από τα οποία τα εφτά έμειναν για νοσηλεία.

Επίσης το υπουργείο με την ίδια ανακοίνωση διαβεβαίωνε ότι δεν παρουσιάστηκαν προβλήματα στην παροχή ηλεκτρικού ρεύματος και τη λειτουργία των νοσοκομείων σε όλη τη χώρα. Ωστόσο, όμως, την ίδια ώρα εργαζόμενοι απ' το ΚΑΤ κατάγγειλαν ότι - όπως και στον προηγούμενο καύσωνα - στις περισσότερες κλινικές υπάρχει έλλειψη ή είναι πλημμελής η λειτουργία του κλιματισμού.

Την κατάσταση προσπαθεί να την αντιμετωπίσει εκ των ενόντων η διοίκηση με ανεμιστήρες. Ετσι υπάρχουν τρίκλινοι και τετράκλινοι θάλαμοι και σε δυο κλινικές οκτάκλινοι που έχουν έναν ανεμιστήρα!

Απ' τον προηγούμενο καύσωνα είχε διαπιστωθεί ότι έπρεπε να γίνει αλλαγή ενός εξαρτήματος του κεντρικού κλιματισμού, αλλά μέχρι στιγμής δεν έγινε. Συντήρηση των κλιματιστικών δεν έγινε τα τελευταία χρόνια, λόγω έλλειψης προσωπικού στην τεχνική υπηρεσία, ενώ η διοίκηση για την επισκευή κατέφυγε σε ιδιωτική εταιρεία...

Ξεπέρασε τα όρια συναγερμού το όζον

Στα προβλήματα του καύσωνα, που βιώνουν οι κάτοικοι του Λεκανοπεδίου τις τελευταίες μέρες, προστέθηκε χτες και ο βραχνάς της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, που ξεπέρασε τα όρια συναγερμού. Σύμφωνα με επίσημες μετρήσεις, ο ρύπος του όζοντος ξεπέρασε το όριο συναγερμού (240 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα) σε τέσσερις σταθμούς μέτρησης. Συγκεκριμένα, ο ρύπος του όζοντος έφτασε στα 320 μικρογραμμάρια στη Νέα Σμύρνη, τα 284 στο Περιστέρι, τα 281 στα Λιόσια και τα 247 στο Βοτανικό, ενώ το άγγιξε στου Ζωγράφου (236).

Υψηλές τιμές, όμως, παρουσίασαν χτες και άλλοι ρύποι, όπως το διοξείδιο του αζώτου, που έφτασε στον Πειραιά τα 296 μικρογραμμάρια, τα αιωρούμενα σωματίδια, που μετρήθηκαν στα 70 μικρογραμμάρια στην Αριστοτέλους, αλλά και το διοξείδιο του θείου που έφτασε στα 243 μικρογραμμάρια στον Πειραιά.

Παρ' όλα αυτά η κυβέρνηση, διά του αρμόδιου ΥΠΕΧΩΔΕ, αντί για μέτρα κατέφυγε και πάλι στις γνωστές συστάσεις περί μείωσης της χρήσης ΙΧ και των μετακινήσεων κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ