Προσπάθεια εφαρμογής του νόμου - πλαισίου με ό,τι πιο αντιδραστικό φέρνει
Με την προοπτική της διάσπασης του ενιαίου πτυχίου της Ιατρικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, που θα οδηγήσει στην παραγωγή πτυχιούχων διαφορετικών ταχυτήτων κι άνισων μεταξύ τους, βρίσκονται αντιμέτωποι οι φοιτητές της Ιατρικής. Η διάσπαση του πτυχίου, που μεθοδεύει η διοίκηση της Σχολής, εντάσσεται σε ένα πλαίσιο γενικότερων εσωτερικών διεργασιών για «αλλαγές» προσαρμογής στις πολιτικές επιταγές των κυβερνήσεων ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και της ΕΕ, ειδικά μετά και την ψήφιση του νόμου - πλαισίου.
Η διάσπαση του ενιαίου πτυχίου σχετίζεται με το σπάσιμο της σχολής σε τρεις πόλους. Οι τρεις πόλοι είναι τα τρία νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, ΑΧΕΠΑ - Ιπποκράτειο - Παπαγεωργίου, τα οποία θα μετατραπούν σε αμιγώς πανεπιστημιακά τμήματα και θα φοιτούν στις κλινικές τους οι φοιτητές μετά το τρίτο έτος. Αυτό σημαίνει ότι η Ιατρική Σχολή θα χωριστεί σε τρία άνισα τμήματα, αφού ούτε ίδια χρηματοδότηση θα έχουν, ούτε ίδια βιβλία, ούτε ίδια ύλη. Το Νοσοκομείο Παπαγεωργίου, για παράδειγμα, είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου και συνάπτει συμβάσεις με τις επιχειρήσεις, επιτρέποντας σε αυτές να κατευθύνουν τη γνώση με βάση το συμφέρον τους.
Η «αλλαγή» αυτή αφήνει παγερά αδιάφορες τις παρατάξεις ΠΑΣΠ, ΔΑΠ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το γενικότερο πλαίσιο «αλλαγών», που χαράσσει στην Ιατρική Σχολή το Στρατηγικό Επιχειρησιακό Σχέδιο Ανάπτυξης (ΣΕΣΑ), εγκρίθηκε από τη Σύγκλητο το 2002 και πρέπει να εφαρμοστεί έως το 2010. Στόχος του είναι η εναρμόνιση της Ιατρικής Σχολής με τα «πανεπιστήμια - πρότυπα» της ΕΕ. Το ΣΕΣΑ διαπερνάται από τη φιλοσοφία της ιδιωτικοοικονομικής λειτουργίας της Ιατρικής Σχολής σε αντίθεση με το αίτημα του φοιτητικού κινήματος για πραγματικά δημόσια και δωρεάν Παιδεία - έξω οι εταιρείες από τις σχολές.
Σχεδιάζεται η εισαγωγή μάνατζερ στη σχολή, δίδακτρα, σύστημα διά βίου κατάρτισης, εύρεση οικονομικών πόρων από δωρεές ευεργετών, δημιουργία εταιρειών (spin - off) για πώληση του επιστημονικού προϊόντος. Ετοιμάζεται «Εσωτερικός Κανονισμός Λειτουργίας» με βάση το νόμο - πλαίσιο, ανώτατη διάρκεια σπουδών (2ν), κατάργηση δωρεάν συγγραμμάτων, προαπαιτούμενα μαθήματα, έρευνα χρηματοδοτούμενη από φαρμακοβιομηχανίες και κάθε είδους επιχειρήσεις... Στα σκαριά είναι και η Επιτροπή Αξιολόγησης για την εφαρμογή του Εσωτερικού Κανονισμού Λειτουργίας και θα εκτιμήσει τη θέση της Ιατρικής στο ανταγωνιστικό, «αγοραίο» περιβάλλον.
Απέναντι στην προσπάθεια να περάσουν όλα αυτά, η Πανσπουδαστική ΚΣ καλεί τους φοιτητές να συνεχίσουν τον αγώνα καταργώντας στην πράξη το νόμο - πλαίσιο και προτάσσοντας τις ανάγκες των φοιτητών και του εργαζόμενου λαού. Και μπροστά στις φοιτητικές εκλογές να δώσουν την εκφρασμένη αντίθεσή τους και με την ψήφο τους ενισχύοντας την Πανσπουδαστική ΚΣ, τη δύναμη της προοπτικής, του αγώνα.