Με ανησυχία παρακολουθεί η Αθήνα, κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση, την άμεση εμπλοκή του τουρκικού στρατού στις πολιτικές διαδικασίες. Το γεγονός αυτό, καθώς απομακρύνει την Τουρκία από την πορεία της προς την ΕΕ, ακυρώνει και τη στρατηγική της ελληνοτουρκικής προσέγγισης που ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ακολουθούσαν, θεωρώντας δεδομένο τον «εκδημοκρατισμό» της γειτονικής χώρας.
Χτες η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, σε δηλώσεις της υποστήριξε ότι η Ελλάδα δε σχολιάζει τις εσωτερικές εξελίξεις στην Τουρκία, αλλά τις παρακολουθεί στενά, με μεγάλο ενδιαφέρον. «Ελπίζουμε ότι θα έχουμε στα σύνορά μας μια σταθερή και δημοκρατική Τουρκία» ανέφερε η Ντόρα Μπακογιάννη, μετά τη συνάντησή της με τον Τυνήσιο ομόλογό της Αμπντελουαχέμπ Αμπντάλα.
Από την πλευρά του, και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θόδωρος Ρουσόπουλος εξέφρασε την ευχή οι εξελίξεις «να είναι προς την κατεύθυνση μιας ευρωπαϊκής Τουρκίας».
Την εκτίμηση ότι αναπτύσσεται πολιτική αστάθεια και η Τουρκία οδηγείται σε εκλογές μέσα σε κλίμα πόλωσης, εξέφρασε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου. Μιλώντας στη διάρκεια της συνεδρίασης του Κοινοβουλευτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, ο Γ. Παπανδρέου υποστήριξε πως η ανάμειξη των Ενόπλων Δυνάμεων στις πολιτικές διαδικασίες απέχουν πολύ από τους κανόνες και τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Αυτό δε βοηθά στην ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, την οποία η Ελλάδα έχει κάθε συμφέρον να στηρίξει, προσέθεσε, εκφράζοντας την ευχή να επανέλθει άμεσα η ηρεμία και η ομαλή λειτουργία του δημοκρατικού συστήματος και οι όποιες διαφορές να επιλυθούν με δημοκρατικό τρόπο. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ φρόντισε να αθωώσει το κόμμα του για την πολιτική της άνευ όρων και ανταλλαγμάτων προσέγγιση με την Τουρκία που εγκαινίασε και φόρτωσε στην κυβέρνηση της ΝΔ τις ευθύνες για λανθασμένους χειρισμούς στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.