Τρίτη 24 Απρίλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ 2007
ΠΕΜΕΝ - «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ»
Στα χέρια των ναυτεργατών η απεργία

Επιβεβλημένη από τις ίδιες τις εξελίξεις η χτεσινή απόφαση των ταξικών συνδικάτων για 24ωρη απεργία την 1η του Μάη

Στα χέρια τους παίρνουν τα ταξικά ναυτεργατικά συνδικάτα των Μηχανικών και των Θερμαστολαδάδων την οργάνωση της 24ωρης πρωτομαγιάτικης απεργίας στα καράβια στο λιμάνι του Πειραιά. Χτες το απόγευμα οι διοικήσεις της ΠΕΜΕΝ και της Ενωσης Κατωτέρων Πληρωμάτων Μηχανής «Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», σε έκτακτες συνεδριάσεις τους, με αίσθημα ευθύνης του ρόλου και της αποστολή τους, αποφάσισαν 24ωρη απεργία στα καράβια, καλώντας όλους τους ναυτεργάτες, ανεξάρτητα από ειδικότητα, να κατέβουν στους καταπέλτες, να περιφρουρήσουν αποφασιστικά την απεργιακή κινητοποίηση και να συμμετέχουν μαζικά στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στον Πειραιά.

Η απεργία των ναυτεργατών επιβάλλεται από τις ίδιες τις εξελίξεις. Οι εφοπλιστές, αποθρασυμένοι από την πολιτική που συνδιαμορφώνουν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ευρωπαϊκή Ενωση, έχουν γίνει επιθετικότεροι. Ταυτόχρονα, με την εισφοροδιαφυγή - εισφοροαπαλλαγή, το ΝΑΤ έχει πνιγεί στα ελλείμματα. Είναι τρανταχτή απόδειξη ότι την ίδια στιγμή που αυθαίρετα απάλλαξαν από τις εισφορές του - ύψους 10 εκατ. ευρώ - τον εφοπλιστή Λουίζο, το ΝΑΤ αδυνατεί να καταβάλει τις επικουρικές συντάξεις από το Μάη και μετά, γιατί άδειασε το ταμείο του Κλάδου Επικουρικής Ασφάλισης Ναυτεργατών (ΚΕΑΝ). Παράλληλα, οι εφοπλιστές όλων των κατηγοριών πλοίων αξιώνουν την απαλλαγή τους από τις ασφαλιστικές εισφορές, όπως και την κατάργηση της 10μηνης υποχρεωτικής λειτουργίας των ακτοπλοϊκών πλοίων.

Χτες έγινε έκτακτη συνεδρίαση της διοίκησης του ΝΑΤ, για το θέμα του Επικουρικού, όπου η πλειοψηφία, αντί να αποφασίσει να διεκδικήσει τα κλεμμένα από τους εφοπλιστές και να απαιτήσει την πλήρη κάλυψη των ελλειμμάτων από τον κρατικό προϋπολογισμό, πρόταση που κατέθεσε ο πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ Σ. Τσιμπόγλου, μέλος της διοίκησης του ΝΑΤ, αποφάσισε να δοθούν τα κονδύλια στο ΚΕΑΝ, από τον λειψό προϋπολογισμό του ΝΑΤ, ανακυκλώνοντας έτσι και διογκώνοντας το πρόβλημα. Την ώρα της συνεδρίασης έξω από κτίριο του ΝΑΤ ναυτεργάτες έκαναν μαζική παράσταση διαμαρτυρίας.

Σε ανακοίνωσή τους ΠΕΜΕΝ και «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», μαζί με την κυρίαρχη πολιτική καταγγέλλουν και την πλειοψηφία της ΠΝΟ, η οποία «όχι μόνο δεν αντιδρά, δεν οργανώνει την πάλη των ναυτεργατών για να αποκρούσει αυτή την επίθεση, αλλά βάζει πλάτη να περάσει», «καθημερινά επιβεβαιώνουν ότι είναι υπονομευτές των συμφερόντων και των αγώνων των ναυτεργατών».

  • Στο εδώλιο του κατηγορούμενου του Β΄ Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Πειραιά σέρνουν αύριο Τετάρτη τον Γ. Τούσσα, ευρωβουλευτή του ΚΚΕ και πρώην πρόεδρο της ΠΕΜΕΝ και τρεις ακόμα αγωνιστές, επειδή περιφρούρησαν την απεργία που είχαν κηρύξει ΠΕΜΕΝ και «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» στις 29 Μάη του 2002.

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ