Παρασκευή 15 Ιούνη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΑΜΥΝΑΣ ΤΟΥ NATO
Προς νέα «ασπίδα» στη Νότια Ευρώπη

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Οι υπουργοί Αμυνας των χωρών - μελών του ΝΑΤΟ κατά τη χτεσινή συνεδρίασή τους ζήτησαν από στρατιωτικούς ειδικούς να συντάξουν σχέδιο για ένα πιθανό λεγόμενο αμυντικό «αντιπυραυλικό» σύστημα που υποτίθεται ότι θα «προστατέψει» τις νότιες χώρες της Συμμαχίας (Τουρκία, Ελλάδα, Βουλγαρία και περιοχές της Ρουμανίας) που δεν καλύπτονται από τη σχεδιαζόμενη εγκατάσταση της λεγόμενης «αντιπυραυλικής ασπίδας» των ΗΠΑ στην Τσεχία και την Πολωνία. Το σχέδιο αναμένεται να παρουσιαστεί τον Φλεβάρη, ενώ μια τελική απόφαση αναμένεται τον Απρίλη του 2008 κατά τη διάρκεια της συνόδου του ΝΑΤΟ στη Ρουμανία.

Οι υπουργοί Αμυνας μελέτησαν και την επίδραση της πρόσφατης αντιπρότασης της Ρωσίας, να χρησιμοποιηθούν στρατιωτικές εγκαταστάσεις στο Αζερμπαϊτζάν ως μέρος της «ασπίδας». Σύμφωνα με διπλωμάτες, ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Γκέιτς, φέρεται να βλέπει θετικά την προσφορά της Ρωσίας ως βάση για συζήτηση, αλλά υποστηρίζει πως οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις για την εγκατάσταση της «ασπίδας» στην Τσεχία και στην Πολωνία. Πάντως, χτες ο Ρώσος υπουργός Αμυνας, Ανατόλι Σερντιούκοφ, αναμενόταν να αναλύσει τη ρωσική αντιπρόταση με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ Ζάαπ ντε Χόουπ Σέφερ αλλά και να συναντήσει τον Χαβιέρ Σολάνα, υπεύθυνο της Εξωτερικής Πολιτικής και της Κοινής Ασφάλειας της ΕΕ.

Επιπλέον, οι υπουργοί Αμυνας του ΝΑΤΟ συμφώνησαν επίσης να ενισχύσουν τις ενέργειές τους για να αποτραπούν οι επιθέσεις στον κυβερνοχώρο, ενώ σήμερα αναμένεται να συναντήσουν τον Αφγανό ομόλογό τους και πιθανά να συζητήσουν τους ισχυρισμούς των ΗΠΑ, ότι το Ιράν οπλίζει τους «Ταλιμπάν», ισχυρισμούς που ο υπουργός Αμυνας του Αφγανιστάν προσπάθησε χτες να μειώσει τη σημασία τους.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ