Τετάρτη 20 Ιούνη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
Αύξηση τζίρου και κερδών το 2006

Η άνοδος των τουριστικών αφίξεων και η αύξηση των εσόδων αντανακλώνται ανάλογα στους τζίρους και στα κέρδη των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, οι οποίες κερδίζουν διαρκώς περισσότερα και αναπληρώνουν με γοργούς ρυθμούς επενδύσεις, δάνεια και τις συνέπειες από την τουριστική κάμψη την περίοδο 2001- 2004. Παρ' όλα αυτά, όσο μεγαλώνει η «πίτα» τόσο αυξάνεται ο ανταγωνισμός και μέσα σε αυτές τις συνθήκες, όπως προκύπτει και από έρευνα της εταιρείας «HELLASTAT» για τον ξενοδοχειακό κλάδο, ένα σημαντικό ποσοστό ξενοδοχειακών επιχειρήσεων παραμένουν ζημιογόνες καθώς και σε αυτή την περίπτωση οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις αποκομίζουν τη «μερίδα του λέοντος».

Εξετάζοντας περισσότερους από 800 ισολογισμούς ξενοδοχειακών επιχειρήσεων για το 2006, η «HELLASTAT» αναφέρει ότι η μέση αύξηση των εσόδων εκτιμάται στο 8,4% με 3 στις 4 επιχειρήσεις να κινούνται ανοδικά έναντι του 2005. Η βελτίωση «αποδίδεται κυρίως στις εταιρείες που διαχειρίζονται πολυτελείς ξενοδοχειακές μονάδες, οι οποίες τα τελευταία χρόνια υλοποίησαν σημαντικές επενδύσεις αναβάθμισης υπηρεσιών, κατασκευής νέων μονάδων και ανάπτυξης εναλλακτικών μορφών τουρισμού». Είναι ενδεικτικό ότι 44 επιχειρήσεις από τις 800 και πλέον του εξεταζόμενου δείγματος είχαν έσοδα άνω των 10 εκατ. ευρώ και μέσο ρυθμό αύξησης 11% αντί του 8,2% την 3ετία 2004-2006 για τις υπόλοιπες. Ανάλογα, το 2006 οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις είχαν άνοδο τζίρου 12,6% σε σχέση με το 9,7% των υπόλοιπων επιχειρήσεων του δείγματος.

Συνολικά, οι εξεταζόμενες επιχειρήσεις κατέγραψαν το 2006 αύξηση τζίρου 10,3% με 1,85 δισ. ευρώ και κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων 396,1 εκατ. ευρώ. Ολα αυτά συμβαίνουν σε ένα περιβάλλον διαρκούς αύξησης του τουριστικού ρεύματος (7,7% το 2006), που αποδίδεται από την έρευνα στην αύξηση της διαφημιστικής δαπάνης και στην αναβάθμιση των μεγάλων ξενοδοχείων. Το επόμενο «στοίχημα» για τους μεγαλοεπιχειρηματίες του κλάδου είναι η παραθεριστική κατοικία, όπου προκύπτει ότι έχουν κατατεθεί πάνω από 20 προτάσεις από ξένους τουριστικούς ομίλους για την ανάπτυξή τους, η οποία ευνοείται ιδιαίτερα και προκλητικά από το αντιλαϊκό χωροταξικό σχέδιο για τον τουρισμό που προωθεί η κυβέρνηση. Στο σχέδιο αυτό αντιδρούν ακόμη και ξενοδόχοι από την άποψη του αθέμιτου ανταγωνισμού λόγω των πολεοδομικών και χωροταξικών περιορισμών που αίρονται προκειμένου να χτίσουν όσο θέλουν και όπου το θέλουν οι μεγάλες εταιρείες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ