Τρίτη 17 Ιούλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Τέρμα στην εμπρηστική πολιτική

Και η φετινή τραγωδία με τις πυρκαγιές και την καταστροφή του δασικού πλούτου της χώρας δεν έχει τελειωμό. Τραγωδία, που άφησε κιόλας πίσω της τρεις νεκρούς δασοπυροσβέστες. Βρισκόμαστε μόλις στα μισά του καλοκαιριού και δεν προλαβαίνουμε πια να μετρούμε τα αποκαΐδια: Πόρος, Πήλιο, Κίσαβος, Σάμος, Σκιάθος, Ρέθυμνο, Εύβοια, Σπαθοβούνι Τρίπολης (όπου παραλίγο να εγκλωβιστούν και να καούν σαν τα κάρβουνα χιλιάδες επιβάτες αυτοκινήτων που διέσχιζαν αβοήθητοι και χωρίς καμιά προειδοποίηση την εθνική οδό!), Ηλεία, Κέρκυρα... Μεγάλα τα πλήγματα και στην Αττική, όπου μετά τον εθνικό δρυμό της Πάρνηθας, που έγινε στάχτη, σειρά είχε χτες και ο Υμηττός. Στην κυριολεξία, πια, τα πέντε περίπου εκατομμύρια των κατοίκων του Λεκανοπεδίου αγγίζουν τα όρια της ασφυξίας.

Η εξήγηση γι' αυτό το απεχθές διαρκές έγκλημα είναι απλή. Την κατέγραψε με τις αλλεπάλληλες αποκαλύψεις του των τελευταίων βδομάδων ο «Ρ». Το μαρτυρά απλά και μόνον ένα οδοιπορικό, αν κάνει κανείς στις περιοχές που κάηκαν κατά καιρούς, όπως, για παράδειγμα, η Πεντέλη, που έζησε τη λαίλαπα της πυρκαγιάς τέσσερις φορές τα τελευταία 17 χρόνια. Εκεί θα δει το άλλοτε καταπράσινο βουνό να έχει μεταβληθεί σε ένα ιδιαίτερα προσοδοφόρο εμπόρευμα, από τους διάφορους καταπατητές, επιχειρηματίες, οικοδομικούς συνεταιρισμούς. Κάθε στρέμμα που καίγεται αξίζει χρυσάφι: Αγγίζει, ήδη, το 1 εκατ. ευρώ! Κάθε στρέμμα που καίγεται μετατρέπεται σε βίλα, σε κάποιο τσιμεντένιο συγκρότημα, ακόμη και σε ...πίστα αγώνων «καρτ»! Το ίδιο, ασφαλώς, προσδοκά πλέον το μεγάλο κεφάλαιο και για την Πάρνηθα, αλλά και για τον Υμηττό...

Ολα αυτά δεν εξελίσσονται, φυσικά, χωρίς την ευθύνη των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Χωρίς τη δασοκτόνα πολιτική τους, που κρατάει το «δαδί», και οπλίζει το χέρι των εμπρηστών, των καταπατητών και των οικοπεδοφάγων. Μια πολιτική ασφαλώς που είναι σύμφυτη με το καπιταλιστικό σύστημα, που θεωρεί τη δημόσια περιουσία, τα δάση, τα φυσικά οικοσυστήματα εμπόρευμα και πηγή πλουτισμού. Μια πολιτική, που στη θέση των 11 καμένων στρεμμάτων το χρόνο αναδασώνει μόνο το ένα. Που, με τους δασοκτόνους νόμους και τις αλλεπάλληλες αναθεωρήσεις του άρθρου 24 του Συντάγματος, αποχαρακτηρίζει εκατομμύρια στρεμμάτων δασών και δασικών εκτάσεων. Που, με το «κόλπο» της εξαίρεσης από την αναδάσωση, μετατρέπει τα δάση σε οικόπεδα. Που μεταβάλλει τη σύνταξη του Εθνικού Κτηματολογίου σε ...«Εθνικό Καταπατολόγιο». Που κρατάει στο «μηδέν» τα κονδύλια για τη δασοπροστασία. Και που, ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, κατακερματίζει τις δυνάμεις δασοπυρόσβεσης, απαιτώντας από αυτές να καταστείλουν τις πυρκαγιές, χωρίς το αναγκαίο προσωπικό, μέσα και εκπαίδευση, προκαλώντας ταυτόχρονα και ανθρωποθυσίες!

Ο δικομματισμός εφαρμόζει, λοιπόν, μια πολιτική που προτρέπει: «Κάψτε και χτίστε»! Μια πολιτική, από την οποία ο λαός μας δεν μπορεί να περιμένει τίποτε άλλο από εμπρησμούς και τραγωδίες. Γι' αυτό και ήρθε η ώρα να βροντοφωνάξει «φτάνει πια»! Να διατρανώσει και με την ψήφο του στο ΚΚΕ τη θέλησή του για μια ζωή χωρίς εκμετάλλευση ακόμη και του αέρα που αναπνέουμε. Γιατί το ΚΚΕ είναι το μόνο κόμμα που υπερασπίζεται τη δημόσια περιουσία, που δε βλέπει το περιβάλλον, τη γη, τα δάση ως κερδοφόρο εμπόρευμα, προς βρώσιν μερικών, αλλά ως κοινωνική ιδιοκτησία, που ούτε πωλείται, ούτε αγοράζεται.


Νίκος ΠΕΡΠΕΡΑΣ


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ