Κυριακή 22 Ιούλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΘΕΑΜΑΤΑ
ΑΠΟ ΤΙΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΗΣ ΒΔΟΜΑΔΑΣ
Στη σκιά των τεσσάρων γιγάντων

Του Αλφρεντ Χίτσκοκ

Αν με ρώταγε κάποιος, ποια ταινία αυτής της βδομάδας πρέπει να δω, σίγουρα θα του έλεγα Χίτσκοκ! Οχι γιατί η ταινία θα του έλυνε φιλοσοφικά, ιδεολογικά, πολιτικά, οικονομικά, ή, έστω, υπαρξιακά προβλήματα, αλλά για την ...ιστορία, που λέμε! Οι παλιότεροι θεατές, έστω και αν δεν τους άρεσε αυτό το είδος του κινηματογράφου, γιατί οι εποχές ήταν πολιτικοποιημένες και οι θεατές είχανε άλλες απαιτήσεις και άλλες αγωνίες, αλλά και ο κινηματογράφος είχε άλλη «ποικιλία» και, ως ένα σημείο, απαντούσε στις ανάγκες του κόσμου, είναι σίγουρο πως έχουν «ξεκλέψει» κάποιες ώρες και έχουν έρθει σε επαφή με τον «μετρ του σασπένς και του τρόμου». Οι νεότεροι, όμως;.. Οι νεότεροι θεατές, λοιπόν, αξίζει τον κόπο να δουν κάποιες από τις ταινίες του. Γιατί ο Χίτσκοκ έγραψε ... ιστορία! Και η «Σκιά...» είναι, σύμφωνα με τους «ειδικούς», μια από τις 4 πιο καλές του!

Ενας φιλήσυχος διαφημιστής απάγεται από μια «σπείρα κατασκόπων» από τη CIA, η οποία τον χρησιμοποιεί σαν δόλωμα. Τον εμφανίζει σαν πράκτορά της, για να βάλει στο χέρι έναν άλλον δικό της πράκτορα, ο οποίος παραδίδει υψηλής σημασίας μυστικά σε ξένες υπηρεσίες (δε λέει ποιες, αλλά τι κάνει νιάου νιάου στα κεραμίδια - οι Σοβιετικοί!). Ο φιλήσυχος διαφημιστής δε συναινεί. Οταν, όμως, θα διαπιστώσει πως κινδυνεύει η ζωή του, αλλά, παράλληλα, θα γνωρίσει και μια όμορφη συνάδελφο, θα πάρει τα «πράγματα στα χέρια του». Θα παίξει το παιχνίδι μέχρι το τέλος! Και θα νικήσει!

Τώρα... σε αντίθεση με παρόμοιες πρόσφατες ταινίες η «Σκιά...» είναι αθώα! Ο Χίτσκοκ δε σφάζει, δε μαχαιρώνει, δε χρησιμοποιεί ωμή βία. Αντίθετα, ο κινηματογράφος του είναι ένα «παιχνίδι». Τόσο «χαριτωμένο» παιχνίδι, που αγγίζει τα όρια της κωμωδίας. Χωρίς, όμως, να είναι κωμωδία! Είναι ένα «τρίτο» πράγμα, λοιπόν! Είναι μια «σοβαρή» ταινία, η οποία βλέπει τα σοβαρά πράγματα με «χαριτωμένο» τρόπο.

Δεν είναι εύκολο, με λίγες γραμμές, να «εξηγήσεις» τον Χίτσκοκ! Αν αφαιρέσεις το γεγονός ότι ο κινηματογράφος του δεν είναι κινηματογράφος μεγάλων προβληματισμών, αλλά κινηματογράφος «διασκέδασης», πρόκειται για «δείγμα». Αφού έχει δική του προσωπικότητα, δική του γραφή. Ο φίλος του κινηματογράφου δεν μπορεί να νοηθεί φίλος, αν δεν έχει έρθει σε επαφή και με τον Αλφρεντ Χίτσκοκ! Τόσο απλά!

Παίζουν: Κάρι Γκραντ, Εβα Μαρί Σαντ, Τζέιμς Μέισον, Τζέσι Ρόις Λάντις, κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ