Σάββατο 16 Ιούνη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αντί επιχειρημάτων, κραυγές...

Είχε ρωτηθεί κάποτε ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚ ΗΠΑ Γκας Χολ (εμβληματική μορφή για το αμερικανικό κομμουνιστικό κίνημα) για τις προγραμματικές διαφορές μεταξύ του Δημοκρατικού και του Ρεπουμπλικανικού κόμματος. Και ο Γκας Χολ απάντησε θυμόσοφα ότι τα δύο κόμματα διαφέρουν τόσο, όσο η «Κόκα Κόλα» και η «Πέπσι Κόλα»!

Από τότε κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι και η εμπειρία του αμερικανικού δικομματικού συστήματος μεταφέρθηκε και στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, στη γηραιά ήπειρο. Και πραγματικά, αν δει κανείς τον πολιτικό χάρτη της Ευρώπης, ποιες διαφορές ουσίας μπορεί να διακρίνει μεταξύ του Εργατικού κόμματος της Μεγάλης Βρετανίας και του κόμματος των Τόρις; Είναι και τα δύο κόμματα του πολέμου και των πιο ακραίων αντιλαϊκών πολιτικών, κάτι που έγινε εμφανές τόσο στην περίοδο της διαβόητης Θάτσερ, όσο και στην περίοδο διακυβέρνησης της Αγγλίας από τον Τ. Μπλερ. Τι διαφορές ουσίας μπορεί να έχουν στη Γερμανία οι σοσιαλδημοκράτες με τους χριστιανοδημοκράτες; Καμία. Γι' αυτό και συνεργάστηκαν κιόλας.

Στην Ελλάδα του πρασινογάλανου δικομματισμού, τι διαφορές ουσίας έχουν σήμερα το ΠΑΣΟΚ με τη ΝΔ; Για μεγάλα τμήματα του ελληνικού λαού - και όχι μόνο για το ΚΚΕ - όπως προκύπτει από πληθώρα δημοσκοπήσεων, διαφορές ουσίας μεταξύ των δύο κομμάτων του εναλλασσόμενου δικομματισμού δεν υπάρχουν. Το κυρίαρχο αυτό στοιχείο, που βάζει τη σφραγίδα του στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη, βάζει τη σφραγίδα του και στην Ελλάδα. Τι το περίεργο;

Και όμως, όταν το ΚΚΕ με τεκμηριωμένη πολιτική κριτική λέει τα αυτονόητα, ό,τι, δηλαδή, λέει και ο περισσότερος κόσμος, οι του ΠΑΣΟΚ ουρλιάζουν, λες και τους πατάς τον κάλο και κραυγάζουν εν χορώ ότι το ΚΚΕ συνεργάζεται με τη Δεξιά! Αυτοί, δηλαδή, τι είναι, Αριστερά;

Ο κάθε καλόπιστος πολίτης μπορεί να δει τα πράγματα και να κρίνει. Το ΚΚΕ ό,τι λέει το στηρίζει πάντα με πολιτικά επιχειρήματα. Αντίθετα, το ΠΑΣΟΚ, επειδή δεν έχει πολιτικά επιχειρήματα, όταν του επισημαίνονται τα αυτονόητα, βγάζει άναρθρες κραυγές περί ...συνεργασίας με τη Δεξιά!

Και αυτή είναι η ουσία της υπόθεσης.


Θ. Κ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ