Τετάρτη 27 Ιούνη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΟΙΝΟΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ
Τέρμα τα ... δίφραγκα και για την Ελλάδα

Η περίοδος που εμφάνιζαν την ΕΕ σαν τον Ευρωπαίο θείο Σαμ για τη χώρα μας, φαίνεται ότι παρήλθε ανεπιστρεπτί καθώς από το 2013 η Ελλάδα θα εισφέρει τον οβολό της για την ενίσχυση των νέων χωρών της «διεύρυνσης»...

Σε χώρα δότρια, από χώρα λήπτρια κεφαλαίων από τον Κοινοτικό Προϋπολογισμό, θα μετατραπεί η Ελλάδα στο εγγύς μέλλον, σύμφωνα με όσα είπε στην παρέμβασή του ο υπουργός Οικονομίας, Γ. Αλογοσκούφης, στη χτεσινή συνεδρίαση της 10ης Επιτροπής Παρακολούθησης του Γ΄ ΚΠΣ. Αναφερόμενος στο Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς (ΕΣΠΑ) 2007 - 2013, ο υπουργός επισήμανε, μεταξύ άλλων: «Στόχος μας είναι η Ελλάδα μετά την ολοκλήρωση του ΕΣΠΑ να μη χρειάζεται πια τόσους κοινοτικούς πόρους. Να μπορεί να βασίζεται στις δικές της δυνάμεις, όλο και περισσότερο». Ισχυρίστηκε, μάλιστα, πως «η οικονομία έχει σημειώσει μεγάλα βήματα προόδου», κάτι που επιβεβαιώνεται, όπως είπε, από το γεγονός ότι, «σύμφωνα και με τα αναθεωρημένα στοιχεία του ΑΕΠ, βρισκόμαστε στο μέσο όρο εισοδήματος της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

Μπορεί, βέβαια, η ελληνική κοινωνία στατιστικώς να έγινε πλουσιότερη κατά 26% μετά την αναθεώρηση του ΑΕΠ, όμως η φτώχεια εξακολουθεί να αγκαλιάζει πάνω από το 20% του πληθυσμού. Οσον αφορά στην ουσία της αναθεώρησης του ΑΕΠ, αυτή φαίνεται ότι είναι το κομβικό σημείο μεταστροφής της Ελλάδας από χώρα λήπτρια του κοινοτικού προϋπολογισμού, σε χώρα δότρια. Η είσοδος στην «ευρωπαϊκή οικογένεια» 12 νέων χωρών, κυρίως από την Ανατολική Ευρώπη, είχε αποτέλεσμα να αναζητηθούν και νέες πηγές χρηματοδότησης των κοινοτικών προγραμμάτων «σύγκλισης» πέραν των παραδοσιακών δυνάμεων (Γερμανία, Γαλλία, Βέλγιο, Ολλανδία κλπ.).

Με έτος ορόσημο το 2013, φαίνεται ότι αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση και για την Ελλάδα, η οποία καλείται να συνεισφέρει τον οβολό της στον «κοινό αγώνα» της ευρωπαϊκής οικονομικής αγοράς, η οποία λειτουργεί σταθερά προς όφελος των ευρωπαϊκών μονοπωλίων. Δεν αποκλείεται όλα αυτά να αποτέλεσαν το αντικείμενο των μυστικών συναντήσεων Ελλήνων και κοινοτικών αξιωματούχων, σε διάφορες «κρίσιμες» περιόδους για τις σχέσεις των δύο πλευρών. Εξάλλου, η ελληνική πλευρά, κάτω από το φόβο της περικοπής κοινοτικών κονδυλίων λόγω χαμηλής απορροφητικότητας, «πέτυχε» να αναθεωρήσει τρεις φορές τα συγχρηματοδοτούμενα από την Κοινότητα προγράμματα, ενώ πολλά ακούστηκαν και για την ευνοϊκή στάση της κοινοτικής γραφειοκρατίας, στην έξοδο της ελληνικής οικονομίας από το καθεστώς της δημοσιονομικής επιτήρησης.

Ετσι, με δεδομένο ότι η συνεισφορά κάθε χώρας στα κοινοτικά ταμεία προσδιορίζεται από το ύψος του εγχώριου ΑΕΠ, εκτιμάται, ήδη, ότι η Ελλάδα θα κληθεί στο τέλος του 2007 να πληρώσει στα κοινοτικά ταμεία γύρω στα 2 δισ. ευρώ, για να καλύψει την αναδρομική αύξηση του ελληνικού ΑΕΠ κατά 26% από το έτος 2000. Από αυτά, τα 750 εκατ. ευρώ αφορούν στην περίοδο 2000 - 2006 και τα 250 εκατ. ευρώ στην επιπλέον συνεισφορά λόγω αναθεώρησης...


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ