Πέμπτη 12 Ιούλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΝΤΑΛΜΑ ΣΥΛΛΗΨΗΣ
Πανηγυρίζει η ΕΕ για τη μαζική εφαρμογή του

Ακρως πανηγυρική και προκλητική ήταν η δεύτερη - κατά σειρά - αποτίμηση της «λειτουργίας» του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, χτες στις Βρυξέλλες, που στο όνομα της «πάταξης της τρομοκρατίας» και του οργανωμένου εγκλήματος, καταφέρνει τελικά να πατάξει βασικά δικαιώματα και ελευθερίες των λαών της ΕΕ. Και ενώ ο αντιδραστικός χαρακτήρας της Ενωσης ενισχύεται, οι επίτροποι κάθε είδους και αρμοδιότητας στριμώχνονται για το ποιος θα επιδείξει αποτελεσματικότερο «αντιτρομοκρατικό έργο», με τελευταία παρουσία του Κύπριου επιτρόπου, αρμόδιου σε θέματα Υγείας, Μάρκου Κυπριανού, και του σχεδίου προστασίας από ...«βιολογικούς κινδύνους».

Ο επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων, Δικαιωμάτων και Ελευθεριών, τίτλος κατ' ευφημισμόν, αφού το έργο του έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τα παραπάνω, Φράνκο Φρατίνι, παρουσιάζοντας τον ...απολογισμό του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης και βασικού εργαλείου αυτοματοποίησης και επιτάχυνσης των εκδόσεων καταζητούμενων μεταξύ των κρατών-μελών, δήλωσε ικανοποιημένος καθώς η χρήση του αυξάνεται, φτάνοντας το 2005 τα 6.900 εντάλματα...

Αξίζει να σημειώσουμε ότι τα 32 «εγκλήματα» στα οποία εφαρμόζεται το ένταλμα καλύπτουν ένα ευρύτατο φάσμα «αξιόποινων» πράξεων, περιλαμβάνοντας και «εγκλήματα σκέψης» - καθώς μετά την απόφαση περί ολοκαυτώματος, τίθενται κανόνες και απαγορεύσεις τόσο στη σκέψη, όσο και στη δημόσια έκφραση - «εγκλήματα» πολιτικού χαρακτήρα και επιτάσσει την έκδοση του υπηκόου κράτους-μέλους έστω και αν το «αδίκημα» δεν υφίσταται στη νομοθεσία του εν λόγω κράτους. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι στη λίστα των εγκλημάτων εντάσσονται από την τρομοκρατία, το ρατσισμό, την ξενοφοβία, μέχρι τους φόνους, το εμπόριο ανθρώπων και το βιασμό.

Η ευρύτητα, που φρόντισαν να έχει ο κατάλογος αυτός, ωθεί - σύμφωνα με την Επιτροπή - τα κράτη-μέλη να «παρανομούν», θεσπίζοντας τα ίδια εξαιρέσεις εκ της ισχύος του εντάλματος, προς αποφυγή ...των χειρότερων, με τον Φ. Φρατίνι να απειλεί, εμμέσως πλην σαφώς, ότι θα λάβει μέτρα επαναφοράς τους στην τάξη...

Ενώ, λοιπόν, ο αρμόδιος επίτροπος, κατάλυσης των δικαιωμάτων και των ελευθεριών των λαών της Ευρώπης, ζητά απόλυτη εφαρμογή του ευρωπαϊκού εντάλματος του τρόμου, ο Μ. Κυπριανού εξέδωσε «Πράσινη Βίβλο», κηρύσσοντας την έναρξη δημόσιας διαβούλευσης για τη βιοετοιμότητα και απαιτεί τη συνεργασία των «27» ώστε να δημιουργηθεί σχέδιο αντίδρασης σε ενδεχόμενη επίθεση με ...βιολογικά όπλα!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ